Αυτή ήταν η πρώτη μου φορά με τα λουκούμια. Ήθελα καιρό να δοκιμάσω αλλά πάντα κάτι άλλο έκανα. Η Βάλια, μια φίλη του ΤasteFULL, ζήτησε συνταγή για λουκούμι τριαντάφυλλο. Βάλια μου για τριαντάφυλλο ξεκίνησα, σε λουκούμια φράουλα βγήκαν! Το χρώμα το πέτυχα πάντως 🙂
Ενθουσιάστηκα! Είναι τόσο μεταμορφωτική η διαδικασία, παίρνεις 3 υλικά διάφανα και τους δίνεις χρώμα, γεύση, σχήμα! Τόσο γρήγορα έγινε που θα μπορούσατε μια χαρά να κάνετε λουκούμια για τη φίλη που θα έρθει για καφέ ή για το δείπνο των φίλων σας ή για δώρο delicatessen σπανιότατο, αφού μπορείτε να δώσετε όποια γεύση αγαπά αυτός που θα του το προσφέρετε!
Οι άνθρωποι της σαμπάνιας Moet μου είχαν πει ότι ο καλύτερος γλυκός συνοδός της σαμπάνιας είναι το λουκούμι. Σκεφτείτε το λίγο! οι δροσερές φυσαλλίδες πόσο τέλεια καθαρίζουν τη βελούδινη επίστρωση ενός λουκουμιού στον ουρανίσκο μας.
Είχα διαβάσει για το πόσο κουραστικό είναι το ανακάτεμα και πως θέλει ώρες να κρυώσει το μίγμα. Αυτό μπορεί να ισχύει για τους λουκουματζήδες αλλά όχι για τα σπίτια μας. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε τόσο μεγάλη ποσότητα. Είναι προτιμότερο να κάνουμε μικρή ποσότητα, από διαφορετική γεύση κάθε φορά, για να έχει κι ένα στοιχείο έκπληξης για την οικογένεια. Δεν θέλουμε να τους μπουκώσουμε στα λουκούμια ούτε να τα αφήνουμε να ξεραίνονται.
Η δόση που θα σας δώσω θα είναι τόσο μικρή. Με 1/4 κούπας κορν φλάουρ μέσα σε μιάμιση ώρα είχα κομμένα τα λουκούμια έτοιμα να τα σερβίρω. Βγήκαν καμμιά 30αρια μπουκίτσες.
Επίσης, είχα διαβάσει πως χρωματίζουμε τα λουκούμια με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Δεν τα χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου. Έτσι έψαχνα χθες να βρω με τι θα χρωματίσω το μίγμα. Είχα κατακκόκινες φραουλίτσες στον καταψύκτη μου ακόμα. Πήρα 4-5 τις έριξα στο ζεστό μίγμα και τις έλιωσα με το σύρμα. Πήρε ένα τριανταφυλί ροζ που σκούραινε όσο εξατμιζόταν το νερό και έπηζε το μίγμα.
Δεν έχω ξαναδιαβάσει για πολτό φρέσκων φρούτων μέσα στα λουκούμια και ενθουσιάζομαι με τις δυνατότητες! Λουκούμια φράουλα, με φρέσκο φρούτο! Πρώτες σκέψεις:
- Με πολτό φρούτων: φράουλα, ακτινίδιο, μάνγκο, μπανάνα (με λεμόνι δεν θα μαυρίσει), αχλάδι…
- Με χυμό φρούτων: αντικαθιστώ μέρος του νερού με φυσικό χυμό πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, ρόδι…
- Με σιρόπι από γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα ή μέλι ή πετιμέζι; (αφαιρώντας λίγη ζάχαρη και λίγο νερό) δίνεις χρώμα και γεύση – πχ μια κουταλιά γλυκό τριαντάφυλλο μαζί με τα πέταλα, τι λουκούμι θα έκανε; ή σιρόπι βύσσινο; ή μια κουταλιά μαρμελάδα σύκο; ή βύσσινο γλυκό με τα βυσσινάκια μέσα;
- Με ποτό; δεν θα μπορούσε να γίνει λουκούμι με Grand Marnier, Campari, Limoncello, Frangelico, ένα γλυκό Μοσχάτο ή σπιτικό λικέρ καρύδι;
- Το ξύσμα φρούτων (πορτοκαλιού, λεμονιού, μανταρινιού, περγαμόντου..) καθώς και μπαχαρικά (γαρύφαλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο, μαραθόσπορος, γλυκάνισο, πιπέρι, chilli…) ενισχύουν τη γεύση στις παραπάνω επιλογές. Επίσης οι ξηροί καρποί (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα..) προσθέτουν και γεύση και τραγανή υφή στο λουκούμι.
- Η σοκολάτα τι είδους λουκούμι να κάνει; και το ταχίνι; και το φυστικοβούτυρο; Με σοκολάτα το δοκίμασα και είναι πολύ διαφορετικό και απαλό στην γεύση. Προσθέστε 2-3 κυβάκια σοκολάτας στα μισά του δεσίματος του μίγματος. Έτσι χρωματίζεται το λουκούμι και η σοκολάτα δεν παθαίνει τίποτα (να καεί κλπ). Μπορείτε να προσθέσετε λεπτοτριμμένο ξύσμα λεμονιού ή μανταρινιού ή πορτοκαλιού ή καυτερή πιπεριά. Ασύλληπτα σοκολατένια λουκούμια!
Σας παρέσυρα;
Ένα σπιτικό λουκούμι με την απλότητά του μπορεί να γίνει σπάνιο delicatessen! Κλικ για tweetΌλη η ιστορία είναι να αφήσετε το νερό να εξατμιστεί σιγά σιγά και να πυκνώσει καλά το μίγμα. Έτσι δεν θα σας βγάλει υγρά ούτε θα μουσκέψει τη ζάχαρη. Ακολούθησα αναλογία κορν φλάουρ:νερό:ζάχαρη = 1:6:6. Θα έλεγα πως θα μπορούσε να γίνει 1:5:5 και θα το δοκιμάσω στα επόμενα. Το σημαντικό είναι η αναλογία κορν φλάουρ με το υγρό. Η ζάχαρη αυξομειώνεται ανάλογα με τη γεύση σας.
Μην διστάσετε στιγμή, δοκιμάστε! Λουκούμια φράουλα με άρωμα φρέσκου φρούτου.
ΥΓ: Ενα ενημερωτικό άρθρο για την ιστορία του λουκουμιού αλλά και του σουτζούκ λουκούμ και του ακανέ από τον Α.Φωτόπουλο.