Αν δεν μου ζητούσε συνταγή για μαρμελάδα νεράντζι η Άσπα, μια φίλη του TasteFULL, δεν θα είχα ανακαλύψει πόσο τρυφερό φρούτο είναι το νεράντζι, πόσο αρωματική και ελάχιστα πικρή γίνεται η μαρμελάδα του! Δεν την είχα φτιάξει μέχρι σήμερα και ό,τι είχα δοκιμάσει το είχα καταχωρήσει τις αζήτητες γεύσεις…
Δεν χρησιμοποίησα την βασική μου συνταγή για μαρμελάδα πορτοκάλι (παραδοσιακή αγγλική μαρμελάδα, όπου χρησιμοποιείς μόνο την εξωτερική φλούδα και τα φιλέτα αφαιρώντας την άσπρη σάρκα και τις ίνες) γιατί ήθελα να χρησιμοποιήσω όσο περισσότερο φρούτο μπορούσα.
Βγήκα χθες απόγευμα, με τη βροχή, και μάζεψα μικρά πορτοκαλί νεράντζια από τα δέντρα της γειτονιάς. Όταν είναι ώριμα κόβονται πολύ εύκολα με ένα τράβηγμα. Όταν είναι πιο άγουρα, έχουν λίγο πράσινο πάνω τους και αντιστέκονται στο τράβηγμα.
Έψαξα πολύ τις διαθέσιμες συνταγές στο διαδίκτυο. Αναρωτιόμουν πόσο πικρά μπορεί να ήταν και τι προεργασία θα χρειαζόντουσαν για να ξεπικρίσουν. Διάλεξα να ακολουθήσω τη συνταγή ενός αμερικανού chef που ζει στο Παρίσι, του David Lebovitz, για Seville Orange Marmalade.
Ακολούθησα την συνταγή στη διαδικασία, αλλά άλλαξα τις αναλογίες φρούτου-νερού-ζάχαρης -γιατί δεν μου ήταν σαφές τι βάρος έχουν 6 νεράντζια. Επίσης προσπάθησα να φτάσω με το θερμόμετρο στους 220βαθμούς Farenheit, όπου ζελοποιείται το σιρόπι, αλλά με το ζόρι ανέβηκα στους 217 όταν από τους 215, το μάτι μου έλεγε ότι πρέπει να το βγάλω από τη φωτιά.
Ζελεδένια μαρμελάδα!
Είναι αλήθεια εντυπωσιακό πόση πηκτίνη έχουν τα νεράντζια! Με αυτή τη συνταγή θα κάνετε μια μαρμελάδα νεράντζι που θα έχει και φρούτο και ζελέ. Η δική μου έπηξε τόσο που κόβεται με το μαχαίρι (σχεδόν). Ξέρω που είναι το όριο και θα σας το πω. Στην επόμενη δόση θα εμπιστευτώ το μάτι μου ξανά.
Επίσης είναι εντυπωσιακό πόσο λίγο πικρή είναι η μαρμελάδα νεράντζι! Έχει τέτοιο άρωμα, τέτοια γλύκα -όχι από τη ζάχαρη, δεν είναι τόση πολλή- και μια ελαφρά πικρή επίγευση που σε οδηγεί στην επόμενη γευστική δοκιμή κουταλιάς. Αν θέλετε, στο τέλος, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ουϊσκι ή Grand Marnier. Εγώ έβαλα Talisker, ένα καπνιστό ουϊσκι, που του έδωσε μια ένταση και μια ταμπέλα “delicatessen”!
Το ξέρετε ότι τα λικέρ Grand Marnier και Cointreau γίνονται από νεράντζι και όχι πορτοκάλι, όπως πίστευα; Τα νεράντζια λέγονται bitter orange ή seville orange στα αγγλικά, orange amère στα γαλλικά και aranciata amara στα ιταλικά. Και η “νερατζούλα φουντωτή” έχει δικό της τραγούδι στην ελληνική παράδοση.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης