Τα παστάκια σαβαγιάρ είναι ιταλική συνταγή. Τα δοκίμασα από τα χέρια μιας Ιταλίδας φίλης, της Francesca Mariani, η οποία μου είπε ότι στην Ιταλία τα φτιάχνουν με pavesini, ίδιας υφής μπισκότα με τα savοiardi αλλά πιο μικρά και πιο καθιστά σε ύψος.
Πιο απλό και εντυπωσιακό γλυκό από αυτό δεν μπορώ να σκεφτώ! Μέσα σε λίγα λεπτά φτιάχνετε όσα παστάκια σαβαγιάρ θέλετε, βουτώντας τα σε όποιο υγρό θέλετε και γεμίζοντας με όποια κρέμα θέλετε!
Η αρχική συνταγή ενώνει τα μπισκότα με μερέντα, κυλάει το δίδυμο μέσα σε καφέ και το πασπαλίζει σε ζάχαρη κρυσταλλική. Δεν τα μουλιάζουμε, απλά τα κυλάμε.
Αν δεν τα φάμε αμέσως και τα αφήσουμε για λίγη ώρα στο πιάτο, το υγρό απλώνεται μέσα στο μπισκότο, αλλά παραμένει αξιοπρεπές στο πιάσιμο ακόμα και με το χέρι γιατί δεν τα μουσκέψαμε πολύ.
Επειδή τα sovoiardi μου φαίνονται αρκετά γλυκά, δεν ήθελα κι άλλη ζάχαρη από έξω. Τα έφτιαξα όπως μου είπε η Francesca, τα άχνισα με κακάο και ζάχαρη άχνη (για την αντίθεση στην φωτογραφία και για να δω αν μένει στην επιφάνεια ή την ρουφάει η υγρασία). Όπως βλέπετε κανένα δεν μούσκεψε και η προσθήκη ξύσματος προρτοκαλιού (πασπαλισμένο με λίγη ζάχαρη, έτσι για την όψη) έβαλε μια πινελιά και στην όψη και τη γεύση.
Όμως με ενθουσίασαν ξανά οι δυνατότητες συνδυασμών!
Σε τι ποτό; με τι είδους γέμιση; για τα παιδιά;
- Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα να φτιάξω ήταν παστάκια τιραμισού. Μπισκότα βουτηγμένα ελάχιστα σε καφέ και Amaretto, κρέμα μασκαρπόνε πάνω τους, πασπάλισμα με κακάο ή σοκολάτα. Έτοιμα τα τιραμισουδάκια!
- Μετά σκέφτηκα μια παραλλαγή της τάρτας φράουλας : μπισκότα βουτηγμένα σε γάλα και ρούμι, κρέμα μασκαρπόνε ή cream cheese, λεπτές φετούλες φρέσκιας φράουλας, άχνη ζάχαρη από πάνω!
- Διαιτητική παραλλαγή; μπισκότα βουτηγμένα σε χυμό πορτοκαλιού (με λίγο Grand Marnier), με γιαούρτι και αχνισμένο με σοκολάτα και κανέλα από πάνω. Κι αν πάνω στο γιαούρτι βάζαμε καρύδια τριμμένα; μμμ…
- Για τα παιδιά; θα βουτούσαμε τα μπισκότα σε γάλα, σε γάλα με κακάο, σε χυμό φρούτων, σε λεμονάδα σπιτική, σε βυσινάδα …
- Για γέμιση, τι άλλο; μια ganache (σοκολάτα και κρέμα γάλακτος) σκέτη ή αρωματισμένη με πορτοκάλι, μια κρέμα ζαχαροπλαστικής , απλή ή αρωματισμένη με βανίλια ή με λεμόνι ή η κρέμα μασκαρπόνε αρωματισμένη με καφέ στιγμής (να πάρει γεύση μόκα) ή αραιωμένη με λικέρ στη γεύση που θέλουμε ή η πιο απλή εκδοχή, μια μαρμελάδα που μας αρέσει!
Είδατε πόσο απλή είναι η συνταγή; γράψτε μου πως σας φάνηκαν και αν σκεφτήκατε κι άλλες παραλλαγές.