Αυτή η συνταγή είναι ιδιαίτερα αφιερωμένη στους άνδρες-φίλους μου που μαγειρεύουν μόνοι τους και ζητούν σωστά σωταρισμένα μανιτάρια.
Τα ασπρομανίταρα είναι τα πιο γνωστά μανιτάρια και εύκολα να προμηθευτείς στις πόλεις. Να τα αγοράζετε μόνο όταν είναι σε άριστη κατάσταση κι αυτό σημαίνει να είναι λευκά, σφικτά και όχι πανιασμένα. Αυτά τα μανιτάρια θα έχουν τέλεια όψη στο σωτάρισμα, θα ροδίσουν και θα παραμείνουν γεμάτα και ζουμερά.
Αν έχετε πανιασμένα μανιτάρια, να τα ψιλοκόψετε, να τα σωτάρετε με τον ίδιο τρόπο και να τα βάλετε σε ομελέτα ή σε σούπα.
Μπορείτε να σερβίρετε τα σωταρισμένα μανιτάρια σαν συνοδευτικό πιάτο σε ψητά κρέατα ή σαν ορεκτικό ή να τα χρησιμοποιήσετε σε άλλες παρασκευές, όπως σε σαλάτα πράσινη, πάστας ή πληγουριού.
Δείτε τον Οδηγό χρήσης των Μανιταριών
Οι βασικές αρχές για σωστά σωταρισμένα μανιτάρια
Το σωστό σωτάρισμα έχει τα βήματά του. Είναι απλά, το μόνο που χρειάζεται είναι να πειθαρχείτε και να τα ακολουθήσετε. Χρυσοροδισμένα σωταρισμένα μανιτάρια στο πιάτο σας κάθε φορά.
- κόβουμε σε ομοιόμορφα κομμάτια – φέτες ή σε τέταρτα είτε ολόκληρα αν είναι μινι buttons
- χρησιμοποιούμε τηγάνι ανοξείδωτο ή όποιο άλλο υλικό που δέχεται δυνατή φωτιά
- ζεσταίνουμε το τηγάνι άδειο, να ζεσταθεί καλά σε μέτρια-δυνατή φωτιά
- προσθέτουμε λάδι και βούτυρο κλαριφιέ. Αν βάλουμε νωπό βούτυρο, θα καεί και θα κάνει μαύρα στίγματα στα μανιτάρια. Αν δεν έχουμε κλαριφιέ, βάζουμε μόνο λάδι και προσθέτουμε στο τέλος λίγο νωπό βούτυρο (σε πλάκα) για τη γεύση.
- βάζουμε ποσότητα μανιταριών ανάλογη με το τηγάνι: να είναι μια γεμάτη μονή στρώση
- προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο ξεκίνημα. Το αλάτι βοηθά τα μανιτάρια να χάσουν όση υγρασία χρειάζεται.
- προσθέτουμε χυμό λεμονιού αμέσως μετά για να κρατήσουν το λευκό χρώμα και να χρυσίσουν. Αν δεν μας νοιάζει το χρώμα και θέλουμε να διαφοροποιήσουμε τη γεύση, χρησιμοποιούμε κρασί ή μοσχάτο ή μαυροδάφνη ή βερμούτ ή βαλσαμικό ξύδι ή πετιμέζι ροδιού ή πετιμέζι χαρουπιού.
- κουνάμε το τηγάνι συνεχώς για να αλλάζουν θέση τα μανιτάρια και να ψήνονται από όλες τις πλευρές.
- κρατάμε τη φωτιά μέτρια-δυνατή, ώστε να εξατμίζονται γρήγορα τα υγρά. Οι καραμέλες που πιάνουν στον πάτο διαλύονται με τα υγρά και γλασάρουν τα μανιτάρια.
Δοκιμάστε να φτιάξετε με αυτά τα βήματα σωταρισμένα μανιτάρια και θα έχετε βάλει στις συνταγές σας ένα πιάτο που θα προκαλεί θαυμασμό στα τραπέζια σας.