HOME > Συνταγές > Γλυκά > Μπισκότα/Μαρέγκες > Μωσαϊκό σοκολάτας light
μωσαϊκό σοκολάτας

Μωσαϊκό σοκολάτας light

5 from 2 votes

Από τα χέρια της Άννας μου, η σημερινή συνταγή. Αγαπημένο μωσαϊκό σοκολάτας. Εύπλαστο υλικό, μπορεί να πάρει όποιο σχήμα θέλετε να του δώσετε.

Όταν ήμουν εγώ μικρή, θυμάμαι πως χτυπούσαμε με το χέρι το βιτάμ με τη ζάχαρη να ασπρίσει και μετά βάζαμε αυγό, κακάο, κονιάκ και συνεχίζαμε το χτύπημα να γίνει η κρέμα αφράτη. Μετά προσθέταμε τα μπισκότα και πλάθαμε τον κορμό. Ναι, με το χέρι. Είχαμε κι ένα αβγοδάρτη χειροκίνητο αλλά μας άρεσε πολύ το χτύπημα στο χέρι.

Μεγαλώνοντας τα δικά μου παιδιά, άλλαξα τον τρόπο με τον οποίο καταναλώναμε τα λιπαρά. Αυτό το γλυκό ήταν εύκολο και αγαπημένο αλλά δεν υπήρχε λόγος να καταναλώνουμε με αυτό τόσα λιπαρά. Έτσι, άλλαξα τη συνταγή.

Ελαφριά εκδοχή σε λιπαρά

Μόνο σοκολάτα και κρέμα γάλακτος. Μπισκότα και κονιάκ. Ούτε βούτυρο, ούτε μαργαρίνη, ούτε αυγό, ούτε ζάχαρη. Γίνεται εξαιρετικά νόστιμος και δίνει την γεύση που περιμένεις να φας, σε πιο light εκδοχή.

Το κονιάκ είναι αρκετό αλλά μας αρέσει έτσι και είμαστε όλοι ενήλικες πια. Για τα παιδιά, βάλτε γάλα ή ζαχαρούχο ή χυμό πορτοκάλι ή σιρόπι από γλυκό κουταλιού, στην ίδια ποσότητα.

Μια προσθήκη που μου αρέσει πολύ είναι το γλυκό κουταλιού αχλάδι, στραγγισμένο και κομμένο σε κομματάκια. Προσθέστε 1/4 κούπας στα μπισκότα.

Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή περγαμόντο. Την τελευταία φορά, προσθέσαμε με την Άννα, αμύγδαλα σπασμένα. Όμως δεν μας άρεσαν, γιατί χαλούν την τρυφερή υφή του μωσαϊκού.

Αν θέλετε σαλάμι με ξηρούς καρπούς και φρούτα, να κάνετε το Σαλάμι σοκολάτας με ξερά φρούτα και καρύδια.

Με τα σπασμένα μπισκότα -κουραμπιέδες & μελομακάρονα- των γιορτών μπορείτε να κάνετε αυτό το Σαλάμι σοκολάτας.

Μωσαϊκό σοκολάτας light

5 from 2 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Μπισκότα u0026amp; Μαρέγκες
Servings

12

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

3

hours 
Total time

3

hours 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 200ml κρέμα γάλακτος 35%

  • 200γρ σοκολάτα κουβερτούρα 45% και πάνω

  • 225γρ μπισκότα πτι μπερ

  • 80ml κονιάκ

Μέθοδος

  • Κόβουμε την κουβερτούρα και την βάζουμε να λυώσει σε μπεν μαρί. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε να γίνει ομοιογενές το μίγμα.
  • Σπάμε τα μπισκότα στα 4 και τα ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ. Περιχύνουμε με το κονιάκ, ανακατεύουμε. Αδειάζουμε πάνω τους το μίγμα σοκολάτας και ανακατεύουμε να τυλιχθούν τα μπισκότα καλά.
  • Κόβουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, μήκους 30εκ. Αδειάζουμε το μίγμα σαν κορμό, όσο πιο πυκνά μπορούμε με τη σπάτουλα. Πιάνουμε τις δύο άκρες και αρχίζουμε να τις διπλώνουμε σαν ραφή επάνω, σφίγγοντας με τα χέρια μας τον κορμό ώστε να πιεστούν τα μπισκότα και να κολλήσουν με τη σοκολάτα.
  • Στρίβουμε τις δύο άκρες να κλείσουν σαν καραμέλα.
    Ο σκοπός είναι να ενώσουμε καλά το μίγμα ώστε όταν παγώσει να κόβεται σε ενιαία φέτα και να μην σκορπίζει.
    Ένα κόλπο που βοηθά είναι να απλώσουμε ένα μεγάλο κομμάτι διπλής διάφανης μεμβράνης στον πάγκο, να βάλουμε στη μέση το τυλιγμένο ρολό και να τυλίξουμε πάλι σαν καραμέλα. Το σφίξιμο με τη μεμβράνη βοηθά να γίνει πιο ενιαίο το σαλάμι.
  • Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει. Ξετυλίγουμε, πασπαλίζουμε με άχνη, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*