Από τα χέρια της Άννας μου, η σημερινή συνταγή. Αγαπημένο μωσαϊκό σοκολάτας. Εύπλαστο υλικό, μπορεί να πάρει όποιο σχήμα θέλετε να του δώσετε.
Όταν ήμουν εγώ μικρή, θυμάμαι πως χτυπούσαμε με το χέρι το βιτάμ με τη ζάχαρη να ασπρίσει και μετά βάζαμε αυγό, κακάο, κονιάκ και συνεχίζαμε το χτύπημα να γίνει η κρέμα αφράτη. Μετά προσθέταμε τα μπισκότα και πλάθαμε τον κορμό. Ναι, με το χέρι. Είχαμε κι ένα αβγοδάρτη χειροκίνητο αλλά μας άρεσε πολύ το χτύπημα στο χέρι.
Μεγαλώνοντας τα δικά μου παιδιά, άλλαξα τον τρόπο με τον οποίο καταναλώναμε τα λιπαρά. Αυτό το γλυκό ήταν εύκολο και αγαπημένο αλλά δεν υπήρχε λόγος να καταναλώνουμε με αυτό τόσα λιπαρά. Έτσι, άλλαξα τη συνταγή.
Ελαφριά εκδοχή σε λιπαρά
Μόνο σοκολάτα και κρέμα γάλακτος. Μπισκότα και κονιάκ. Ούτε βούτυρο, ούτε μαργαρίνη, ούτε αυγό, ούτε ζάχαρη. Γίνεται εξαιρετικά νόστιμος και δίνει την γεύση που περιμένεις να φας, σε πιο light εκδοχή.
Το κονιάκ είναι αρκετό αλλά μας αρέσει έτσι και είμαστε όλοι ενήλικες πια. Για τα παιδιά, βάλτε γάλα ή ζαχαρούχο ή χυμό πορτοκάλι ή σιρόπι από γλυκό κουταλιού, στην ίδια ποσότητα.
Μια προσθήκη που μου αρέσει πολύ είναι το γλυκό κουταλιού αχλάδι, στραγγισμένο και κομμένο σε κομματάκια. Προσθέστε 1/4 κούπας στα μπισκότα.
Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή περγαμόντο. Την τελευταία φορά, προσθέσαμε με την Άννα, αμύγδαλα σπασμένα. Όμως δεν μας άρεσαν, γιατί χαλούν την τρυφερή υφή του μωσαϊκού.
Αν θέλετε σαλάμι με ξηρούς καρπούς και φρούτα, να κάνετε το Σαλάμι σοκολάτας με ξερά φρούτα και καρύδια.
Με τα σπασμένα μπισκότα -κουραμπιέδες & μελομακάρονα- των γιορτών μπορείτε να κάνετε αυτό το Σαλάμι σοκολάτας.