Την λέω “μαγιάτικη” γιατί τότε είναι η σωστή εποχή να κάνουμε μαρμελάδα φράουλα. Παρότι οι φράουλες βγαίνουν στην αγορά από τις αρχές Μαρτίου και είναι το πρώτο φρούτο που σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης, οι νόστιμες φράουλες είναι οι μαγιάτικες, οι υπαίθρειες, οι πιο μικρές και οι απίστευτα αρωματικές.
Περνάς από τον πάγκο στην λαϊκή και σε χτυπά η μυρωδιά τους! Επιπλέον, η τιμή τους έχει πέσει, γιατί έχουν βγει ήδη τα πρώτα καλοκαιρινά φρούτα και οι πιθανότητες να είναι απαλλαγμένες από ορμόνες πρόωρης ανάπτυξης είναι σημαντικά υψηλές.
Γι’ αυτό επιμένω πως μόνο τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να κατεβάσετε τις κατσαρόλες σας, να πάρετε μπόλικα κιλά και σε ένα σαββατοκύριακο να φτιάξετε προμήθεια για τον χειμώνα.
Πάντα να διαλέγετε γερά φρούτα για τη μαρμελάδα, όχι υπερώριμα. Θα σας κουράσουν στο καθάρισμα του αφρού.
Παρότι, στα 20χρόνια που φτιάχνω μαρμελάδες, έχω φτιάξει το δικό μου κανόνα του 60%, που είναι το όριο ποσότητας ζάχαρης ικανής να συντηρήσει το φρούτο, η μαρμελάδα φράουλα μπορεί να γίνει και με 50% ζάχαρη (και με 40%).
Τι άλλο μπορούμε να φτιάξουμε με φράουλες;
- Φραουλάδα
- Φρέσκο λικέρ φράουλας (της ημέρας)
- Cheese Cake ψυγείου – με γιαούρτι και φράουλες
- Γρανίτα φράουλα
- Λουκούμια φράουλα με φρέσκο φρούτο
- Φράουλες με σοκολάτα – τα πιο απλά σοκολατάκια


