HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Μαρμελάδες > Μαρμελάδα φράουλα – η μαγιάτικη
μαρμελάδα φράουλα

Μαρμελάδα φράουλα – η μαγιάτικη

Την λέω “μαγιάτικη” γιατί τότε είναι η σωστή εποχή να κάνουμε μαρμελάδα φράουλα. Παρότι οι φράουλες βγαίνουν στην αγορά από τις αρχές Μαρτίου και είναι το πρώτο φρούτο που σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης, οι νόστιμες φράουλες είναι οι μαγιάτικες, οι υπαίθρειες, οι πιο μικρές και οι απίστευτα αρωματικές.

Περνάς από τον πάγκο στην λαϊκή και σε χτυπά η μυρωδιά τους! Επιπλέον, η τιμή τους έχει πέσει, γιατί έχουν βγει ήδη τα πρώτα καλοκαιρινά φρούτα και οι πιθανότητες να είναι απαλλαγμένες από ορμόνες πρόωρης ανάπτυξης είναι σημαντικά υψηλές.

Γι’ αυτό επιμένω πως μόνο τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να κατεβάσετε τις κατσαρόλες σας, να πάρετε μπόλικα κιλά και σε ένα σαββατοκύριακο να φτιάξετε προμήθεια για τον χειμώνα.

Καταψύξτε τις φράουλες


Αν πάλι βρεθείτε με κουκλίτσες φράουλες και καμμία διάθεση να τις καταναλώσετε, ξεπλύντε τις στα γρήγορα, αφαιρέστε το κοτσανάκι τους και παγώστε τις σε μια στρώση στον καταψύκτη. Φυλάξτε σε σακούλες κατάψυξης.

Χρησιμοποιείστε όποτε έχετε διάθεση για να κάνετε μαρμελάδα, φραουλάδα, σάλτσα, παγωτό, γρανίτα, smoothies, φρέσκο λικέρ αλλά και στα καλοκαιρινά cocktails, πχ μαργαρίτα, daquiry ή φραουλοπαγάκια (κόψτε σε φετούλες κάθετα) στη λεμονάδα!

Πάντα να διαλέγετε γερά φρούτα για τη μαρμελάδα, όχι υπερώριμα. Θα σας κουράσουν στο καθάρισμα του αφρού.

Παρότι, στα 20χρόνια που φτιάχνω μαρμελάδες, έχω φτιάξει το δικό μου κανόνα του 60%, που είναι το όριο ποσότητας ζάχαρης ικανής να συντηρήσει το φρούτο, η μαρμελάδα φράουλα μπορεί να γίνει και με 50% ζάχαρη (και με 40%).

Τι άλλο μπορούμε να φτιάξουμε με φράουλες;

Μαρμελάδα φράουλα – η μαγιάτικη

0 from 0 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Μαρμελάδες
Servings

24

servings
Prep time

40

minutes
Cooking time

20

minutes
Total time

1

hour 
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 κιλό φράουλες πλυμμένες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια

  • 500 γρ. ζάχαρη

  • 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμόνι

Μέθοδος

  • Αν θέλετε μαρμελάδα με κομμάτια
    Βάλτε σε κατσαρόλα τις φράουλες, σε δυνατή φωτιά και ζεστάνετε τις ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίξτε τη ζάχαρη στο ζεστό πολτό και το λεμόνι.  Λιώνει αμέσως. Συνεχίστε το δέσιμο, όπως λέω παρακάτω.

    Αν θέλετε μαρμελάδα λεία
    Βάλτε στο μπλέντερ τις φράουλες και πολτοποιείστε τις. Ρίξτε τον πολτό στην κατσαρόλα και προσθέστε τη ζάχαρη και το λεμόνι. Ανακατέψτε και σε λίγα λεπτά η ζάχαρη θα έχει διαλυθεί σχεδόν.
  • Δέστε τη μαρμελάδα φράουλα
    Ξεκινήστε το δέσιμο. Βάλτε σε δυνατή φωτιά (φουλ στο 9 για μένα) να βράσει το φρούτο και να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς. Αν αφρίσει, αφαιρέστε επιμελώς τον αφρό.

    Αν φτιάξετε αμέσως τη μαρμελάδα, όταν αγοράσετε τις φράουλες, θα εμφανιστεί λιγότερος αφρός στην επιφάνεια. Όσο περισσότερο μαλακώνουν, τόσο περισσότερο αφρό θα βγάλουν.

    Χαμηλώστε λίγο τη φωτιά (να διατηρείται ο βρασμός) και ανακατεύετε συχνά να μην κολλήσει. Θέλει περίπου 20 λεπτά βράσιμο για να δέσει. Θα το καταλάβετε από την όψη της. Έχει αποκτήσει συνοχή και γυαλάδα. Όταν βγάζετε την ξύλινη κουτάλα η μαρμελάδα την καλύπτει με ένα γυαλιστερό στρώμα.  Αν έχετε θερμόμετρο θα έχει δείξει 104 βαθμούς.

    Η κλασική μέθοδος ελέγχου είναι να παγώσετε ένα πιατάκι στον καταψύκτη και να ακουμπήσετε πάνω του λίγη μαρμελάδα. Αν γυρνώντας το στο πλάϊ δεν ρέει και μένει σταθερή, η μαρμελάδα έχει δέσει.
  • Γεμίζετε τα αποστειρωμένα βάζα και κλείνετε με τα καπάκια. Όλα είναι ζεστά, βάζα, μαρμελάδα, καπάκια. Αφήνετε να κρυώσουν στον πάγκο. Είναι αεροστεγώς κλεισμένα τα βάζα όταν το καπάκι έχει καμπυλώσει προς τα μέσα.

    Αυτά τα βάζα διατηρούνται ένα χρόνο κλειστά. Όταν το ανοίξετε, διατηρείται στο ψυγείο.

    Παραλλαγές
    Προσθέστε, όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, μερικά φύλλα δυόσμου ή βασιλικού, πλυμμένα και καλά σκουπισμένα ή 1 κουταλάκι γλυκού πράσινο πιπέρι σε κόκκους ή ροζ αρωματικό πιπέρι.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*