HOME > Συνταγές > Γλυκά > Μπισκότα/Μαρέγκες > Κουλουράκια σμυρνέϊκα με άρωμα μαστίχας
κουλουράκια σμυρνέϊκα

Κουλουράκια σμυρνέϊκα με άρωμα μαστίχας

5 from 2 votes

Του Λαζάρου σήμερα κι εγώ ανάστησα το σπίτι με τη μυρωδιά της μαστίχας και του βουτύρου!

Αγαπημένα σμυρνέϊκα κουλουράκια. Άλλοι τα αρωματίζουν με μαστίχα, άλλοι με πορτοκάλι και κονιάκ, όμως το βασικό υλικό παραμένει ίδιο: αυθεντικό βούτυρο.

Είτε φρέσκο βούτυρο γάλακτος, είτε Κερκύρας, είτε αγελαδινό χρησιμοποιήσετε το αποτέλεσμα είναι τριφτά κουλουράκια σαν μπισκότα, που μοσχοβολούν το σπίτι σας!

Δύο σημεία προσέχω όταν κάνω σμυρνέϊκα κουλουράκια

α. η αναλογία βουτύρου-αλευριού-υγρών να είναι τέτοια που να δίνει τριφτά κουλούρια και όχι μπουκωτικά, σαν ψωμένια

β. η ζύμη να έχει την απαραίτητη υγρασία για να πλάθεται εύκολα, χωρίς να σπάει.


Απαντώ τις ερωτήσεις σας σε ζωντανή σύνδεση στη σελίδα Facebook. Πατήστε LIKE και ελάτε αύριο στις 3.00μμ.

Την συνταγή την ξεκίνησα μόνο με κρόκους αλλά δοκίμασα με ολόκληρα τα αυγά και η ζύμη έγινε καλύτερη, μεταξένια και εύπλαστη. Η ποσότητα της ζάχαρης είναι οριακά σωστή, αν σας αρέσουν πολύ γλυκά προσθέστε 1/4 κούπας ακόμα. Η ποσότητα του υγρού είναι μικρή, τόση ώστε να δώσει υγρασία στη ζύμη και εναλλακτικές γεύσεις. Το γάλα συμπληρώνει τη γεύση του βουτύρου και της μαστίχας.

Δοκιμάστε και τα πασχαλινά μπισκότα, με ζύμη πορτοκαλιού κομμένη με κουπ πατ.

Αν συνηθίζετε, όπως εγώ, να τσεκάρετε τα υλικά των συνταγών που διαβάζετε και να εντοπίζετε τη διαφοροποίησή τους και το αποτέλεσμα που φέρνει, θα χαμογελάσετε όταν σας πω ότι τα υλικά για τα σμυρνέϊκα, τα μπισκότα και τα μπατόν σαλέ είναι ίδια, με διαφοροποίηση στο υγρό στοιχείο και το τελικό πλάσιμο (τα τυριά και τα αρωματικά δεν τα μετράτε, εξετάστε την αναλογία βούτυρο-αυγό-αλεύρι-υγρό).

Η δόση βγάζει 40 πιο μεγάλα κουλουράκια ή 60 πιο μικρά (με ζυμαράκι 18-20γρ). Κάντε περισσότερες δόσεις με διαφορετικό αρωματικό. Αντικαταστείστε τη μαστίχα με ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Αντικαταστείστε το γάλα με χυμό πορτοκάλι ή λεμόνι. Δοκιμάστε και τη συνταγή της Αργυρώς για πασχαλινά κουλουράκια.

Κρατείστε ίδιες τις ποσότητες και πειραματισθείτε με τη γεύση. Τα κουλουράκια σας θα είναι μοναδικά.

Χρησιμοποιείστε μαλακό αλεύρι. Φέρτε τα υλικά (αυγά, βούτυρο, γάλα) σε θερμοκρασία δωματίου, πριν ξεκινήσετε. Φουσκώνουν λίγο, μισή φορά ο όγκος τους. Πλάθονται εύκολα και μοσχοβολούν το σπίτι.

Πλάθουμε κουλουράκια;

Κουλουράκια σμυρνέϊκα με άρωμα μαστίχας

5 from 2 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Μπισκότα u0026amp; Μαρέγκες
Servings

60

servings
Prep time

45

minutes
Cooking time

25

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας ή φρέσκο γάλακτος

  • 3/4 κούπας ζάχαρη

  • 2 αυγά

  • 1/4 κούπας γάλα

  • 3/4 κουταλιάς γλυκού μαστίχα (κοπανισμένη στο γουδί με λίγη ζάχαρη)

  • περίπου 550γρ αλεύρι μαλακό (τόσο όσο να μην κολλάει στα χέρια)

  • 1 και μισή κουταλιά γλυκού baking powder

  • 1 κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό για το άλειμμα

Μέθοδος

  • Κτυπάτε το μαλακωμένο βούτυρο στο μίξερ με τη ζάχαρη να αφρατέψει.
    Θέλει περίπου 15λεπτά ανακατεύοντας τακτικά τα πλαϊνά.

    Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά σταδιακά. Προσθέστε τη μαστίχα, το γάλα, το baking και λίγο λίγο το αλεύρι. Θα πάρει μισό κιλό και λίγο ακόμα (1/2 κούπα), όσο να μην κολλάει στα χέρια.

    Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να ξεκολλάει ελαφρά από τα τοιχώματα του μπολ. Δεν θα μαζευτεί γύρω από τον γάντζο, σαν τη ζύμη του ψωμιού. Να σκεφτείτε ότι το βούτυρο θα κρυώνει και θα σφίγγει τη ζύμη, όσο πλάθετε τα κουλουράκια.
    Γι’αυτό μην ρίχνετε συνέχεια αλεύρι, δοκιμάστε να πλάσετε ένα κουλουράκι και αποφασίστε αν θέλει κι άλλο αλεύρι.
  • Δεν χρειάζεται να μείνει στο ψυγείο. Αρχίστε να πλάθετε τα κουλουράκια σας.

    Το παραδοσιακό σχήμα στα σμυρνέϊκα κουλουράκια είναι οι “βαρκούλες”. Όσο έπλαθα, σκεφτόμουν ότι διάλεξαν αυτό το σχήμα οι Σμυρνιές νοικοκυρές γιατί μια βάρκα τους πήρε από την πατρίδα και ίσως μια βάρκα ήλπιζαν πάντα να τους φέρει πάλι πίσω σε ό,τι άφησαν. Αναρωτιόμουν και δεν το ξέρω, αν τα κουλουράκια τα έφτιαχναν έτσι, όσο ζούσαν στη Σμύρνη και αν είχαν από τότε τέτοιο σχήμα. Αν έχετε απάντηση, θα χαρώ να μάθω.

    Για να κάνετε “βαρκούλες” κάντε κορδόνια μήκους 25 εκ. περίπου και διπλώστε στα τρία, ενώνοντας με τσίμπημα τις άκρες. Διπλώστε χαλαρά γιατί φουσκώνουν λίγο.
  • Τοποθετείστε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί.
    Αλείψτε προσεκτικά με τον αραιωμένο κρόκο αυγού.

    Ψήστε στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις) μέχρι να ροδίσουν (περίπου 20-25 λεπτά).

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*