Του Λαζάρου σήμερα κι εγώ ανάστησα το σπίτι με τη μυρωδιά της μαστίχας και του βουτύρου!
Αγαπημένα σμυρνέϊκα κουλουράκια. Άλλοι τα αρωματίζουν με μαστίχα, άλλοι με πορτοκάλι και κονιάκ, όμως το βασικό υλικό παραμένει ίδιο: αυθεντικό βούτυρο.
Είτε φρέσκο βούτυρο γάλακτος, είτε Κερκύρας, είτε αγελαδινό χρησιμοποιήσετε το αποτέλεσμα είναι τριφτά κουλουράκια σαν μπισκότα, που μοσχοβολούν το σπίτι σας!
Δύο σημεία προσέχω όταν κάνω σμυρνέϊκα κουλουράκια
α. η αναλογία βουτύρου-αλευριού-υγρών να είναι τέτοια που να δίνει τριφτά κουλούρια και όχι μπουκωτικά, σαν ψωμένια
β. η ζύμη να έχει την απαραίτητη υγρασία για να πλάθεται εύκολα, χωρίς να σπάει.
Απαντώ τις ερωτήσεις σας σε ζωντανή σύνδεση στη σελίδα Facebook. Πατήστε LIKE και ελάτε αύριο στις 3.00μμ.
Την συνταγή την ξεκίνησα μόνο με κρόκους αλλά δοκίμασα με ολόκληρα τα αυγά και η ζύμη έγινε καλύτερη, μεταξένια και εύπλαστη. Η ποσότητα της ζάχαρης είναι οριακά σωστή, αν σας αρέσουν πολύ γλυκά προσθέστε 1/4 κούπας ακόμα. Η ποσότητα του υγρού είναι μικρή, τόση ώστε να δώσει υγρασία στη ζύμη και εναλλακτικές γεύσεις. Το γάλα συμπληρώνει τη γεύση του βουτύρου και της μαστίχας.
Δοκιμάστε και τα πασχαλινά μπισκότα, με ζύμη πορτοκαλιού κομμένη με κουπ πατ.
Αν συνηθίζετε, όπως εγώ, να τσεκάρετε τα υλικά των συνταγών που διαβάζετε και να εντοπίζετε τη διαφοροποίησή τους και το αποτέλεσμα που φέρνει, θα χαμογελάσετε όταν σας πω ότι τα υλικά για τα σμυρνέϊκα, τα μπισκότα και τα μπατόν σαλέ είναι ίδια, με διαφοροποίηση στο υγρό στοιχείο και το τελικό πλάσιμο (τα τυριά και τα αρωματικά δεν τα μετράτε, εξετάστε την αναλογία βούτυρο-αυγό-αλεύρι-υγρό).
Η δόση βγάζει 40 πιο μεγάλα κουλουράκια ή 60 πιο μικρά (με ζυμαράκι 18-20γρ). Κάντε περισσότερες δόσεις με διαφορετικό αρωματικό. Αντικαταστείστε τη μαστίχα με ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Αντικαταστείστε το γάλα με χυμό πορτοκάλι ή λεμόνι. Δοκιμάστε και τη συνταγή της Αργυρώς για πασχαλινά κουλουράκια.
Κρατείστε ίδιες τις ποσότητες και πειραματισθείτε με τη γεύση. Τα κουλουράκια σας θα είναι μοναδικά.
Χρησιμοποιείστε μαλακό αλεύρι. Φέρτε τα υλικά (αυγά, βούτυρο, γάλα) σε θερμοκρασία δωματίου, πριν ξεκινήσετε. Φουσκώνουν λίγο, μισή φορά ο όγκος τους. Πλάθονται εύκολα και μοσχοβολούν το σπίτι.
Πλάθουμε κουλουράκια;