HOME > Συνταγές > Φαγητά > Κρεατικά > Πουλερικά > Ζεστός ζωμός κοτόπουλου – γιατρικό στο κρύο!
ζωμός κοτόπουλου

Ζεστός ζωμός κοτόπουλου – γιατρικό στο κρύο!

Τι μέρες κι αυτές! Συννεφιά, χιονόνερο, απίστευτο κρύο συνέχεια. Ο πηγαιμός στο σχολείο και τη δουλειά κάθε πρωϊ γίνεται συνεχώς πιο δύσκολος. Λίγο ο ήλιος που μας ξέχασε και μας ρίχνει τη διάθεση, λίγο οι λοιμώξεις που κάνουν πάρτι, λίγο η άμυνα μας που ταλαιπωρείται με διάφορα, λίγο ο ύπνος που δεν είναι ποτέ αρκετός, όλα συμβάλλουν στο να νοιώθουμε πιο κουρασμένοι, με λιγότερη ενέργεια για τα καθημερινά.

Το σώμα μας χρειάζεται θερμαντικές τροφές (ζεστές και καυτερές), σε εύπεπτη μορφή – οι σούπες είναι ό,τι καλύτερο για άμεση ενίσχυση του οργανισμού.  Ένας φίλος κρυολόγησε και του έταξα σούπα-γιατρικό για να βοηθήσει το θερμοστάτη του να ισορροπήσει, το σύστημα να καθαρίσει και να πάρει θρεπτικά συστατικά με το λιγότερο δυνατό χρόνο πέψης.

Ο ζωμός κοτόπουλου είναι για μένα το καλύτερο θεραπευτικό. Ζωμός, όχι σούπα με τα λαχανικά μαζί. Σουρωμένος ζωμός, να μπορεί να καταπιεί ο πονεμένος λαιμός και να μην χρειαστεί ξόδεμα ενέργειας για την πέψη. Κι αν ο ασθενής το επιτρέπει και το κοτόπουλο είναι σπιτίσιο, δεν αφαιρώ το λίπος.

Έφτιαξα, λοιπόν, ένα ζωμό κοτόπουλου με καρότα, πράσα, σέλινο, κρεμμύδια, σκόρδο, φλούδες λεμονιού, καυτερή πιπεριά, μαραθόσπορο και μαύρο πιπέρι και πήρα μόνο το ζουμί. Το έριξα στο καλό μου θερμός -όπου μόνο καφέ είχα σκεφτεί να βάλω μέχρι σήμερα- και το παρέδωσα μαζί με ένα ποτηράκι από χοντρό γυαλί, τα τρυφερά κλαδάκια της καρδιάς του σέλερυ -σαν έξτρα φάρμακο- και τις ευχές μου για περαστικά!

Έχετε σκεφτεί να πάρετε θρεπτικό ζωμό κοτόπουλου σε θερμός στο γραφείο σας; και να πίνετε λίγη λίγη ποσότητα κάθε φορά, αχνιστή; και το σαλέπι είναι δυναμωτικό ρόφημα για να παίρνετε, σε θερμός, μαζί σας στο γραφείο. Αλλάξτε λίγο τις συνήθειές σας και με λίγη τύχη δεν θα αρρωστήσετε αυτό το χειμώνα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ωμό κοτόπουλο, ολόκληρο ή κομμάτια (μπουτάκια) είτε τα κόκκαλα από ψητό κοτόπουλο στο φούρνο και μερικά πλατάρια.

Αν χρησιμοποιήσετε ωμό κοτόπουλο, εγώ πετάω το πρώτο νερό. Κάνει πιο καθαρό το ζωμό. Αν πάλι έχετε σπιτικό κοτόπουλο και διστάζετε, απλά, μην το κάνετε.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Ζεστός ζωμός κοτόπουλου – γιατρικό στο κρύο!

5 from 2 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Πουλερικά
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο ή σε κομμάτια ή μόνο μπουτάκια

  • 1/4 κούπας λάδι ελιάς

  • 2 κρεμμύδια σε κομμάτια

  • 2 καρότα σε κομμάτια

  • 2 κλωνάρια σέλερι σε φετάκια

  • 2 σκελίδες σκόρδο λυωμένες

  • 1-2 καυτερές πιπεριές (πράσινες ή κόκκινες)

  • 1 κομμάτι πιπερόριζα σε φετάκια

  • 2 δαφνόφυλλα

  • 1 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι

  • 1 κουταλιά γλυκού μαραθόσπορο

  • κλαδάκια σέλινου και μαϊντανού δεμένα με σπάγκο

  • μερικές φλούδες λεμονιού (μόνο το κίτρινο)

  • χυμό λεμονιού, αλάτι για να φτιάξετε τη γεύση στο τέλος

Μέθοδος

  • Βάλτε το κοτόπουλο σε μεγάλη κατσαρόλα, γεμίστε με κρύο νερό και βάλτε να βράσει. Όταν το νερό βράσει, βγάλτε το κοτόπουλο σε πιατέλα, χύστε το νερό, πλύντε την κατσαρόλα και ξαναρχίστε.
  • Στην πλυμμένη κατσαρόλα, βάλτε το λάδι και σωτάρετε όλα τα λαχανικά σε μέτρια φωτιά. Όταν το κρεμμύδι έχει “γυαλίσει”, προσθέστε το κοτόπουλο και τόσο κρύο νερό όσο να το σκεπάσει. Προσθέστε τα μπαχαρικά, τις φλούδες λεμονιού και τα κλαδιά σέλινου/μαϊντανού. Δυναμώστε τη φωτιά, να έρθει σε βρασμό το νερό.

    Χαμηλώστε τη φωτιά στο 1, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να ξεψαχνίζεται εύκολα. Αν είναι ολόκληρο θέλει περίπου 40 λεπτά.
  • Βγάλτε το από το ζωμό και αφήστε σε πιατέλα να κρυώσει. Με το ψαχνό μπορείτε να κάνετε Κοτόπουλο Μιλανέζα ή να το ρίξετε σε Σούπα (με τραχανά, νουντλς, ρύζι, πληγούρι, μικρή πάστα ή/και λαχανικά) ή να το προσθέσετε σε μια Πατατοσαλάτα.
  • Ρίξτε ξανά τα κόκκαλα στο ζωμό και σιγοβράστε για μια ώρα ακόμα. Σουρώστε το ζωμό, πιέζοντας τα λαχανικά με ένα κουτάλι να αφήσουν τα υγρά και τη γεύση τους. Πετάξτε όλα τα στερεά, όλη η γεύση έχει περάσει στο ζωμό. Διορθώστε τη γεύση με χυμό λεμονιού και αλάτι.
  • Αν αφήσετε το ζωμό να κρυώσει, στην επιφάνεια θα διαχωριστεί το λίπος του. Μπορείτε να το αφαιρέσετε. Το πρωϊ, ζεστάνετε ξανά το ζωμό και ρίξτε το στο θερμός σας.
    Πάρτε το μαζί σας στο γραφείο, το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί! Ή αφήστε το έτοιμο, για κάποιον που μένει άρρωστος στο σπίτι. Εκείνος θα σας ευγνωμονεί!

    Αυτός ο ζωμός μπορεί να προστεθεί σε άλλα φαγητά και να κάνει υπέροχες σάλτσες σε κοτόπουλο ψημένο σε ανοξείδωτο τηγάνι.

    Μπορεί να διατηρηθεί μοιρασμένος σε ποσότητες μιας κούπας στην κατάψυξη για 6 μήνες.

    Αν πάλι δεν είστε του κοτόπουλου, φτιάξτε μια δυναμωτική κρεατόσουπα. Στη συνταγή υπάρχει και η σύντομη εκδοχή στη χύτρα ταχύτητος.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*