Τι μέρες κι αυτές! Συννεφιά, χιονόνερο, απίστευτο κρύο συνέχεια. Ο πηγαιμός στο σχολείο και τη δουλειά κάθε πρωϊ γίνεται συνεχώς πιο δύσκολος. Λίγο ο ήλιος που μας ξέχασε και μας ρίχνει τη διάθεση, λίγο οι λοιμώξεις που κάνουν πάρτι, λίγο η άμυνα μας που ταλαιπωρείται με διάφορα, λίγο ο ύπνος που δεν είναι ποτέ αρκετός, όλα συμβάλλουν στο να νοιώθουμε πιο κουρασμένοι, με λιγότερη ενέργεια για τα καθημερινά.
Το σώμα μας χρειάζεται θερμαντικές τροφές (ζεστές και καυτερές), σε εύπεπτη μορφή – οι σούπες είναι ό,τι καλύτερο για άμεση ενίσχυση του οργανισμού. Ένας φίλος κρυολόγησε και του έταξα σούπα-γιατρικό για να βοηθήσει το θερμοστάτη του να ισορροπήσει, το σύστημα να καθαρίσει και να πάρει θρεπτικά συστατικά με το λιγότερο δυνατό χρόνο πέψης.
Ο ζωμός κοτόπουλου είναι για μένα το καλύτερο θεραπευτικό. Ζωμός, όχι σούπα με τα λαχανικά μαζί. Σουρωμένος ζωμός, να μπορεί να καταπιεί ο πονεμένος λαιμός και να μην χρειαστεί ξόδεμα ενέργειας για την πέψη. Κι αν ο ασθενής το επιτρέπει και το κοτόπουλο είναι σπιτίσιο, δεν αφαιρώ το λίπος.
Έφτιαξα, λοιπόν, ένα ζωμό κοτόπουλου με καρότα, πράσα, σέλινο, κρεμμύδια, σκόρδο, φλούδες λεμονιού, καυτερή πιπεριά, μαραθόσπορο και μαύρο πιπέρι και πήρα μόνο το ζουμί. Το έριξα στο καλό μου θερμός -όπου μόνο καφέ είχα σκεφτεί να βάλω μέχρι σήμερα- και το παρέδωσα μαζί με ένα ποτηράκι από χοντρό γυαλί, τα τρυφερά κλαδάκια της καρδιάς του σέλερυ -σαν έξτρα φάρμακο- και τις ευχές μου για περαστικά!
Έχετε σκεφτεί να πάρετε θρεπτικό ζωμό κοτόπουλου σε θερμός στο γραφείο σας; και να πίνετε λίγη λίγη ποσότητα κάθε φορά, αχνιστή; και το σαλέπι είναι δυναμωτικό ρόφημα για να παίρνετε, σε θερμός, μαζί σας στο γραφείο. Αλλάξτε λίγο τις συνήθειές σας και με λίγη τύχη δεν θα αρρωστήσετε αυτό το χειμώνα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ωμό κοτόπουλο, ολόκληρο ή κομμάτια (μπουτάκια) είτε τα κόκκαλα από ψητό κοτόπουλο στο φούρνο και μερικά πλατάρια.
Αν χρησιμοποιήσετε ωμό κοτόπουλο, εγώ πετάω το πρώτο νερό. Κάνει πιο καθαρό το ζωμό. Αν πάλι έχετε σπιτικό κοτόπουλο και διστάζετε, απλά, μην το κάνετε.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης