Όπως κι εσείς, έτσι κι εγώ έχω συνηθίσει να βρέχω τα κρητικά παξιμάδια για να φτιάξω ντάκο ή κουκουβάγια (είτε με νερό είτε με το χυμό της φρέσκιας τομάτας). Φροντίζω να προσέχω πόσο τα αφήνω να τραβήξουν για να μην γίνουν ούτε λασπωμένα (αν είναι πολύ τρυφερά, μόνο με σιτάρι), ούτε σκληρά που δεν σπάνε με το πηρούνι (αν είναι κριθαρένια).
Πάντα, όμως, ενέχει ένα κίνδυνο στο σερβίρισμα. Η πρώτη πηρουνιά είναι πάντα αβέβαιη, για το πόσο εύκολο θα είναι το σερβίρισμα και το μάσημα. Δεν έχουμε όλοι ίδιες προτιμήσεις και αντοχές, μην το ξεχνάμε αυτό.
Είχα στα χέρια μου σπιτικά λαδοπαξίμαδα Κυθήρων και παξιμάδια ολικής με σίκαλη. Κατίκι και σπιτικό τουρσί αγκινάρας. Και μπόλικη όρεξη να φτιάξω ένα μεζεδάκι για μένα και να πιώ μια ρακή, στην υγειά μου!
Τα μικρά παξιμάδια, της μπουκιάς, σερβίρονται εύκολα αλειμένα με λίγο λευκό τυρί και ακουμπισμένο λίγο τουρσί αγκινάρας πάνω τους. Τα μεγάλα, όμως;
Πήρα το γρανιτένιο γουδοχέρι και έσπασα τα παξιμάδια. Όχι σε σκόνη! σε μικρά κομμάτια. Τα έβαλα σε μπολ, τα έβρεξα με λίγο χυμό λεμονιού, λίγο αγουρέλαιο, πρόσθεσα λίγο αλάτι, φρέσκια ρίγανη και ξύσμα λεμονιού.
Έστρωσα τα αρωματισμένα ψίχουλα παξιμαδιού σε ένα τσέρκι, πατώντας τα καλά. Άπλωσα πάνω τους λίγο κατίκι και πάνω του κομματάκια τουρσί αγκινάρας και κάπαρη. Έβγαλα το τσέρκι και θαύμαζα το ορεκτικό μου! Τόσο όμορφο με τις στρώσεις των χρωμάτων και των γεύσεων! Τόσο εύκολο να σερβιριστεί, σαν μια μικρή τουρτίτσα!
Έκοβα κομμάτι με το πηρούνι μου και ήταν μια μπουκιά που δεν διαλυόταν και μεταφερόταν εύκολα πάνω στο πηρούνι. Κάθε μπουκιά είχε δίκαιη δόση από τυρί και αγκινάρα και ολοκληρωμένη γεύση.
Σκέφτομαι πως χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική, μπορούμε να φτιάξουμε ιδιαίτερα ορεκτικά, με πολλούς συνδυασμούς υλικών. Πιστεύω πως το ενδιάμεσο υλικό είναι σημαντικό να είναι κρεμώδες, ώστε να δίνει υγρασία στο παξιμάδι και είναι το σταθερό στοιχείο δόμησης των σκόρπιων πάνω και κάτω υλικών. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φέτα, δουλέψτε την λίγο με το πηρούνι και λίγο υγρό, ώστε να γίνει πιο μαλακιά.
Δοκιμάστε να φτιάξετε:
- παξιμάδι με μαλακωμένη φέτα, κυβάκια φρέσκιας τομάτας και δυόσμο
- παξιμάδι με κατίκι, γλασαρισμένα τοματάκια και κάπαρη
- παξιμάδι με ταραμοσαλάτα κυβάκια αγγουριού, πράσινες ελιές και άνιθο
- παξιμάδι με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και απάκι ή σύγκλινο
- παξιμάδι με τυροκαυτερή, ψητές κόκκινες πιπεριές σε κυβάκια και βασιλικό
- παξιμάδι με φάβα, κάπαρη και καραμελωμένο κρεμμύδι
- παξιμάδι με ανηθοσαλάτα και κρίταμο τουρσί