Ο μουσακάς, παρότι είναι εμβληματικό φαγητό της ελληνικής κουζίνας, για μένα είναι το πιο κακοποιημένο φαγητό στα ελληνικά εστιατόρια ανά την Ελλάδα. Έχω φάει εκτελέσεις του με χοντροκομμένες πατάτες, χωρίς στήσιμο, να καταρρέει στο πιάτο, με κρέμα μπεσαμέλ είτε υπέρμετρη είτε τρεμουλιαστή και κιμά “χοντρό” που δεν μπήκαν στον κόπο να σωτάρουν σωστά για να “σπάσει”. Και πάνω από όλη την ταλαίπωρη εμφάνιση, έρχεται και η γεύση του τηγανόλαδου να κυριαρχήσει στο στόμα και το στομάχι να δυσκολεύεται να χωνέψει. Τι κρίμα…
Ο μουσακάς με ψητά λαχανικά είναι αιθέριος. Ισορροπημένος στις αναλογίες λαχανικών-κιμά-κρέμας. Καλοστεκούμενος στο πιάτο. Με τη γλύκα των λαχανικών και την ένταση των μπαχαρικών και των μυρωδικών να κυριαρχούν. Ζουμερός και ελαφρύς και εύπεπτος.
Η μαμά μου με φώναζε σπίτι της, να φάμε μουσακά για πρωϊνό, πριν πάω στο γραφείο για δουλειά. Το πιστεύετε αυτό; και δεν νύσταζα μετά, αλλά ήμουν χαρούμενη γιατί είχα κι άλλο ένα κομμάτι μαζί μου για μεσημεριανό.
Ψήσιμο λαχανικών στο φούρνο; όχι
Παλαιότερα είχα επιλέξει να ψήνω τις φέτες λαχανικών που χρειάζεται ο μουσακάς, στις λαμαρίνες του φούρνου, αντί να τις τηγανίζω. Οι μελιτζάνες – που κινδύνευαν ιδιαίτερα από αφυδάτωση- σωζόντουσαν με βάπτισμα σε μια μαρινάδα σόγιας-λάδι-χυμό πορτοκάλι. Γενικότερα, όμως, τα λαχανικά έχαναν πολλά από τα υγρά τους και αν προσθέσεις και το χρόνο που ξαναψήνονται μέσα στο μουσακά, η υφή και η γεύση τους οδηγούσαν μάλλον προς το στέγνωμα.
Ψήσιμο λαχανικών στο γκριλ; ναι
Δοκίμασα για πρώτη φορά να ψήσω τα λαχανικά στο γκριλ, σε μια αντικολλητική τοστιέρα-ψηστιέρα, με τον ίδιο τρόπο που ετοίμαζα τα ψητά λαχανικά για σαλάτα. Έψησα μελιτζάνες και στρογγυλά, γλυκά, κολοκύθια. Τα κολοκύθια δίνουν απίστευτη γλύκα στο μουσακά και τον κάνουν πιο ελαφρύ.
Συνήθως δεν βάζω καθόλου πατάτες, γιατί δεν μου αρέσουν την επόμενη μέρα και ο μουσακάς σε εμάς δεν τελειώνει την ίδια μέρα. Όταν κάνω για τα παιδιά που τους αρέσουν πολύ, βάζω μόνο μια στρώση, την κάτω κάτω. Τηγανίζω σε φρέσκο λάδι, γιατί οι πατάτες δεν μπορούν να ψηθούν στο γκριλ.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης