Τα ψητά λαχανικά σαλάτα είναι μια gourmet σαλάτα, περιζήτητη στα εστιατόρια, αλλά όχι τόσο διαδεδομένη στα σπιτικά μενού. Ίσως γιατί ο χρόνος προετοιμασίας είναι μεγαλύτερος από το να ετοιμάσεις μια απλή χωριάτικη σαλάτα. Όμως το αποτέλεσμα, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση, θα σας δικαιώσει.
Δοκιμάστε τη, μια μέρα που θα έχετε χρόνο. Περισσότερο χρόνο χρειάζονται οι πιπεριές να ψηθούν στο φούρνο και να ξεφλουδιστούν, παρά οι φέτες των λαχανικών να ψηθούν -σε τηγάνι γκριλ (πάνω στην εστία) ή στην τοστιέρα (αρκεί να έχει κυματιστή επιφάνεια). Αυτή που ανοίγει τις δύο πλάκες της οριζόντια δίνει διπλάσιο χώρο ψησίματος.
Με μελιτζάνες και κολοκυθάκια ψημένες με αυτόν τον τρόπο, θα κάνετε τον πιο ελαφρύ και ζουμερό μουσακά που φάγατε ποτέ!
Για να φτιάξετε τη σαλάτα της φωτογραφίας, διαλέξτε στρογγυλά κολοκυθάκια, μελιτζάνες φλάσκες, λευκά μεγάλα κρεμμύδια και κόψτε τα οριζόντια, σε φέτες 0,5εκ. ‘Όταν ψηθούν θα τα στρώσετε κυκλικά, πατώντας το ένα πάνω στο άλλο. Οι πιπεριές – κόκκινες Φλωρίνης και πράσινες κέρατο- θα μπουν στη μέση και θα δώσουν χρώμα στο πιάτο.
Το ζουμί από τις ψητές πιπεριές είναι βασικό συστατικό για τη βινεγκρέτ, γι αυτό κάντε το καθάρισμα σε βαθύ πιάτο.
Τα ψητά λαχανικά για να κάνουν ωραία χιαστί σημάδια από το γκριλ, θυμηθείτε να τα περιστρέφετε σε γωνία 90 μοιρών.
Οι μελιτζάνες στο ξεκίνημα του καλοκαιριού είναι πολύ γλυκές και δεν χρειάζονται αλάτισμα να φύγει η πικράδα που αποκτούν αργότερα όταν τελειώνει η εποχή τους. Δοκιμάστε ένα κομμάτι ωμής μελιτζάνας να δείτε αν είναι πικρή. Αν ναι, βάλτε 1 κουταλιά σούπας αλάτι χοντρό στο νερό.
Για να μην στεγνώσουν και να γίνουν σαν “πανί” οι ψητές μελιτζάνες ακολουθώ την εξής πρακτική: αλείφω την ευαίσθητη σάρκα τους με μια μαρινάδα πριν τις ακουμπήσω πάνω στο γκριλ. Ελαιόλαδο, σόγια σως για νοστιμιά και χρώμα και χυμό πορτοκάλι για γλύκα, οξύτητα και χρώμα.
Αν σας περισσέψει σαλάτα, φυλάξτε την στο ψυγείο και κάντε το καλύτερο σαντουϊτς για το γραφείο την επόμενη μέρα, μαζί με μερικές φλύδες παρμεζάνας.