HOME > Συνταγές > Φαγητά > Σαλάτες > Ψητά λαχανικά σαλάτα
ψητά λαχανικά

Ψητά λαχανικά σαλάτα

5 from 1 vote

Τα ψητά λαχανικά σαλάτα είναι μια gourmet σαλάτα, περιζήτητη στα εστιατόρια, αλλά όχι τόσο διαδεδομένη στα σπιτικά μενού. Ίσως γιατί ο χρόνος προετοιμασίας είναι μεγαλύτερος από το να ετοιμάσεις μια απλή χωριάτικη σαλάτα. Όμως το αποτέλεσμα, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση, θα σας δικαιώσει.

Πως θα ψήσετε τα λαχανικά

Δοκιμάστε μια μέρα που θα έχετε χρόνο. Περισσότερο χρόνο χρειάζονται οι πιπεριές να ψηθούν στο φούρνο και να ξεφλουδιστούν, παρά οι φέτες των λαχανικών να ψηθούν. Χρειάζεστε ψήσιμο με φωτιά επαφής. Για λίγη ή περισσότερη ποσότητα λαχανικών επιλέξτε ανάλογα:

  • σε τηγάνι γκριλ, πάνω στην εστία
  • σε τοστιέρα με κυματιστή επιφάνεια. Αυτή που ανοίγει τις δύο πλάκες της οριζόντια δίνει διπλάσιο χώρο ψησίματος.
  • στη λαμαρίνα του φούρνου, ψηλά κοντά στο γκριλ.

Τα ψητά λαχανικά για να κάνουν ωραία χιαστί σημάδια από το γκριλ, θυμηθείτε να τα περιστρέφετε σε γωνία 90 μοιρών.

Σαλάτα ή μεζέ ή ελαφρύ τουρσί

Το ψήσιμο δίνει ελαφρύ αποτέλεσμα στα λαχανικά που κάνει το πιάτο σαλάτα. Αν τηγανίσετε τα λαχανικά, θα φτιάξετε ορεκτικό ή μεζέ. Αν προσθέσετε οξύτητα, θα κάνετε ένα πιάτο που θα κρατήσει μια εβδομάδα στο ψυγείο και θα είναι ελαφρύ τουρσί.

Είναι σαλάτα της επόμενης μέρας

Μπορείτε να ψήσετε τα λαχανικά, να τα μαρινάρετε με το ντρέσινγκ και να τα φυλάξετε στο ψυγείο. Τέλεια ψητά λαχανικά και ζουμερά! Την επόμενη μέρα κάνετε το στήσιμο και προσθέτετε φρέσκιες λεπτομέρειες, πχ δυόσμο ή βασιλικό.

Αν περισσέψει, κάντε μουσακά!

Με μελιτζάνες και κολοκυθάκια ψημένες με αυτόν τον τρόπο, θα κάνετε τον πιο ελαφρύ και ζουμερό μουσακά που φάγατε ποτέ! Ή το καλύτερο σαντουϊτς για το γραφείο την επόμενη μέρα, μαζί με μερικές φλοίδες παρμεζάνας.

μουσακάς με ψητά λαχανικά
Μουσακάς με ψητά λαχανικά

Οι ψητές μελιτζάνες

Οι μελιτζάνες στο ξεκίνημα του καλοκαιριού είναι πολύ γλυκές και δεν χρειάζονται αλάτισμα να φύγει η πικράδα που αποκτούν αργότερα όταν τελειώνει η εποχή τους. Δοκιμάστε ένα κομμάτι ωμής μελιτζάνας να δείτε αν είναι πικρή. Αν ναι, βάλτε 1 κουταλιά σούπας αλάτι χοντρό στο νερό.

Για να μην στεγνώσουν και να γίνουν σαν “πανί” οι μελιτζάνες στο ψήσιμο ακολουθώ την εξής πρακτική: αλείφω την ευαίσθητη σάρκα τους με μια μαρινάδα πριν τις ακουμπήσω πάνω στο γκριλ ή στη λαμαρίνα. Ελαιόλαδο, σόγια σως για νοστιμιά και χρώμα και χυμό πορτοκάλι για γλύκα, οξύτητα και χρώμα.

Ψητά λαχανικά σαλάτα, η περιζήτητη

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: ΣαλάτεςCuisine: ΕλληνικήDifficulty: Εύκολη
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 στρογγυλό κολοκυθάκι

  • 1 μελιτζάνα φλάσκα

  • 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι

  • 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης

  • 2 πράσινες πιπεριές κέρατο

  • Μαρινάδα για ψητές μελιτζάνες
  • 1 κουταλιά σούπας σόγια σως

  • 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

  • 2 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκάλι

  • Βινεγκρέτ σαλάτας
  • 4 κουταλιές σούπας ζωμό από πιπεριές

  • 2 κουταλιές σούπας βαλσαμικό ξύδι

  • 2 κουταλιές σούπας λάδι ελιάς

  • λίγο αλάτι

  • Για διακόσμηση
  • φύλλα βασιλικού

  • μαύρο πιπέρι

  • μοτσαρέλα, μανούρι ή φέτα

Μέθοδος

  • Ψήνουμε τις πιπεριές
    Κάνουμε μια τομή με την μύτη του μαχαιριού στο πάνω μέρος κάθε πιπεριάς, αλείφουμε με λάδι και ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου ή σε ηλεκτρικό γκριλ στη πιο δυνατή θερμοκρασία. Όταν είναι έτοιμες, θα έχουν αποκτήσει κατά τόπους μαύρα καψίματα στη φλούδα τους και θα είναι ζαρωμένες.
    Τις βάζουμε σε γυάλινο μπολ με καπάκι και αφήνουμε να κρυώσουν. Η υγρασία που θα δημιουργηθεί θα βοηθήσει να ξεφλουδιστούν πιο εύκολα. Κρατάμε τις καθαρισμένες πιπεριές αλλά και το ζουμάκι τους που θα είναι βασικό συστατικό στη βινεγκρέτ που θα ετοιμαστεί.
    Το ζουμί από τις ψητές πιπεριές είναι βασικό συστατικό για τη βινεγκρέτ,
    γι αυτό κάντε το καθάρισμα σε βαθύ πιάτο.

  • Ψήνουμε τα λαχανικά
    Κόβουμε οριζόντια, σε φέτες 0,5εκ. Τα κολοκυθάκια και τα κρεμμύδια, έχουν αρκετό νερό μέσα τους και τα ψήνουμε όπως είναι -δεν είναι απαραίτητο να τα αλείψουμε με λάδι.
    Βάζουμε τις φέτες μελιτζάνας σε μπολ με νερό, μέχρι να ψήσουμε τα άλλα λαχανικά. Οι μελιτζάνες τώρα είναι πολύ γλυκές και δεν χρειάζονται αλάτισμα να φύγει η πικράδα που αποκτούν αργότερα όταν τελειώνει η εποχή τους. Στίβουμε ανάμεσα στα χέρια μας και βάζουμε σε πιάτο να περιμένουν τη σειρά τους για ψήσιμο.

    Βάζουμε σε βαθύ πιάτο τα υλικά για τη μαρινάδα της μελιτζάνας και ανακατεύουμε ελαφρά. Με πινέλο αλείφουμε κάθε φέτα με το υγρό και ακουμπάμε στο γκριλ.
    Προσέχετε τις, έχουν σάκχαρα που καραμελώνουν πολύ γρήγορα. Όλη η διαδικασία του ψησίματος απαιτεί συνεχή προσοχή, γι’αυτό πάρτε το σκαμπώ της κουζίνας και μείνετε δίπλα.
    Όταν βγάζουμε από το γκριλ τα ψητά λαχανικά, τα ακουμπάμε το ένα πάνω στο άλλο. Έτσι με τη ζέστη που έχουν, μένουν ζουμερά.
  • Στήνουμε το πιάτο
    Φορμάρουμε τις ψητές φέτες των λαχανικών στο σχήμα της φωτογραφίας, κυκλικά, ακουμπώντας τη μια φέτα πάνω στην άλλη, με σειρά : κολοκυθάκι, κρεμμύδι, μελιτζάνα. Στο κέντρο βάζουμε τις πιπεριές κομμένες σε κομμάτια.

    Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ, χτυπώντας όλα τα υλικά σε ένα βάζο κονσέρβας και περιχύνουμε τη σαλάτα.

    Ψιλοκόβουμε τα φύλλα βασιλικού σκορπάμε στην επιφάνεια. Τρίβουμε φρέσκο μαύρο πιπέρι. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή δροσερή.
    Εναλλακτικό σερβίρισμα
    Εφτιαξα για μεγάλο τραπέζι αυτήν την πιατέλα και την χαρήκαμε πολύ! Αντί για πιπεριές έκοψα τοματάκια. Στη μέση μοτσαρέλα ή μανούρι ή φέτα. Παράλληλα με τη βινεγκρετ πρόσθεσα μερικές κουταλιές έτοιμο πέστο βασιλικού.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*