Μετά τα μυστικά της διάσημης Σφακιανής Πίτας ας μάθουμε για τη λιγότερο γνωστή Νεράτη Μυζηθρόπιτα. Μυζηθρόπιτα, γιατί είναι πίτα γεμιστή με μυζήθρα, για την ακρίβεια ξινομυζήθρα. Νεράτη, όμως, γιατί;
Η νεράτη μυζηθρόπιτα έχει αναλυτή ζύμη, υγρή και την απλώνουν με βρεγμένα χέρια μέσα στο τηγάνι. Απίστευτο ακούγεται κι όμως γίνεται από μαστόρισσες μαγείρισσες. Τις κάνουν με μεγάλη ευκολία, πολύ γρήγορα και μάλιστα τις έχουν βάλει στο μενού των τοπικών εστιατορίων στην Κρήτη.
Οι Νεράτες και οι άλλες
Οι Σφακιανές πίτες πρέπει να είναι έτοιμες από πριν. Κανένα εστιατόριο δεν φτιάχνει σε ώρα σερβιρίσματος Σφακιανόπιτες. Όπως και απλές Μυζηθρόπιτες, που είναι ίδιες στη διαδικασία με τις Σφακιανές πίτες, αλλά με πιο παχειά ζύμη και ψημένες σε περισσότερο ελαιόλαδο.
Νεράτες μυζηθρόπιτες, όμως, ένα εστιατόριο φτιάχνει επιτόπου. Αρκεί να έχει έτοιμο το ζυμάρι, το οποίο είναι σαν πυκνός χυλός και το οποίο πρέπει να μείνει τουλάχιστον 6 ώρες για να ωριμάσει και να δέσει. Το πλάσιμο της πίτας και το ψήσιμο γίνεται επιτόπου.
Σε κάποιες συνταγές έχω δει να βάζουν λίγη μαγιά στο ζυμάρι. Η συνταγή που σας δίνω είναι χωρίς μαγιά, γι’αυτό θέλει τόσες ώρες για να αποκτήσει συνοχή και μικρές φουσκαλίτσες η ζύμη.
Η μαστόρισσα μαγείρισσα είναι η Πηνελόπη Σταυρακάκη, στον Κρούστα Λασιθίου, η οποία ετοιμάζει για το εστιατόριό τους τα πιο τρυφερά σπιτικά λαζάνια με ξερό ανθότυρο που έχω φάει και τυλίγει τους πιο κομψούς κολοκυθοανθούς σε όλη την Κρήτη. Με έμαθε κι εμένα και σας το μετέφερα στη συνταγή Γεμιστοί κολοκυθοανθοί και αμπελόφυλλα – τα κρητικά ντολμαδάκια.
Την ευχαριστώ πολύ που μας άφησε να μπούμε στην κουζίνα της και να πάρουμε βίντεο και φωτογραφίες σε ώρα σερβιρίσματος του εστιατορίου. Αν πάτε στο Λασίθι, βάλτε στο πρόγραμμά σας να ανεβείτε μέχρι τον Κρούστα. Είναι το χωριό μετά την Κριτσά, ανεβαίνοντας στο βουνό. Αναζητείστε το εστιατόριο του Σταυρακάκη και στείλτε του χαιρετίσματα από μένα. Έτσι κι αλλιώς, θα φάτε καλά!

Ιούλιος 2012
Φέτος έμαθα από μια μαγείρισσα στην Κριτσά πως φτιάχνουν νεράτες μυζηθρόπιτες μια μια σε πλαστικό πιάτο μιας χρήσης, τις καταψύχουν μια μια και τις φυλάνε τη μια πάνω στην άλλη σε σακούλες τροφίμων. Όταν θέλουν βγάζουν ένα πιάτο και πριν ξεπαγώσει εντελώς η πίτα, την τηγανίζουν σε μέτρια φωτιά. Ετσι έλυσαν το πρόβλημα της ετοιμασίας την τελευταία στιγμή.
© photos by: Γεώργιος Δέτσης