Πατάτες τσακιστές, όπως τσακίζουμε τις ελιές. Κάντε αυτές τις πατατούλες σε τραπέζι, σε πάρτι ενηλίκων αλλά και σε παιδικό πάρτι και θα δείτε την πιατέλα να αδειάζει στο λεπτό.
Είναι γιατί τρώγεται πολύ εύκολα με το χέρι, γιατί είναι νόστιμες και γλυκές σαν λουκουμάκια, γιατί είναι εθιστικές και με το που καταπίνεις τη μία θέλεις να πάρεις άλλη μία, τι να πω!
Η αλήθεια είναι ότι τις ευχαριστιέσαι πιο πολύ από τις τηγανιτές γιατί έχει την ιδανική δόση πατάτας στη μπουκιά και έχουν λιγότερες θερμίδες γιατί έχουν βραστεί πρώτα πριν μπουν στο φούρνο. Έχουν πολύ λίγο λάδι στην επιφάνεια όσο χρειάζεται για να τις ξεροψήσει. Ο τρόπος “σπασίματος” της πατάτας αυξάνει την εκτεθειμένη στη θερμότητα επιφάνεια και ψήνει καλύτερα τη σάρκα της.
Τη γεύση ολοκληρώνει μια ιταλική gremolata, που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μίγμα ξύσματος λεμονιού, ψιλοκομμένου σκόρδου και μαϊντανού. Δίνει χρώμα, φρεσκάδα, άρωμα και ένταση ταυτόχρονα. Για μένα το χοντρό αλάτι είναι απαραίτητο συμπλήρωμα, έστω για μια ιδέα πασπαλίσματος.
Στις φωτογραφίες δεν έχω βάλει gremolata αλλά έχω ψήσει μαζί με τις πατάτες σκελίδες σκόρδου με τη φλούδα τους, οι οποίες καραμελώνουν. Στο σπίτι μας τις ονομάζουμε καραμελάκια σκόρδου και εξαφανίζονται πριν από τις πατάτες. Αντί για μαϊντανό, έχω βάλει φρέσκα φύλλα ματζουράνας (ταιριάζει πολύ και φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι ή δεντρολίβανο).
Αν σας φοβίζει το φρέσκο σκόρδο, ρίξτε το πάνω στις πατάτες λίγο πριν το τέλος του ψησίματος.
Αν θέλετε για 1 ή 2 άτομα, μπορείτε να τις ψήσετε με το ίδιο ελάχιστο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Η συνταγή είναι του Michael Chiarello, διάσημου Ιταλοαμερικανού chef.
Αυτή η συνταγή παρουσιάστηκε στην στήλη μαγειρικής του Μες την Καλή Χαρά, στον Alpha, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010. Το βίντεο θα το δείτε στο άρθρο Απλά υλικά με τη σωστή τεχνική γίνονται εξαιρετικά.
© photos by: Γεώργιος Δέτσης
