HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Αποξηραμένα > Κεφαλάκι πίτα ξερών φρούτων και καρπών
πίτα ξερών φρούτων και καρπών

Κεφαλάκι πίτα ξερών φρούτων και καρπών

Ονειρεύτηκα χρωματιστά, μαλακά ξερά φρούτα να αγκαλιάζονται και να φυλακίζουν ανάμεσά τους τραγανούς ξηρούς καρπούς. Όλη η αφθονία της φύσης κρυμμένη μέσα σε ένα τυλιγμένο κεφαλάκι πίτα ξερών φρούτων και καρπών να ωριμάζει μέχρι να ξετυλιχθεί στα χέρια του παραλήπτη του.

Ο δίσκος τυριών αποκτά άλλη αξία όταν δίπλα στα κεφαλάκια τυριών, τοποθετήσετε το δικό σας κεφαλάκι πίτα ξερών φρούτων και καρπών, που θα κοπεί σε μικρά τρίγωνα, θα νοστιμίσει και ομορφύνει την παρουσίαση.

Αυτή τη φορά δεν είναι πίτα μαγίδα, δηλαδή πάστα από το φρούτο, όπως είναι η συκομαγίδα ή η -δικής μου έμπνευσης- φρουτομαγίδα, ή το κυδωνόπαστο ή το συκοπάστελο. Είναι πίτα με ολόκληρα τα ξερά φρούτα σε στρώσεις, εναλλάξ με ξηρούς καρπούς, ενωμένη σε ένα σύνολο.

Τα ξερά φρούτα είναι αρχαίος τρόπος συντήρησης των φρέσκων φρούτων, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα πέρα από την εποχή της αφθονίας τους. Οι θερμίδες και οι φυτικές ίνες των αποξηραμένων φρούτων είναι πολύτιμες τον χειμώνα και κάθε στιγμή που χρειαζόμαστε άμεση ενέργεια. Το ίδιο πολύτιμοι είναι και οι ξηροί καρποί.

Δαμάσκηνα, βερύκοκα, σύκα, χουρμάδες, καρύδια, αμύγδαλα, φυστίκια αιγίνης γεμίζουν το ντουλάπι με αφθονία.

Με την σημερινή συνταγή, θα αξιοποιήσουμε τα ξερά φρούτα και τους καρπούς για να φτιάξουμε αρωματικά κεφαλάκια που κόβονται σε φέτες, όπως τα τυριά. Στέκονται καμαρωτά σε ένα δίσκο τυριών και γίνονται αντικείμενο θαυμασμού και συζήτησης.

Mικρά βήματα κάνουν μεγάλη διαφορά

Τα ξερά φρούτα θέλουν προετοιμασία για γίνουν τρυφερά και να μπορέσουν να ενωθούν σε μια πίτα. Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε ζωντανεύουν τα στεγνά, πολλές φορές αδιάφορα ξερά φρούτα και τα κάνουν έτοιμα να ενωθούν σε μια πίτα.

  • ο βρασμός τα αποστειρώνει
  • το οινόμελο καταργεί τις αντιστάσεις και ξυπνά τα αρώματα
  • ο μαραθόσπορος σπάει τη γλύκα και δίνει μια νότα έντασης

Οι ξηροί καρποί σιγοψήνονται πρώτα για να αφήσουν τη γεύση του ψημένου καρπού μέσα στην πίτα.

Με το αργό ψήσιμο όλα ενώνονται, το αλκοόλ εξατμίζεται, η πίτα αποκτά συνοχή, η οποία παγιώνεται όταν το κεφαλάκι κρυώνει πιεσμένο με ένα βάρος.

Σαν να κάναμε κεφαλάκια τυριού! Μόνο που είναι τα δικά μας, σπιτικά, κεφαλάκια – πίτα ξερών φρούτων και καρπών, τόσο όμορφα για χριστουγεννιάτικα δώρα όσο και εντυπωσιακά για τα δικά μας γιορτινά και χειμωνιάτικα τραπέζια.

Πολλαπλασιάστε τις ποσότητες για να ετοιμάσετε περισσότερα κεφαλάκια.

Eτοιμάστε το οινόμελο

Ετοιμάστε απλό οινόμελο ζεσταίνοντας σε μπαιν μαρί 1 κουταλιά σούπας μέλι με 100 ml κρασί μοσχοφίλερο, να γίνει ομοιογενές.

Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε λικέρ πορτοκάλι ή αμαρέτο, όμως αυτά αφήνουν εντονότερη αρωματική σφραγίδα.

πίτα ξερών φρούτων και καρπών

Κεφαλάκι πίτα ξερών φρούτων και καρπών

5 from 2 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Αποξηραμένα
Servings

4

servings
Prep time

1

hour 

20

minutes
Cooking time

1

hour 
Total time

2

hours 

20

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • για 1 κεφαλάκι, διαμέτρου 9 εκ.
  • 1 φύλλο δάφνης

  • 5 αποξηραμένα βερίκοκα, ανοιγμένα στα 2

  • 5 αποξηραμένοι χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι

  • 5 αποξηραμένα δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι, ανοιγμένα στα 2

  • 4 αποξηραμένα σύκα, ανοιγμένα στα 2

  • 120 ml οινόμελο

  • 2 καρύδια, στα 4

  • 15 αμύγδαλα, ασπρισμένα και σπασμένα στη μέση

  • 30 φιστίκια Αιγίνης, σπασμένα στη μέση

  • 1 κουταλιά γλυκού μαραθόσπορο, ψιλοκοπανισμένο

Μέθοδος

  • Προετοιμασία των φρούτων
    Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε 1 κούπα νερό να βράσει μαζί με ένα φύλλο δάφνης.
    Ρίχνουμε τα βερίκοκα να ζεματιστούν για 30 δευτερόλεπτα, βγάζουμε σε μικρό μπολ. Ζεματάμε τους χουρμάδες και τα δαμάσκηνα ξεχωριστά για 30 δευτερόλεπτα, το καθένα και βάζουμε σε ξεχωριστά μπολάκια. Τα σύκα τα αφήνουμε 1 λεπτό στο βραστό νερό γιατί είναι περισσότερο στεγνά. Βγάζουμε σε μπολάκι. Περιχύνουμε κάθε φρούτο με 2 κουταλιές οινόμελο στο καθένα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα ή περισσότερο. Αν θέλουμε ξεφλουδίζουμε τους χουρμάδες.
  • Προετοιμασία των ξηρών καρπών
    Σε τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας, σοτάρουμε για 15 λεπτά όλους τους ξηρούς καρπούς μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους και να γίνουν τραγανοί.
  • Στρώσιμο των υλικών
    Σε ένα τσέρκι διαμέτρου 9 εκ. ή σε ανάλογο φορμάκι στρώνουμε τα σύκα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα μαραθόσπορου. Μοιράζουμε από πάνω τα καρύδια.
    Πιέζουμε με την πρέσα του κρέατος ή με τον πάτο ενός βάζου ώστε να ενωθούν τα υλικά.
    Απλώνουμε τα δαμάσκηνα και μοιράζουμε από πάνω τα αμύγδαλα. Πιέζουμε πάλι με το βάζο. Απλώνουμε τους χουρμάδες, μοιράζουμε από πάνω ομοιόμορφα τα φιστίκια Αιγίνης και πιέζουμε ξανά. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ποσότητα μαραθόσπορου. Απλώνουμε τα βερίκοκα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και πιέζουμε όλη την «πίτα» προσεκτικά με το βάζο.
  • Ψήσιμο και φύλαξη
    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C. Στρώνουμε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί, βάζουμε την «πίτα» και ψήνουμε για 30 λεπτά. Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.
    Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε την «πίτα» να κρυώσει με ένα βάρος επάνω της (π.χ. ένα κατάλληλης διαμέτρου πιατάκι με μια κονσέρβα πάνω του). Την τυλίγουμε με αντικολλητικό χαρτί και τη φυλάμε σε δροσερό και στεγνό μέρος για τρεις μήνες.
    Αν δεν έχετε τσέρκι μικρό, χρησιμοποιήστε κούπες, πλατιές, της σοκολάτας. Ή διπλασιάστε τα υλικά και κάντε μια μεγάλη πίτα σε ένα ταψάκι 18εκ.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*