Ονειρεύτηκα χρωματιστά, μαλακά ξερά φρούτα να αγκαλιάζονται και να φυλακίζουν ανάμεσά τους τραγανούς ξηρούς καρπούς. Όλη η αφθονία της φύσης κρυμμένη μέσα σε ένα τυλιγμένο κεφαλάκι πίτα ξερών φρούτων και καρπών να ωριμάζει μέχρι να ξετυλιχθεί στα χέρια του παραλήπτη του.
Ο δίσκος τυριών αποκτά άλλη αξία όταν δίπλα στα κεφαλάκια τυριών, τοποθετήσετε το δικό σας κεφαλάκι πίτα ξερών φρούτων και καρπών, που θα κοπεί σε μικρά τρίγωνα, θα νοστιμίσει και ομορφύνει την παρουσίαση.
Αυτή τη φορά δεν είναι πίτα μαγίδα, δηλαδή πάστα από το φρούτο, όπως είναι η συκομαγίδα ή η -δικής μου έμπνευσης- φρουτομαγίδα, ή το κυδωνόπαστο ή το συκοπάστελο. Είναι πίτα με ολόκληρα τα ξερά φρούτα σε στρώσεις, εναλλάξ με ξηρούς καρπούς, ενωμένη σε ένα σύνολο.
Τα ξερά φρούτα είναι αρχαίος τρόπος συντήρησης των φρέσκων φρούτων, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα πέρα από την εποχή της αφθονίας τους. Οι θερμίδες και οι φυτικές ίνες των αποξηραμένων φρούτων είναι πολύτιμες τον χειμώνα και κάθε στιγμή που χρειαζόμαστε άμεση ενέργεια. Το ίδιο πολύτιμοι είναι και οι ξηροί καρποί.
Δαμάσκηνα, βερύκοκα, σύκα, χουρμάδες, καρύδια, αμύγδαλα, φυστίκια αιγίνης γεμίζουν το ντουλάπι με αφθονία.
Με την σημερινή συνταγή, θα αξιοποιήσουμε τα ξερά φρούτα και τους καρπούς για να φτιάξουμε αρωματικά κεφαλάκια που κόβονται σε φέτες, όπως τα τυριά. Στέκονται καμαρωτά σε ένα δίσκο τυριών και γίνονται αντικείμενο θαυμασμού και συζήτησης.
Mικρά βήματα κάνουν μεγάλη διαφορά
Τα ξερά φρούτα θέλουν προετοιμασία για γίνουν τρυφερά και να μπορέσουν να ενωθούν σε μια πίτα. Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε ζωντανεύουν τα στεγνά, πολλές φορές αδιάφορα ξερά φρούτα και τα κάνουν έτοιμα να ενωθούν σε μια πίτα.
- ο βρασμός τα αποστειρώνει
- το οινόμελο καταργεί τις αντιστάσεις και ξυπνά τα αρώματα
- ο μαραθόσπορος σπάει τη γλύκα και δίνει μια νότα έντασης
Οι ξηροί καρποί σιγοψήνονται πρώτα για να αφήσουν τη γεύση του ψημένου καρπού μέσα στην πίτα.
Με το αργό ψήσιμο όλα ενώνονται, το αλκοόλ εξατμίζεται, η πίτα αποκτά συνοχή, η οποία παγιώνεται όταν το κεφαλάκι κρυώνει πιεσμένο με ένα βάρος.
Σαν να κάναμε κεφαλάκια τυριού! Μόνο που είναι τα δικά μας, σπιτικά, κεφαλάκια – πίτα ξερών φρούτων και καρπών, τόσο όμορφα για χριστουγεννιάτικα δώρα όσο και εντυπωσιακά για τα δικά μας γιορτινά και χειμωνιάτικα τραπέζια.
Πολλαπλασιάστε τις ποσότητες για να ετοιμάσετε περισσότερα κεφαλάκια.
Eτοιμάστε το οινόμελο
Ετοιμάστε απλό οινόμελο ζεσταίνοντας σε μπαιν μαρί 1 κουταλιά σούπας μέλι με 100 ml κρασί μοσχοφίλερο, να γίνει ομοιογενές.
Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε λικέρ πορτοκάλι ή αμαρέτο, όμως αυτά αφήνουν εντονότερη αρωματική σφραγίδα.