HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Αποξηραμένα > Πως ψήνουμε φυστίκια Αιγίνης

Πως ψήνουμε φυστίκια Αιγίνης

Ένας κοκκινολαίμης έρχεται καθε πρωϊ στο μπαλκόνι μου και κελαηδάει, περισσότερο από ένα μήνα τώρα. Με κοιτάει που γράφω, τον κοιτάω που τραγουδάει, κάθεται 5λεπτά και φεύγει. Τι ραντεβού κι αυτό!

Στη ρεματιά έχει κοκκινολαίμηδες. Δεν ξέρω τι κάνουν το καλοκαίρι, πάντως κάθε χειμώνα εμφανίζονται. Τους θυμάμαι όταν πήγαινα τα παιδιά σχολείο, Δημοτικό ακόμα, και τα κρύα πρωϊνά αναζητούσαμε ανάμεσα στα δέντρα τους μικρούς κοκκινολαίμηδες, με την κόκκινο-πορτοκαλί ποδιά στο στήθος. Τι όμορφα πουλάκια!

Ξεκίνησα να γράψω για το ψήσιμο των φυστικιών αιγίνης -κι αυτά κοκκινολαίμικα είναι- και ήρθε ξανά ο πιτσιρίκος φίλος μου. Τώρα μάθατε και γι’αυτόν.

Εχετε ψήσει φυστίκια ή συνήθως τα αγοράζετε έτοιμα; αν έχετε φυστίκια από δικούς σας ανθρώπους τότε σίγουρα έχετε δοκιμάσει να ψήσετε. Η συνήθης πρακτική είναι να αποθηκεύουμε τα άψητα κελυφωτά φυστίκια σε μέρος δροσερό, χωρίς υγρασία (αν και κάποιοι τα αποθηκεύουν στο ψυγείο) και όποτε ετοιμαζόμαστε για γιορτές, να ψήνουμε μια ποσότητα 1-2 κιλών.

Τα ψημένα φυστίκια τα φυλάμε σε αεροστεγές βάζο, μακριά από υγρασία και αναδύουν ένα υπέροχο άρωμα ψημένου καρπού., κάθε φορά που ανοίγουμε το καπάκι. Ο ξερός ήχος όταν ανοίγουμε τα δύο κελύφη επιβεβαιώνει πως τα φυστίκια είναι στεγνά, χωρίς υγρασία.

Στο σπίτι μας, το ψήσιμο των φυστικιών ήταν μέρος των γιορτινών ετοιμασιών. Είτε ερχόντουσαν Χριστούγεννα, είτε γιόρταζε κάποιος στην οικογένεια και ετοιμάζαμε τραπέζι, τα φρεσκοψημένα φυστίκια θα έπαιρναν θέση στο τραπέζι του σαλονιού.

Όταν λέμε ψημένα εννοούμε αλατισμένα, για να συνοδέψουν το ποτό μας. Όμως μπορούμε να ψήσουμε τα φυστίκια και χωρίς αλάτι, όπως είναι ωμά, για να βγάλουμε την υγρασία που έχουν και να ζωντανέψουμε το άρωμα και τη γεύση τους. Ακόμα και σε ένα μικρό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, κουνώντας τα τακτικά, μπορούμε να το πετύχουμε και να βγάλουμε ζεστά φυστίκια στο τέλος ενός τραπεζιού, όταν δεν θέλουμε να σταματήσει η κουβέντα.

Η μαμά μου έβαζε τα φυστίκια σε λεκάνη με νερό που ίσα τα σκέπαζε, μαζί με χοντρό αλάτι και ξινό (ή λεμόνι). Τα άφηνε 3 ώρες για να ρουφήξουν το αλμυρό υγρό. Με την αναλογία που δίνω, δεν βγαίνουν ιδιαίτερα αλμυρά (όπως τα έτοιμα), είναι πολύ ευχάριστα να τα τρως. Αν θέλετε να τα κάνετε πιο αλμυρά, μην αυξήσετε την ποσότητα αλατιού αλλά μειώστε την ποσότητα νερού, να είναι μισοσκεπασμένα. Απλά θα φροντίζετε να τα ανακατεύετε πιο συχνά στη διάρκεια της παραμονής.

Το φυστίκι ρουφά το αλμυρό νερό και η στάθμη του νερού θα κατέβει. Φροντίστε να τα ανακατεύετε τακτικά. Θα τα σουρώσετε και θα τα αφήσετε να στεγνώσουν μόνα τους, όσο χρειαστεί. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να ψηθούν σωστά, μετά στο φούρνο. Εγω τα αφήνω μια νύχτα στη λαμαρίνα και τα ψήνω το πρωϊ.

Με ένα κιλό φυστίκια γεμίζετε τη μια λαμαρίνα του φούρνου, με 2 κιλά θα γεμίσετε και τις δύο και θα τις ψήσετε ταυτόχρονα στον αέρα.

Πως ψήνουμε φυστίκια Αιγίνης

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Αποξηραμένα
Servings

20

servings
Prep time

11

hours 
Cooking time

45

minutes
Total time

11

hours 

45

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 κιλό φυστίκια

  • 3 κουταλιές γλυκού χοντρό αλάτι

  • 1 κουταλιά γλυκού ξινό

Μέθοδος

  • Βάζουμε τα φυστίκια σε λεκάνη με νερό, ίσα να τα σκεπάζει και προσθέτουμε αλάτι & ξινό. Ανακατεύουμε κατά περιόδους, στη διάρκεια των τριών ωρών που θα μείνουν εκεί.
  • Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε μια νύχτα (και περισσότερο, αν πάτε στη δουλειά το πρωϊ).
  • Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180βαθμούς.
    Ψεκάζουμε τα φυστίκια με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με μια κουταλιά γλυκού ψιλό αλάτι.
  • Ψήνουμε για 45λεπτά περίπου, φροντίζοντας να ανακατεύουμε τα φυστίκια για να μην ψηθούν μονόπλευρα.
    Χρησιμοποίησα το σύρμα των αυγών και με βόλεψε πολύ.
    Να προσέχετε ιδιαίτερα όσα φυστίκια βρίσκονται στις γωνίες της λαμαρίνας, αυτά αρπάζουν πιο γρήγορα.

    Στην αρχή ανακάτευα κάθε 10λεπτά και μετά το πρώτο εικοσάλεπτο κάθε 5λεπτά.
    Να μην ξεχαστείτε προς το τέλος, μπορούν γρήγορα να καούν.

    Όταν είναι σωστά ψημένα τα φυστίκια παραμένουν ροδαλά, χρώμα που έχει τονιστεί ιδιαίτερα με το ξινό ή το λεμόνι. Όταν έχουν παραψηθεί έχουν γίνει καφέ.

    Διατηρούνται για ένα μήνα, σε αεροστεγές δοχείο, σαν φρέσκα.
    Μπορείτε πάντα, να τα ζεστάνετε για να τα φρεσκάρετε, πριν το σερβίρισμα.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

12 Comments

  1. Διονύσιος

    Καλά… Αν αφήσετε τα φιστίκια στους 180°C με αέρα για 45 λεπτά θα γίνουν κάρβουνο. Καλό θα ήταν να δοκιμάζουμε τις συνταγές πρώτα

    • Σωστά λέτε. Αν τα αφήσετε στους 180 για 45 λεπτά θα καούν. Εγώ δεν είπα αυτό. Είπα πως ανοίγετε την πόρτα 7 φορές στη διάρκεια των 45 λεπτών για να ανακατέψετε τα φυστίκια με το σύρμα, φροντίζοντας ιδιαίτερα τις γωνίες. Αυτό μειώνει τη θερμοκρασία του φούρνου και προς το τελείωμα το άνοιγμα της πόρτας είναι κάθε 5 λεπτά.
      Με αυτόν τον τρόπο έχω ψήσει τα φυστίκια της φωτογραφίας που συνοδεύει το άρθρο. Για μένα είναι ροδαλά και όχι κάρβουνο αυτό που βλέπω.
      Βέβαια ο καθένας γνωρίζει τον φούρνο του και τον τρόπο που ψήνει. Οταν μιλώ για θερμοκρασία φούρνου στηρίζομαι στο θερμόμετρο που κρεμώ μέσα στο φούρνο και δείχνει την θερμοκρασία. Γι αυτό δεν κάνω διάκριση θερμοκρασίας με αντιστάσεις ή αέρα, όταν έχω μόνο μια θέση κατειλλημένη στο φούρνο. Μίλησα για αέρα όταν σας είπα πως μπορούμε να ψήσουμε 2 λαμαρίνες ταυτόχρονα.
      Βρίσκεστε σε μια ιστοσελίδα με πρωτογενές περιεχόμενο κειμένου και φωτογραφιών, όπου όλες οι συνταγές είναι μαγειρεμένες πολλαπλώς, πριν δημοσιευθούν.

  2. Γεωργιαδης Ιωαννης

    Εγώ αγόρασα 3 κιλά τα οποία είναι ψημένα αλλά ανάλατα, τώρα θέλω να τα μετατρέψω σε αλατισμένα, πως μπορεί να γίνει αυτό?, Ευχαριστώ.

    • Πιστεύω πως γίνεται. Κάντε την διαδικασία που λέω με ένα κιλό, κι αν μείνετε ικανοποιημένος κάντε και τα υπόλοιπα. Καλές γιορτές!

  3. Μιχάλης

    Μικρή ερώτηση: Αν δεν βγαίνει η φλούδα και όπου βγαίνει έχει κάτι κολλωδες απο κάτω, τα καταναλωνουμε; Τα έψησα όπως είπατε (αναλατα όμως, αρα χωρις μουλιασμα) και γκαγκανιασαν απο το κακό τους. Ευχαριστώ.

    • Η φλούδα που έχει κολλώδες ρετσίνι είναι η εξωτερική, αυτή που περιβάλει το κέλυφος. Πρέπει να αφαιρεθεί αυτή η φλούδα και μετά να τα ψήσετε.

  4. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

    Τα φλουδια πως τα βγάζουμε;;;

  5. Νίκος

    Καλησπέρα και χρόνια πολλά!
    Πόσο αλάτι και ξινό προσθέτουμε στην λεκάνη? ποια είναι η αναλογία δηλαδή?
    Ευχαριστώ.

  6. Χατζηδάκη Δώρα

    Η πιο ωραία λεπτομερής κ άρτια συνταγή ever. Σε ευχαριστώ πολύ. Συνέχισε με το ίδιο αμείωτο πάθος να μας δίνεις τα φώτα σου, έχεις δημιουργήσει μια καταπληκτική δουλειά που εύχομαι να σε αντάμειψει κ να ελπίζω το κέρδος σου να είναι αντάξιο του κόπου, του πάθους και της αγάπης που έχεις βάλει, γιατί το αξίζεις!

    • Σ’ευχαριστώ πολύ Δώρα. Εύχομαι το TasteFULL.gr να γεμίζει γεύση και όμορφες στιγμές τη δική σας ζωή. Η χαρά στη ζωή σας είναι η δική μου ανταμοιβή.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.