Δοκίμασα την τυρόπιτα χίλια φύλλα που έδωσε η Αργυρώ. Είναι μια τρυφερή ζύμη φύλλου, με αυγό και με λίγη μαγιά, που την κάνει πολύ εύπλαστη.
Αν δεν έχετε εξοικειωθεί με το άνοιγμα φύλλου που έκαναν οι γιαγιάδες μας, τώρα είναι η ώρα. Αυτή η ζύμη είναι πολύ μαλακιά για να πειραματιστείτε. Επειδή έχει μαγιά, φουσκώνει λίγο σαν ψωμάκι. Και τρύπες να κάνει το φύλλο σας, δεν πειράζει γιατί θα πέσει το ένα φύλλο πάνω στο άλλο, με τυρί ανάμεσα και θα γίνει στριφτό ρολό. Θα κοπεί σε κομματάκια και θα ψηθεί, σαν μικρές τυρόπιτες, έτοιμες για μπουφέ ή έτοιμες για το σχολείο ή το γραφείο. Ο γιος μου τις έπαιρνε μια εβδομάδα στη σχολή του, για κολατσιό.
Ειλικρινά σας μιλάω. Δοκιμάστε έστω για μια φορά. Πάνω σε ένα τραπέζι, αν δεν έχετε πλαστήρι (το στρογγυλό επίπεδο ξύλο). Μια βέργα ή ρόκα ή πλάστης ή ξυλίκι κάνει 3ευρώ, μόνο αυτό θέλετε. Και ηρεμία, χρόνο δικό σας, να παίξετε με τη ζύμη.
Αν τα κατάφερα εγώ, μπορείτε κι εσείς
Θυμάμαι τη γιαγιά μου να ανοίγει φύλλο, πετώντας το με τη φυλλόροκα, αλλά ποτέ δεν έμαθα κάτι παραπάνω. Η μαμά μου έκανε καταπληκτική σπανακόπιτα, ανοίγοντας φύλλο στη μηχανή του φύλλου και στρώνοντας λωρίδες στο ταψί. Μόνη μου αγόρασα στη Δημητσάνα ένα πλαστήρι, κληρονόμησα τη φυλλόροκα της γιαγιάς και ξεκίνησα.
Εγω δεν έχω αρκετή δεξιότητα ακόμα. Όμως κάνω εξαιρετικά φύλλα για πίτες και ξέρω πως μόνο καλύτερα θα γίνουν, με την πρακτική εξάσκηση. Γυρίσαμε ένα βίντεο για να σας δείξω πως χειρίζομαι το φύλλο και ποια κολπάκια κάνω για να φέρω τα πράγματα εκεί που θέλω. Ανοίγω το φύλλο ακόμα και με το μικρό ρολάκι-πλάστη ή με τα χέρια, τραβώντας απαλά. Αν μπορώ εγώ, σίγουρα μπορείτε κι εσείς.
Αυτή η πίτα επίτηδες δεν έχει πολύ γέμιση, γιατί έτσι όπως στρίβεται, η περίσσια γέμιση θα τρυπά τα φύλλα. Η νοστιμιά είναι το ίδιο το φύλλο της πίτας. Πράγματι, όταν είναι ζεστή, μοσχοβολά ψωμί, λάδι και τυρί! Η συνταγή που δίνω έχει μικρές αποκλίσεις στις ποσότητες αλλά έτσι βγήκε από τη δοκιμή στην κουζίνα του TasteFULL.