HOME > Συνταγές > Φαγητά > Λαχανικά > Νηστίσιμος πουρές πατάτας μόνο με νερό και λάδι

Νηστίσιμος πουρές πατάτας μόνο με νερό και λάδι

Ο πουρές πατάτας είναι αξιοπρόσεκτο θέμα συζήτησης στις κουζίνες. Τα TGI Friday’s είναι περήφανα που φτιάχνουν κάθε μέρα σπιτικό πουρέ στα εστιατόριά τους και τον σερβίρουν με μέρος της φλούδας, για τη νοστιμιά και για του λόγου το αληθές.

Από την άλλη πλευρά, πολλές μαμάδες προτιμούν την ευκολία του έτοιμου πουρέ πατάτας στις σπιτικές κουζίνες. Τα νέα κορίτσια λαχταρούν στην ιδέα ενός βελούδινου αχνιστού πουρέ μα συγκρατούνται από το βούτυρο ή την κρέμα γάλακτος, που δίνει πολλές θερμίδες.

Η αλήθεια είναι πως ένας πουρές πατάτας μπορεί να γίνει πολύ νόστιμος με ικανή ποσότητα νωπού βουτύρου και γάλακτος ή μόνο κρέμας γάλακτος, που είναι ένας συνδυασμός των δύο συστατικών. Μπορείτε να υποκύπτετε στον πειρασμό, όταν έχετε κερδίσει το δώρο σας ή όταν έχει κρύο και έχετε έντονο πρόγραμμα.

Η αλήθεια, για μένα, είναι πως έχω πάψει να τον λαχταρώ με αυτήν την μορφή, όταν ανακάλυψα τον πιο απλό, διαιτητικό και υγιεινό τρόπο να φτιάχνω πουρέ πατάτας.

Αν η πατάτα είναι νόστιμη, τότε και ο πουρές θα είναι νόστιμος χωρίς να χρειασθεί να του προσθέσετε πολλά παραπάνω. Το μαγικό συστατικό που θα την κάνει ακόμα πιο νόστιμη και θα αναδείξει την υφή και τη γεύση της είναι το αλάτι. Καλό αλάτι!

Να αγοράζετε το θαλλασσινό αλάτι που είναι σε κρυστάλινες νιφάδες, όχι αυτά που είναι τρίμμα. Αυτά έχουν προσθήκες μέσα.

Αλατίζοντας το νερό του βρασμού με όσο αλάτι θα βάζατε στο φαγητό σας πετυχαίνετε καλύτερο αποτέλεσμα. Η υφή της πατάτας θα είναι πιο εύκολο να δουλευτεί σε πουρέ και η νοστιμιά της θα ενισχυθεί κι άλλο με το ελαιόλαδο. Το ξύσμα λεμονιού και το φρέσκο θυμάρι δίνουν το άρωμα που λείπει σ’αυτόν τον απλό καμβά. Όμως μπορείτε να πειραματισθείτε με ό,τι αγαπάτε σε μυρωδιές!

Οι θερμίδες χαμηλές, η διατροφική αξία υψηλή. Ένα ουσιαστικό φαγητό, με άλλα λόγια.

Η πατάτα κάνει καλό πουρέ όταν είναι τελείως βρασμένη Κλικ για tweet

Παραλλαγές

  • Μαζί με τις πατάτες μπορείτε να βράσετε κομμάτια γλυκοπατάτας, σελινόριζας, γογγύλια και ρέβες.
  • Στο νερό του βρασμού μπορείτε να βάλετε μυρωδικά, όπως δάφνη, σκόρδο, τα πράσινα φύλλα από τα πράσα, ένα κλαδάκι φρέσκια ματζουράνα
  • Αν θέλετε να κάνετε ενισχυμένο πουρέ ακολουθείστε την αναλογία 1 κιλό πατάτες, 250ml γάλα, 100γρ βούτυρο.

Στη φωτογραφία έχω σερβίρει τον πουρέ μαζί με λευκά μανιτάρια stroganoff.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Νηστίσιμος πουρές πατάτας μόνο με νερό και λάδι

5 from 2 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Λαχανικά
Servings

2

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

30

minutes
Total time

45

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 4-5 πατάτες μέτριες

  • Νερό

  • Θαλασσινό αλάτι, περίπου 1 κουταλιά τσαγιού

  • 2 κουταλιές σούπας απαλό ελαιόλαδο

  • Ξύσμα λεμονιού

  • Φρέσκο θυμάρι

Μέθοδος

  • Πλύντε καλά τις πατάτες  με τη φλούδα τους. Βάλτε τις σε κατσαρόλα με κρύο νερό να τις σκεπάζει. Προσθέστε το αλάτι μόλις πάρει βρασμό το νερό. Καλύψτε με καπάκι και μαγειρέψτε τις σε μέτρια φωτιά στην αρχή και στο 1 μετά, μέχρι να τρυπιώνται πολύ εύκολα με το πηρούνι.
    Η πατάτα κάνει καλό πουρέ όταν είναι τελείως βρασμένη.
  • Βγάλτε τις από το νερό και αφήστε λίγο να κρυώσουν. Μην πετάξετε το νερό.
  • Ξεφλουδίστε τις πατάτες και λυώστε τις σε μπολ με ένα πηρούνι. Προσθέστε το ελαιόλαδο και κουταλιά – κουταλιά ζεστό νερό βρασμού, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Όσο προσθέτετε νερό βρασμού ο πουρές αφρατεύει, μαλακώνει και αποκτά λεία υφή.
  • Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και το θυμάρι.
    Σερβίρετε περιχύνοντας με φρέσκο ελαιόλαδο.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*