Αν νοσταλγείτε το ψάρι Αθηναϊκή μαγιονέζα, αυτός ο ψητός σολομός tarator είναι ο αντίποδάς του! Η σημερινή συνταγή είναι θησαυρός γεύσης και εμφάνισης. Να την δοκιμάσετε οπωσδήποτε και αν βρείτε ολόκληρο σολομό γύρω στα 4κιλά, προγραμματίστε την για γιορτινό τραπέζι.
Η δημιουργία της ανήκει στον Greg Malouf, διάσημο λιβανέζο chef στην Αυστραλία. Δείτε το βίντεο για να εντυπωσιαστείτε. Εχει δύο μοναδικά σημεία αυτή η συνταγή, για μένα.
Ψητός σολομός tarator με φρεσκάδα
Το πρώτο είναι πως ξεπερνάμε την ιδέα της μαγιονέζας απλωμένης πάνω στο ψάρι (σκέψου Αθηναϊκή) και περνάμε σε πιο μεσογειακή, καθαρή και έντονη γεύση dressing: γιαούρτι, ταχίνι, σκόρδο, λεμόνι.
Αυτή η σάλτσα περιγράφεται ως tarator στις βαλκανικές χώρες, με παραλλαγές ονόματος και συστατικών στη Μέση Ανατολή. Στη Κύπρο έχει ονομασθεί “ταλατούρι” και μοιάζει με το τζατζίκι.
Επάνω στην σάλτσα, αντί για τις λεπτοκομμένες φετούλες αγγουριού που προσομοιάζουν τα λέπια του ψαριού στην Αθηναϊκή, έρχεται ένα πολύχρωμο μωσαϊκό υλικών που δίνουν φρεσκάδα, ένταση και ασύγκριτη γεύση στην κάθε μπουκιά!
Ψητό φιλέτο σολομού στο τηγάνι, σε λαδόκολα
Το δεύτερο σημείο είναι πως ανακάλυψα ένα τρόπο να ψήνω το φιλέτο σολομού στο τηγάνι, χωρίς να χρειάζεται να πλένω τον απορροφητήρα μετά από κάθε μαγείρεμά του. Μέχρι σήμερα ο αγαπημένος μου τρόπος μαγειρέματος ήταν η συνταγή Φιλέτο Σολομού με τζίντζερ και πορτοκάλι. Όμως κάθε φορά μύριζε όλο το σπίτι και ο απορροφητήρας ρούφαγε όλους τους λιπαρούς ατμούς και πότιζε μυρωδιά. Τώρα έλυσα το πρόβλημά μου!
Δοκίμασα την συνταγή με φιλέτο σολομού 400γρ, ιδανική μερίδα για 2 άτομα κι έψησα μ’αυτόν τον τρόπο:
- Δίπλωσα το φιλέτο σε λαδωμένο αντικολλητικό χαρτί, σαν πακετάκι, και το έψησα στο τηγάνι. Φυσικά, δεν θα έψηνα ποτέ ένα φιλετάκι τόσο δα σε ένα ολόκληρο φούρνο, είναι απίστευτα ενεργοβόρο.
- Έφτιαξα ένα μίνι φουρνάκι, με ένα βαρύ τηγάνι και το καπάκι του. Τα έβαλα να ζεσταθούν καλά, σε μέτρια φωτιά και όταν ήταν έτοιμα, έβαλα το πακετάκι με την πλευρά της πέτσας προς τα κάτω. Τσιτσίριζε, να φανταστείτε.
- 10 λεπτά από τη μία πλευρά, σβήνω τη φωτιά, γυρίζω από την άλλη και είναι έτοιμο σε άλλα 10 λεπτά. Μεγάλη οικονομία για μικρές μερίδες. Τέλειο ψήσιμο. Καθόλου μυρωδιά, ούτε στο σπίτι, ούτε στον απορροφητήρα.
Δείτε στο βίντεο πόσο ωραίος δείχνει ολόκληρος ο σολομός σερβιρισμένος και πόσο ωραία κόβεται με το κουτάλι. Να σας προτείνω κάτι που δεν δείχνει το βίντεο:
Όταν βγάλετε την πέτσα από την μια πλευρά του ψαριού, τουμπάρετέ το στην πιατέλα, ώστε να καθαρίσετε την πέτσα και από τις δύο πλευρές. Σερβίρετε σάλτσα και μυρωδικά σε ξεχωριστά μπολ για να συνοδέψουν το φιλέτο της κάτω πλευράς.
Το φαγητό σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου. Το ψάρι μπορεί να μαγειρευτεί μέχρι 4 ώρες νωρίτερα, η σάλτσα μπορεί να περιμένει στο ψυγείο, όπως και τα περισσότερα συστατικά της σαλάτας. Ακριβώς πριν το σερβίρισμα ψιλοκόψτε τα φρέσκα πράσινα μυρωδικά και προσθέστε τα στο μίγμα -για να είναι πράσινα στο σερβίρισμα.