Αν έχετε συνηθίσει να τρώτε τα ρεβύθια σούπα, τα ρεβύθια με μελιτζάνες θα είναι γευστική έκπληξη. Ροδαλά με σάλτσα ντομάτας και μπαχαρικά έχουν μελώσει στο φούρνο με τις καλοκαιρινές μελιτζάνες και κάνουν ένα πάντρεμα γεύσης ονειρικό!
Τα δοκίμασα πρώτη φορά στο παραδοσιακό καφενείο-εστιατόριο Λίθος, στο Δίλοφο Ζαγορίου. Οι φίλοι που με πήγαν εκεί έφτιαχναν τον παραδοσιακό Ξενώνα Βέρα, σημειώστε το κι αυτό, για όμορφη διαμονή. Το Δίλοφο είναι περίπου 30 χλμ βόρεια από τα Ιωάννινα, στο Κεντρικό Ζαγόρι, σε 900μ υψόμετρο. Όταν τελείωσαν οι εργασίες κι ήρθε η ώρα της χαλάρωσης, η πρόταση ήταν ευκόλως εννοούμενη. “Πάμε στου Τάκη”.
Ο Τάκης Κουνάβος είναι ο Λίθος που αντέχει να κρατά ανοικτό στα βουνά ένα εστιατόριο που δίνει νόστιμο μαγειρευτό φαγητό στους ταξιδευτές και ζυμωτό ψωμί από τα χέρια του.
Μου δίνει ο Τάκης την συνταγή και λέει να ξεφλουδίσω τα ρεβύθια. Να τους ακούτε τους οδηγούς! Απείθαρχη αυτή τη φορά, άφησα τα φλούδια στη θέση τους και φυσικά έφερα εμπόδια στο μέλωμα και το πάντρεμα τους με την μελιτζάνα. Γιατί η μελιτζάνα έχει ψηθεί πρώτα μόνη της (ή τηγανισθεί, αν θέλετε εσείς) και είναι λουκούμι μετά το δεύτερο ψήσιμο με τα ρεβύθια. Τα φλούδια στα ρεβύθια είναι ξένο σώμα σ’αυτό το φαγητό. Αν βρείτε ξερά ξεφλουδισμένα ρεβύθια προτιμήστε τα, ή αλλιώς ακολουθήστε τις οδηγίες ξεφλουδίσματος στην συνταγή.


Αυτό το φαγητό είναι πολύ αγαπημένο στην κουζίνα της Ξάνθης και τις κουζίνες της Ανατολής. Αντί να το απλώσετε σε ταψί, μπορείτε να το βάλετε σε γάστρα, πρώτα τα βρασμένα ρεβύθια, μετά οι τηγανητές ή ψητές μελιτζάνες σε ροδέλες και απο πάνω η σάλτσα τομάτας. Να σκεπάσετε και να ψήσετε.
Οι πήλινες γάστρες είναι καταλληλότερες για αυτό το φαγητό γιατί δεν θέλουμε να στεγνώσει η σάλτσα ντομάτας, αλλά να μείνει ζουμερό το φαγητό. Μην ξεχνάτε πως τα όσπρια ρουφούν συνεχώς υγρά ακόμα κι όταν βγουν από το φούρνο. Γι’αυτό έχουμε κρατήσει ζωμό από το βράσιμο των ρεβυθιών για να δίνουμε υγρασία όταν χρειαστεί.
Η κεντρική φωτογραφία τα ρεβύθια με μελιτζάνες του Τάκη. Οι παρακάτω φωτογραφίες από το δικό μου μαγείρεμα, με τα αξεφλούδιστα ρεβύθια.
Πρώτη φορά που το έφαγα σπίτι άψογο.δεν την είχα ακούσει αυτή τη συνταγή.