HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Κονσέρβες > Πολτός βασιλικού σε ελαιόλαδο
Βασιλικός με ελαιόλαδο

Πολτός βασιλικού σε ελαιόλαδο

Πολτός βασιλικού, με μια άλλη έννοια, βασιλικός πολτός. Γιατί διατηρεί την αφθονία του μυρωδάτου βασιλικού και κάνει εύκολη τη χρήση του για μεγάλο διάστημα. Εννοώ την άλεση των φύλλων του βασιλικού μαζί με ελαιόλαδο και αλάτι και τη διατήρηση του πολτού σε γυάλινα βάζα στο ψυγείο.

Στο TasteFULL.gr, oι κονσέρβες είναι το δεύτερο μεγάλο θέμα μετά το Τσουρέκι. Το καλοκαίρι. ο Πολτός τομάτας σε γυάλινα βάζα είναι το αγαπημένο προϊόν οικιακής μεταποίησης. Ο πολτός βασιλικού προέκυψε όταν ο μπαμπάς μου κλάδεψε τα βασιλικά του και μου έδωσε αγκαλιές για να ξεράνω. Όμως είχα ακόμα αρκετό ξερό βασιλικό. ενώ τη γεύση του φρέσκου βασιλικού δεν είχα καταφέρει να κρατήσω ικανοποιητικά βάζοντας τα φύλλα στην κατάψυξη.

Πολτός βασιλικού αντί πέστο βασιλικού

Ήθελα άμεση διαχείριση πρώτης ύλης με το μικρότερο κόστος και τον συντομότερο χρόνο. Αντί να κάνω πέστο βασιλικού, προσθέτοντας κουκουνάρι, σκόρδο και τυρί έκανα την βάση του, αλέθοντας τα φύλλα βασιλικού σε πολτό μαζί με λίγο αλάτι και πολύ ελαιόλαδο.

Η γεύση του πέστο είναι καθοριστική και κυριαρχεί στις υπόλοιπες ενώ η γεύση του πολτού βασιλικού είναι απαλή προσθήκη.

Πολτός βασιλικού για πολλές χρήσεις

  • τυλίξτε φέτες ντομάτας με τον πολτό βασιλικού και σερβίρετε με μοτσαρέλα ή με μαλακό κατσικίσιο τυρί, που έχει περισσότερο χαρακτήρα. Ή με τα μικρά μοτσαρελάκια με τοματίνια, σαν ορεκτικό
  • απλώστε πάνω από το αχνιστό φιλέτο κοτόπουλου που έχετε ψήσει στη λαδόκολα
  • σε μια πιτσαρία, στο Southampton, έφεραν για καλωσόρισμα αχνιστή φοκάτσια με λυωμένο βασιλικό σε ελαιόλαδο πάνω της. Μοσχοβολούσε ο τόπος. Η γεύση χαράχτηκε στη μνήμη μου 30 χρόνια μέχρι σήμερα.
  • όλα τα όστρακα αλλά και οι γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια, λατρεύουν το βασιλικό. Είτε τα ετοιμάζετε σαγανάκι ή με ζυμαρικά ή σε σαλάτες, ο πολτός βασιλικού μαζί με ξύσμα λεμονιού θα κάνει διαφορά στη γεύση.
  • η δική μου αγαπημένη και εύκολη μακαρονάδα γίνεται με capellini πολτό βασιλικού, ξύσμα λεμονιού και τριμμένα καρύδια.
  • θυμηθείτε το ψάρι σε κρούστα αλατιού που είχε ετοιμάσει για μας ο σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα πως το σερβίριζε με ελαιόλαδο βασιλικού, ξύσμα λεμονιού και ροζ πιπέρι. Μπορείτε να αραιώσετε με περισσότερο ελαιόλαδο τον πολτό και να σουρώσετε, ώστε να πέσει μόνο το πράσινο λάδι πάνω στο ψάρι.
  • χρωματίστε με τον πολτό μαγιονέζα και ενώστε μια κρύα σαλάτα ζυμαρικών με ψητό κοτόπουλο
  • κάντε αυγά χτυπητά στο τηγάνι με φέτα τριμμένη κι όταν σερβίρετε απλώστε λίγες πινελιές πολτού βασιλικού ή βάλτε τον ακόμα σε ένα καγιανά
  • σε πίτσα, σε σάλτσα ντομάτας, σε σούπες, σε ριζότο, σε ομελέτες, σε γεμιστά ψωμιά, σε αλμυρά μπισκότα, σε τάρτες, σε λαζάνια, παντού!!!

Βασιλικός ο μεγαλοπρεπής

Ο βασιλικός έχει το πιο γλυκό, ζεστό, φρέσκο και ταυτόχρονα πικάντικο άρωμα από τα φρέσκα μυρωδικά. Έχει νότες από γαρύφαλο, κανέλα, γλυκάνισο και εστραγκόν και θεωρείται σαν το Μπαχάρι των βοτάνων, γιατί το μπαχάρι έχει κι αυτό νότες πολλών μπαχαρικών μέσα του.

Υπάρχουν ποικιλίες βασιλικών που έχουν λεπτά ή πλατιά φύλλα, μερικές τόσο πλατιά που τυλίγουν ντολμαδάκια με αυτά. Υπάρχουν φύλλα μεταξωτά και φύλλα πιο χοντρά με περισσότερες ίνες. Δοκίμασα δύο μεθόδους άλεσης. Τα τρυφερά φύλλα τα έπλυνα, στέγνωσα και άλεσα με ελαιόλαδο. Τα πιο ινώδη φύλλα τα ζεμάτισα πρώτα, τα κρύωσα σε παγωμένο νερό, στέγνωσα πολύ καλά και μετά άλεσα με ελαιόλαδο.

Το χρώμα του πολτού επηρεάζεται από το χρώμα των φύλλων. Ανοιχτόχρωμα και λεπτά φύλλα δίνουν ανοιχτόχρωμο πολτό. Εχω δύο μήνες στο ψυγείο το βαζάκι με τα ζεματισμένα φύλλα, που είναι τα μεγάλα, ινώδη φύλλα και πιο σκούρα πράσινα. Το χρώμα του παραμένει ίδιο.

Διάβασα πως τα φύλλα του βασιλικού γινονται πιο σκούρα πράσινα όταν το φυτό είναι άμεσα εκτεθειμένο στον ήλιο. Σαν η χλωροφύλλη να είναι η αντιηλιακή προστασία του. Ο βασιλικός της Γένοβας, που είναι μια ποικιλία με μεταξωτά φύλλα καμπυλωτά σαν καπελάκια, μεγαλώνει προστατευμένος από τον ήλιο και το κρύο σε θερμοκήπια. Η γεύση του γενοβέζικου πέστο με αυτόν τον βασιλικό είναι πολύ διαφορετική από όλες τις εκδοχές των άλλων ποικιλιών.

Πολτός βασιλικού σε ελαιόλαδο

5 from 6 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: ΚονσέρβεςCuisine: ΜεσογειακήDifficulty: Εύκολο
Servings

10

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

30

minutes
Total time

1

hour 
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 180 γρ φύλλα βασιλικού

  • 200ml ελαιόλαδο

  • 1 κ.γ. ανθό αλατιού

Μέθοδος

  • Ετοιμάζουμε τα φύλλα βασιλικού
    Κορφολογούμε τον βασιλικό και πλένουμε προσεκτικά τα κλωνάρια. Στεγνώνουμε τινάζοντας σε πετσέτα. Αφαιρούμε τα φύλλα. Αν τα μικρά κοτσάνια των φύλλων είναι σκληρά κόβουμε μόνο το φύλλο. Αν είναι μαλακά τα αφήνουμε, θα αλεστούν εύκολα.
    Αν τα φύλλα είναι τρυφερά: Απλώνουμε τα φύλλα σε πετσέτα και αφήνουμε να στεγνώσουν τελείως στον αέρα.
    Αν τα φύλλα είναι μεγάλα και σκούρα πράσινα: Βάζουμε νερό να κοχλάσει, βουτάμε τα φύλλα να καλυφθούν με το νερό πιέζοντας με μια τρυπητή κουτάλα για 10”, τα βγάζουμε και τα βουτάμε σε μπολ με πολύ κρύο νερό. Τα βγάζουμε σε σουρωτήρι. Κάνω τη διαδικασία σε μικρή κατσαρόλα σε δόσεις.
    Πιέζουμε απαλά με τα χέρια μια μικρή χούφτα φύλλα και την τοποθετούμε πάνω σε πετσέτα βαμβακερή. Όταν καλύψουμε την πετσέτα με φύλλα, κάνουμε ρολό και την βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες να τραβήξει την υγρασία των φύλλων. Βγάζουμε την πετσέτα, ξετυλίγουμε και αφήνουμε να στεγνώσουν στον πάγκο ανοιγμένα, πριν προχωρήσουμε στην άλεση.
  • Ετοιμάζουμε τον πολτό
    Γεμίζουμε κατά το ήμισυ το μούλτι με πιεσμένα φύλλα, προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και ελαιόλαδο μέχρι ίσα ίσα να τα σκεπάσει. Αλέθουμε διακοπτόμενα αρχικά και μετά συνεχόμενα μέχρι να σχηματιστεί ενιαίος πολτός. Αδειάζουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα. Προσθέτουμε κι άλλο ελαιόλαδο ώστε να είναι καλυμμένος ο πολτός. Κλείνουμε με καπάκι και φυλάμε στο ψυγείο.
  • Διατηρούμε τον πολτό
    Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε μικρά βάζα για τον πολτό βασιλικού, ώστε όταν ανοίξουμε να τελειώσει σχετικά γρήγορα. Μουχλιάζουν τα σημεία που μένουν εκτεθειμένα στο οξυγόνο, σημεία πολτού πάνω στα πλαϊνά τοιχώματα του βάζου. Ο πολτός όταν μένει συνεχώς σκεπασμένος με ελαιόλαδο και σε μικρό βάζο, διατηρείται ανέπαφος για μεγάλο διάστημα.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*