HOME > Συνταγές > Φαγητά > Σαλάτες > Σαλάτα καρπούζι με φέτα – η πιο δροσερή σαλάτα

Σαλάτα καρπούζι με φέτα – η πιο δροσερή σαλάτα

5 from 1 vote

Το γευστικό πάντρεμα του καρπουζιού με τη φέτα και του πεπονιού με τη γραβιέρα, ήταν γνωστό στην πατρική μου οικογένεια -όπως σε πολλά ελληνικά νοικοκυριά. Σερβιριζόταν στο τέλος του γεύματος και πάντρευε θαυμάσια την ανάγκη για τυρί και φρούτο.

Στο δικό μου σπιτικό, δεν είχα σερβίρει ποτέ το καρπούζι με φέτα. Λατρεύουμε το καρπούζι και το τρώμε μια χαρά μόνο του. Μέχρι που είδα αυτό το κορίτσι να μεταφέρει το καρπούζι από την ώρα του τυριού στο ξεκίνημα του γεύματος, παντρεύοντάς το όχι μόνο με φέτα αλλά με γλυκά κόκκινα κρεμμύδια μαριναρισμένα σε χυμό lime! Άρωμα από δυόσμο και φρεσκάδα από μαϊντανό! Ποιό κορίτσι; Ποιά άλλη; Η Nigella Lawson.

Έλεγε πως η συνταγή είναι από το Tel Aviv. Όσο έψαξα στο διαδίκτυο δεν βρήκα ελληνική συνταγή που να προσθέτει μαριναρισμένα κρεμμύδια, στη σαλάτα καρπούζι με φέτα. Η δική μου σχέση με τα μαριναρισμένα κρεμμύδια είναι εξαιρετική, τα χρησιμοποιώ πολύ συχνά στα γεύματά μας.

Είχα όλα τα υλικά διαθέσιμα και καθόλου χώρο στο στομάχι μου, γιατί ήμουν σε μια από αυτές τις μέρες που όσο η ζέστη με εξαντλεί τόσο μανιωδώς μπαίνω στην κουζίνα και δοκιμάζω νέες συνταγές. Αναρωτιέμαι αν θα προλάβω σ’αυτή την ζωή να μαγειρέψω όσο έρχονται συνεχώς στα χέρια μου. Δεν θέλω να χάνω καθόλου χρόνο!

Θέλω να καταλήξω πως, όταν σερβίρισα το πιάτο στον εαυτό μου, δεν είχα διάθεση ούτε για μια μπουκιά δοκιμής. Σκέφτηκα τον ενθουσιασμό της Nigella και τσίμπησα την πρώτη πηρουνιά. Δεν θα με πιστέψετε παρά μόνο αν δοκιμάσετε μόνοι σας. Το μαριναρισμένο κρεμμύδι είναι το μυστικό υλικό που εξυψώνει τον συνδυασμό καρπουζιού και φέτας στον ουρανό! Δεν υπάρχει πιο δροσερή και απολαυστική καλοκαιρινή σαλάτα! Φυσικά την έφαγα όλη μόνη μου.


Αγαπώ την χωριάτικη σαλάτα, αλλά το λέει και το όνομά της. Είναι πρωτογενής. Τα υλικά μπαίνουν στην σαλατιέρα όπως έρχονται από το μποστάνι του χωριού.

  • Αντικαταστήστε τη τομάτα με καρπούζι – και τα δύο έχουν λυκοπένιο, μόνο που του καρπουζιού είναι άμεσα αφομοιώσιμο.
  • Μαρινάρετε το κρεμμύδι με χυμό μοσχολέμονου (lime) – το λεμόνι αφαιρεί την σπιρτάδα και την έντονη γεύση του κρεμμυδιού ενώ του δίνει ρόδινο χρώμα και πιο καλή πέψη.
  • Αφήστε στην άκρη την πιπεριά και το αγγούρι και προσθέστε ωφέλιμο μαϊντανό και αρωματικό δυόσμο.
  • Ξεχάστε το πολύ λάδι – ελάχιστο λάδι, ελάχιστο αλάτι, ελάχιστες θερμίδες! (100γρ σάρκας καρπουζιού 30 θερμίδες)

Η σαλάτα καρπούζι είναι ελαφριά, δροσερή και απολαυστική. Ιδανική για μέρες καύσωνα. Αν θέλετε να θυμηθείτε τα οφέλη του καρπουζιού – και να δείτε ένα βολικό τρόπο σερβιρίσματος – δείτε το άρθρο “Καρπούζι – ο βασιλιάς του καλοκαιριού” .

Ενώ την αγαπημένη μας χωριάτικη σαλάτα την μοιραζόμαστε με τα περισσότερα φαγητά, την σαλάτα καρπούζι θα την έβαζα δίπλα σε ντελικάτα πιάτα ή θα την σερβίριζα μόνη της, σαν ελαφρύ κύριο γεύμα, σε μέρες καύσωνα ή δίαιτας ή gourmet τραπεζιών.

Εναλλακτικά, μπορούμε να σερβίρουμε σαν ναπολεόν, δηλαδή πυργάκι για ατομική μερίδα, όπως στη φωτογραφία. Κόβω το καρπούζι και το τυρί με ένα στρογγυλό κουπ πατ. Βάζω ένα στρώμα κρεμμυδιού, μαϊντανού, δυόσμου – καρπούζι- φέτα – πάλι στρώμα μυρωδικών – καρπούζι.

Μην αρνηθείτε από προκατάληψη να δοκιμάσετε αυτή την σαλάτα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε και πείτε μου πως σας φάνηκε!

Σαλάτα καρπούζι με φέτα – η πιο δροσερή σαλάτα

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Σαλάτες
Servings

4

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

5

minutes
Total time

15

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • κομμάτια καρπούζι σε μέγεθος μπουκιάς, χωρίς κουκούτσια

  • κομμάτια φέτας – μέτριας σκληρότητας – σε μέγεθος μπουκιάς

  • ένα κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και μετά σε πολύ λεπτές φέτες

  • μια χούφτα φύλλα τρυφερού μαϊντανού

  • 10 φύλλα φρέσκου δυόσμου

  • 1 μοσχολέμονο (lime)

  • μερικές μαύρες ελιές, ήπιες -όχι ξυδάτες ή με έντονη γεύση

  • λίγο ελαιόλαδο

  • λίγο αλάτι

Μέθοδος

  • Πριν κόψουμε το καρπούζι, ξεκινάμε να μαρινάρουμε το κρεμμύδι στο χυμό του lime. Βάζουμε τις λεπτές φετούλες σε ένα μπολ και τις περιχύνουμε με το χυμό. Ελαφρά τις ανακατεύουμε με τα δάχτυλά μας και τις αφήνουμε να μαριναριστούν για 10 λεπτά.
  • Σε μεγάλο μπολ, ενώνουμε τα κομμάτια του καρπουζιού, τη φέτα, το κρεμμύδι και περιχύνουμε με το χυμό του μοσχολέμονου που θα έχει πάρει ροζ χρώμα.
    Προσθέτουμε τον μαϊντανό – όχι ψιλοκομμένο, ολόκληρα τα φύλλα του.
    Προσθέτουμε τα φύλλα του δυόσμου κομμένα με τα χέρια μας.
  • Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και ελάχιστο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε ελαφρά με τα δάχτυλά και σερβίρουμε σε σαλατιέρα.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*