Η σκορδαλιά, το απαραίτητο συνοδευτικό του μπακαλιάρου (σε κροκέτες ή σε φιλετάκια με κουρκούτι) θέλει ένα καλό blender για να γίνει ή ένα μεγάλο γουδί για τους μερακλήδες. Επειδή χρησιμοποιώ αμύγδαλα στην σκορδαλιά, προτιμώ να μην κουράσω τα χέρια μου κι άλλο.
Συνήθως η σκορδαλιά γίνεται με βραστή πατάτα ή μουσκεμένο ψωμί, σκόρδο, λάδι, ξύδι. Όπως σε κάθε απλή παρασκευή, η ποιότητα του κάθε υλικού φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα. Εγώ την κάνω με μουσκεμένο κρητικό παξιμάδι και προσθέτω αμύγδαλα ή καρύδια. Της δίνουν άλλη γεύση. Τα αμύγδαλα της δίνουν και λευκό χρώμα. Έχω ακούσει παραλλαγή με κουκουναρόσπορους.
Εκτός από τον μπακαλιάρο, με τον οποίο σερβίρετε σίγουρα την σκορδαλιά, δοκιμάστε μια Χιώτικη σπεσιαλιτέ : χλωρά κουκιά τηγανητά. Η γλύκα τους δεν περιγράφεται. Πιστέψτε με. Αυτός ο μεζές είναι σκέτο ποίημα!

Αν ψάχνετε περισσότερες συνταγές για μπακαλιάρο – σκορδαλιά, δείτε τις παρακάτω σελίδες: