HOME > Συνταγές > Φαγητά > Σαλάτες > Σκορδαλιά αμυγδάλου με χλωρά κουκιά τηγανητά

Σκορδαλιά αμυγδάλου με χλωρά κουκιά τηγανητά

Η σκορδαλιά, το απαραίτητο συνοδευτικό του μπακαλιάρου (σε κροκέτες ή σε φιλετάκια με κουρκούτι) θέλει ένα καλό blender για να γίνει ή ένα μεγάλο γουδί για τους μερακλήδες. Επειδή χρησιμοποιώ αμύγδαλα στην σκορδαλιά, προτιμώ να μην κουράσω τα χέρια μου κι άλλο.

Συνήθως η σκορδαλιά γίνεται με βραστή πατάτα ή μουσκεμένο ψωμί, σκόρδο, λάδι, ξύδι. Όπως σε κάθε απλή παρασκευή, η ποιότητα του κάθε υλικού φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα. Εγώ την κάνω με μουσκεμένο κρητικό παξιμάδι και προσθέτω αμύγδαλα ή καρύδια. Της δίνουν άλλη γεύση. Τα αμύγδαλα της δίνουν και λευκό χρώμα.  Έχω ακούσει παραλλαγή με κουκουναρόσπορους.

Εκτός από τον μπακαλιάρο, με τον οποίο σερβίρετε σίγουρα την σκορδαλιά, δοκιμάστε μια Χιώτικη σπεσιαλιτέ : χλωρά κουκιά τηγανητά. Η γλύκα τους δεν περιγράφεται. Πιστέψτε με.  Αυτός ο μεζές είναι σκέτο ποίημα!

skordalia-kroketes-mpakaliaros

Αν ψάχνετε περισσότερες συνταγές για μπακαλιάρο – σκορδαλιά, δείτε τις παρακάτω σελίδες:

Σκορδαλιά αμυγδάλου με χλωρά κουκιά τηγανητά

0 from 0 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Σαλάτες
Servings

6

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

10

minutes
Total time

20

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 6 μικρά παξιμαδάκια

  • 1 φλυτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα

  • 6 σκελίδες σκόρδο

  • λίγο αλάτι

  • 4 κουταλιές σούπας ξύδι

  • 1/2 φλυτζάνι λάδι

Μέθοδος

  • Για την σκορδαλιά
    Βάζουμε στο blender τα παξιμαδάκια καλά μουσκεμένα και στυμμένα από τα πολλά νερά.

    Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το σκόρδο, το αλάτι και το ξύδι.
  • Κτυπάμε να πολτοποιηθούν. Αν τα υλικά είναι πολύ στεγνά προσθέτουμε λίγο νερό.

    Ρίχνουμε λίγο λίγο το λάδι, μέχρι η κρέμα να γίνει λεία, να ασπρίσει και να φουσκώσει.

    Βάζουμε σε μπολ στο ψυγείο να κρυώσει.
  • Τα κουκιά
    Η προετοιμασία τους είναι πολύ απλή. Καθαρίστε τις πλαϊνές ίνες από τα φρέσκα κουκιά, βράστε τα σε αλατισμένο νερό να μαλακώσουν ελαφρά, στραγγίστε και αφήστε να κρυώσουν.
    Αλευρώστε και τηγανίστε σε λάδι μέχρι να ξανθύνουν.

    Σερβίρονται ζεστά μαζί με τη σκορδαλιά.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.