Ο Αλέξανδρος βρήκε λαχταριστές σκορπίνες στην Τήνο και με ρώτησε πως να τις κάνει γιουβέτσι. Του έστειλα την συνταγή και μου έστειλε την φωτογραφία. Έτσι απλά, όπως έβγαλε το ταψί από το φούρνο. Έτσι απλά, την έβαλα κι εγώ κεντρική φωτογραφία.
Αν είστε από εκείνους που ανησυχούν για τα κόκκαλα, τα λέπια του ψαριού και το μπλέξιμό τους με το ζυμαρικό, θα σας πω πως αποφεύγεται εύκολα, αν τα ψάρια είναι καλά καθαρισμένα και ξελεπιασμένα και δεν τα αφήσουμε να διαλυθούν στο φούρνο.
Αν έχουμε βρει μεγάλα ψάρια είναι καλύτερα. Αν έχουμε βρει διαφορετικού βάρους ψάρια, θα τα φροντίσουμε λίγο περισσότερο. Τα μικρότερα θα γίνουν γρηγορότερα και θα χρειαστεί να τα βγάλουμε σε πιατέλα για να μην στεγνώσουν και σπάσουν.
Οι σκορπίνες γιουβέτσι είναι πολύ νόστιμες, έχουν λευκό και αφράτο ψαχνό. Κλικ για tweetΕίναι γρήγορο φαγάκι αρκεί να έχουμε καθαρισμένα τα ψάρια. Τα βάζουμε στο ταψί, φτιάχνουμε μια γρήγορη σάλτσα, τα περιχύνουμε, ψήνουμε για λίγο και ολοκληρώνουμε το ψήσιμο ρίχνοντας τη μανέστρα.
Ιδανική παρασκευή για να κάνεις χορταστικό το ψάρι και να το ντύσεις με τα μπαχάρια της Ανατολής που του πάνε τέλεια!
Μόνο για μένα;
Βέβαια! Αυτή η συνταγή προσαρμόζεται για ένα άτομο. Αντί για ταψί, διαλέγετε ένα τηγάνι που να χωρά την σκορπίνα σας και κάνετε ακριβώς τα ίδια βήματα. Πρώτα η σάλτσα, μετά μισο-ψήνουμε το ψάρι και ολοκληρώνουμε το ψήσιμο προσθέτοντας την μανέστρα. Η εστία στο 1 και το ψάρι καλυμμένο με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, βρεγμένο και στιμμένο, και μετά σκεπασμένο με το καπάκι του τηγανιού. Το τηγάνι είναι ένας μικρός φούρνος με θέρμανση μόνο κάτω. Απλά θα γυρίσετε το ψάρι στο πρωτο στάδιο και θα προσαρμόσετε τους χρόνους. Θα χρειαστεί την προσοχή σας το τηγάνι, αλλά σκορπίνα γιουβέτσι θα φτιάξετε.
Ο δημιουργός της συνταγής
Δοκίμασα αυτήν την συνταγή από τα χέρια του Περικλή Κοσκινά, όταν μαγείρευε στο εστιατόριο Milos. Είχε κάνει ροφό γιουβέτσι και είχα λατρέψει τη μεστή γεύση που είχε αποκτήσει η σάλτσα από την κανέλα, το γαρύφαλο και το μπαχάρι, κλασσικά μπαχαρικά για το γιουβέτσι με κρέας.
Δείτε τον στο βίντεο στο τέλος, στο 7.25, να κάνει τον ροφό γιουβέτσι.