HOME > Συνταγές > Γλυκά > Κέικ > Σοκολάτα με ταχίνι και ξηρούς καρπούς – energy bar

Σοκολάτα με ταχίνι και ξηρούς καρπούς – energy bar

5 from 2 votes

Κάθε μέρα ο γιός μου πηγαινοέρχεται στο σχολείο και στο φροντιστήριο, όπως όλα τα παιδιά της Γ’ Λυκείου. Με τόσο κρύο αυτές τις μέρες, έψαχνα να βρω φαγητά που δίνουν ενέργεια για να αντέχει σε τόσες πολλές ώρες διαβάσματος.

Αγαπώ πολύ το ταχίνι και συνήθως το σερβίρω στο πρωϊνό πάνω σε βρεγμένο κρητικό παξιμάδι μαζί με μέλι και μερικά σπασμένα καρύδια. Δεν είχα βρει άλλη χρήση που να αρέσει στα παιδιά.

Βρήκα μια συνταγή της Nigella, για rocky roads, που ενώνει με σοκολάτα και βούτυρο μπισκότα και marsmallows. Κι αν άλλαζα το βούτυρο με ταχίνι; και τα marsmallows με δυναμωτικούς ξηρούς καρπούς; και το σιρόπι με μέλι;

Δοκίμασα τον συνδυασμό και όσοι άντρες το δοκίμασαν ξετρελλάθηκαν! εγω μια φέτα έφαγα μόνο. Η σοκολάτα ενώθηκε πολύ καλά με το ταχίνι σαν γεύση. Σαν υφή έγινε κάπως κοκκώδες αλλά αν έχετε ενώσει το ταχίνι με όξινο στοιχείο, όπως το λεμόνι, θα έχετε παρατηρήσει ότι το ταχίνι σφίγγει. Και η σοκολάτα είναι όξινη, επομένως είναι αναμενόμενο το αποτέλεσμα.

Τι σημαίνει αυτό στη πράξη; όταν θέλετε να το κόψετε -αν το μαχαίρι δεν είναι καυτό- θα σπάει στο τελείωμα. Όταν ξεφορμάρετε το μπισκότο, με μαχαίρι που θα ζεστάνετε πάνω στην αναμμένη ηλεκτρική εστία, θα κόψετε όλες τις φέτες. Αν θέλετε τις τυλίγετε σε μεμβράνη ή σελοφάν και είναι έτοιμες να τις πάρετε μαζί στο γραφείο ή στο σχολείο.

Σοκολάτα με ταχίνι και ξηρούς καρπούς – energy bar

5 from 2 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Κέικ
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 300γρ σοκολάτα

  • 120γρ ταχίνι

  • 3 κουταλιές σούπας μέλι

  • 10 μπισκότα digestive

  • 100γρ ξηρούς καρπούς και φρούτα
    (καρύδια, σταφίδες, χουρμάδες, stem ginger, γλυκά κουταλιού ψιλοκομμένα)

Μέθοδος

  • Βρείτε πρώτα που θα φορμάρετε το μίγμα. Θέλει ένα μικρό σκεύος, περίπου 21Χ15, το οποίο θα λαδώσετε ελαφρά και θα στρώσετε μια διάφανη μεμβράνη ή αντικολλητικό χαρτί. Αφήστε “αυτιά” για να μπορέσετε να τα τραβήξετε στο ξεφορμάρισμα. Αν είναι φόρμα σιλικόνης, απλά λαδώστε την.

    Αν έχετε μικρό τσέρκι βάλτε το πάνω σε λαδόκολλα και ρίξτε μέσα το μίγμα. Θα φτιάξετε μια στρογγυλή πλάκα σοκολάτας που θα κόψετε σε τριγωνάκια! Αν δεν σας βολεύει τίποτα, μπορείτε να φτιάξετε μπισκότα με το μίγμα, πλάθοντας μια ποσότητα σαν πατημένο κεφτεδάκι και να τα αφήσετε να στερεοποιηθούν στο ταψί.
  • Ετοιμάστε όλα τα υλικά. Η σοκολάτα θέλει γρήγορες κινήσεις.
    Σπάστε τα μπισκότα σε κομμάτια και βάλτε τα με τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα σε τηγάνι να ζεσταθούν σε πολύ χαμηλή φωτιά.
    Αν τα υλικά είναι ζεστά δεν θα σφίξει απότομα η σοκολάτα.

    Σε μπαιν μαρί, σε νερό που σιγοβράζει, βάλτε ένα μπολ- που δεν ακουμπά στην επιφάνεια του νερού- και μέσα βάλτε το ταχίνι, το μέλι και τα κομμάτια σοκολάτας να λιώσουν. Όταν το μίγμα είναι λείο, προσθέστε τα υπόλοιπα ζεστά υλικά.

    Ανακατέψτε καλά και ρίξτε στη φόρμα.
  • Βάλτε μεμβράνη πάνω στο μίγμα και πατήστε καλά να καθίσουν τα υλικά και να ενωθούν.

    Όταν κρυώσει ξεφορμάρετε, κόβετε και πασπαλίζετε με άχνη -αν θέλετε να εντυπωσιάσετε κι άλλο!

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*