Οι ντολμάδες είναι αγαπημένο φαγητό στο σπίτι μας. Με όποιο περιτύλιγμα και με όποια γέμιση, καταφέρνουν πάντα να κερδίζουν το ενδιαφέρον στο τραπέζι μας.
Όταν η περίσταση στο σπίτι δεν καλεί για την εντυπωσιακότατη λαχανοντολμαδόπιτα με γέμιση κιμά, οι απλοί λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι είναι η συνηθισμένη επιλογή. Αν θέλετε γέμιση με κρέας, πάρτε την συνταγή από τη γέμιση της λαχανοντολμαδόπιτας και τυλίξτε ντολμάδες.
Τα φύλλα
Εκτός από τα φύλλα του φρέσκου άσπρου λάχανου, ντολμάδες τυλίγονται και με φύλλα από κόκκινο λάχανο, σέσκουλα, σπανάκι, μαρούλια, ξερά κρεμμύδια (τα σουγάνια της Μυτιλήνης), πλατύφυλλο βασιλικό, αμπελόφυλλα φυσικά, τα άνθη από τα κολοκύθια αλλά και φύλλα από πατζάρια και από κυκλάμινο -τα είχε δείξει ο Ηλίας Μαμαλάκης, από τη Ρόδο.
Λαχανοντολμάδες γίνονται και με φύλλα από λάχανο αρμιά, δηλαδή άσπρο λάχανο που έχει μείνει για 40 ημέρες σε αλατόνερο με ξινό ή ρεβύθια, για να δημιουργηθεί ζύμωση και να γίνει σαν τουρσί. Παραδοσιακό φαγητό της Κοζάνης και της Βόρειας Ελλάδας.
Η γέμιση
Η γέμιση των ντολμάδων, όταν δεν γίνεται με κιμά-ρύζι-αρωματικά, μπορεί να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ρύζι, το πληγούρι, τον τραχανά, γλυκό ή ξινό, ακόμα και τις φακές, επιλέγοντας την ομάδα των μυρωδικών έτσι ώστε να δίνουν διαφορετική γεύση με κάθε συνδυασμό.
Δοκιμάστε να προσθέσετε :
- ψιλοκομμένα λαχανικά
φρέσκο/ξερό κρεμμύδι, πράσα, κολοκυθάκι, καρότα, σέλερυ, φινόκιο, ρέβες, τομάτα, μανιτάρια
- φρέσκα μυρωδικά
μαϊντανός, άνιθος, δυόσμος, μάραθος, κόλιανδρος, μυρώνια, καυκαλήθρες
- κάτι γλυκό
μαύρες / ξανθές σταφίδες, ξερά φρούτα ψιλοκομμένα
- κάτι τραγανό
κουκουνάρι, ηλιόσπορο, αμύγδαλα, καρύδια
Η σάλτσα
Η επιλογή σάλτσας που θα κάνετε μεταμορφώνει το πιάτο.
- Βράστε τα σε σάλτσα τομάτας ή
- απλά με νερό, λεμόνι και λάδι
- Δέστε τη σάλτσα στο τέλος με κορν φλάουρ ή με ταχίνι.
Αν θέλετε να παραπατήσετε λίγο στη νηστεία
- κάψτε βούτυρο με λίγο αλεύρι και κατακόκκινη πάπρικα και περιχύστε το φαγητό
- αυγοκόψτε ή
- κάντε μια λευκή σάλτσα με κορν φλάουρ και γιαούρτι
Πασπαλίστε με άνιθο, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, ξύσμα λεμονιού -για τη φρεσκάδα του πιάτου- γλυκιά πάπρικα για το υπέροχο χρώμα και περιχύστε με φρέσκο ελαιόλαδο λίγο πριν το σερβίρισμα.
Πείτε μου, λοιπόν, μπορούν οι ντολμάδες να γίνουν ποτέ βαρετοί;
