Η Άννα μου ζήτησε να πάρει μαζί της πακέτο φαγητών, το περασμένο Σ/Κ, αλλά η ανησυχία της ήταν εμφανής “Μαμά, θα μυρίζει το αεροπλάνο σουτζουκάκια και κεφτέδες!”. Ξαναθυμήθηκα κι εγώ τα μαγικά κόλπα και ετοίμασα τα φαγητά της με σωταρισμένο κρεμμύδι και σκόρδο κονφί. Αν δεν τα έχετε χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα στο μαγείρεμά σας, δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να δοκιμάσει πόσο πιο εύπεπτα γίνονται όλα τα φαγητά!!!
Το κρεμμύδι και το σκόρδο περιέχουν θειούχες ενώσεις, οι οποίες δεν διασπώνται στην πέψη και απελευθερώνονται μέσω της επιδερμίδας και της αναπνοής. Θυμάστε πως νοιώθετε τη γεύση στο στόμα σας μετά τις τομάτες γεμιστές, τους κεφτέδες, τα μπιφτέκια, τα σουτζουκάκια, τα γεμιστά με κιμά, τα ντολμαδάκια; Χρησιμοποιώντας αυτά τα δύο υλικά, η γεύση αυτή γίνεται παρελθόν!
Το ωμό κρεμμύδι, δεν ξέρω τι περιέχει, αλλά εμένα μου φέρνει υπνηλία μόλις το φάω. Έχω ακούσει πολλούς να μην μπορούν να φάνε ωμό κρεμμύδι. Η λύση που έχω βρει είναι να το μαρινάρω με λεμόνι ή με ξύδι και να το χρησιμοποιώ στις σαλάτες. Στην χωριάτικη δεν το πειράζω, απλά πάω για ύπνο μετά!
Σκεφτείτε λίγο, πως σχεδόν όλες οι συνταγές των μαγειρευτών φαγητών ξεκινούν με σωτάρισμα του κρεμμυδιού. Αυτό που έκανα είναι να βάλω σωταρισμένο κρεμμύδι και εκεί που δεν συνηθίζουμε: τομάτες γεμιστές, ντολμαδάκια γιαλαντζί, ντολμαδάκια με κιμά, γιουβαρλάκια, μπιφτέκια, κεφτεδάκια.
Κι επειδή είχα σωρό φαγητών να ετοιμάσω έκοψα 10 κρεμμύδια σε μικρά καρέ και τα σωτάρισα όλα μαζί φυσικά, σε μεγάλη κατσαρόλα για μισή ώρα περίπου σε μέτρια-χαμηλή φωτιά. Στη φωτογραφία βλέπετε το τελικό αποτέλεσμα. Τα άφησα και κρύωσαν και τα χρησιμοποίησα στην ετοιμασία των φαγητών. Το κρεμμύδι ήταν τρυφερό, σχεδόν έλυωνε, γλυκό και δεν είχε πάρει ιδιαίτερο χρώμα.
Αν τα άφηνα περισσότερο να σιγοψηθεί, άλλα 15λεπτά, θα γινόταν καραμελλωμένο κρεμμύδι, δηλαδή τα σάκχαρά του θα έπαιρναν χρώμα καραμέλλας.
Έχω διαβάσει πως διατηρείται σε βάζο στο ψυγείο, καλυμμένο με λίγο λάδι, για ένα μήνα.