Συνεχίζω το άρθρο με τα δύο μαγικά υλικά που κάνουν εύπεπτα τα φαγητά. Αφορμή ήταν η αγωνία της Άννας να μην μυρίζουν τα φαγητά στο αεροπλάνο. Έτσι ετοίμασα μια κατσαρόλα με σωταρισμένο κρεμμύδι (το 1ο μυστικό) και ξεφλούδισα 5 κεφάλια σκόρδο για να τα κάνω κονφί.
Κονφί είναι μια τεχνική των Γάλλων μαγείρων για να σιγοψήνουν ένα λαχανικό ή κρεατικό σε λιπαρή ουσία, είτε είναι λάδι είτε ζωϊκό λίπος. Μην σταματήσετε να διαβάζετε γιατί η διαιτά σας απαιτεί αποχή από τις λιπαρές ουσίες. Έχω παραλλαγή της τεχνικής.
Η μέθοδος των Γάλλων σιγοψήνει τα ωμά σκόρδα σε λάδι. Αν ανησυχείτε για το πόσο λάδι θα ρουφήξει το σκόρδο, μπορείτε να σιγοβράσετε πρώτα τις σκελίδες σε νερό και μετά να τις σιγοβράσετε στο λάδι. Εναλλακτικά, μπορείτε να ψήσετε τα κεφάλια του σκόρδου στο φούρνο.
Στις πρώτες δύο επιλογές, θα έχετε ένα όμορφο βαζάκι με τρυφερές σκελίδες σκόρδου έτοιμες να μπούν αντί για βούτυρο πάνω σε μια ψημένη φέτα ψωμί, στην προετοιμασία του φαγητού ή σε πικάντικες σάλτσες ή vinaigrettes για σαλάτες. Αν τα ψήσετε στο φούρνο, θα βγούν σαν κρέμα σκόρδου αντί για ατόφιες σκελίδες. Το λάδι, φυσικά, αρωματίζεται και είναι κι αυτό ένα προϊόν προς αξιοποίηση.
Αν μέχρι σήμερα αποφεύγετε να τρώτε σκόρδο για την δυσάρεστη αναπνοή, τη δυσάρεστη γεύση και τη δυσπεψία, δοκιμάστε μία από τις παρακάτω μεθόδους και πείτε μου πως νοιώσατε μετά.
Έκανα τα σουτζουκάκια, που θέλουν πολύ μα πολύ σκόρδο και κίμινο, με σκόρδο κονφί και πιστέψτε με ήταν τα πιο ελαφριά σουτζουκάκια που έφαγα ποτέ – παρότι τα τηγάνισα. Κι αν όταν τρώτε τα αγαπημένα καλοκαιρινά γεμιστά έχετε μετά την άσχημη γεύση του σκόρδου, με σκόρδο κονφί ποτέ ξανά!