HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Κονσέρβες > Σκόρδο κονφί – το 2ο μυστικό για εύπεπτο φαγητό
σκόρδο κονφί

Σκόρδο κονφί – το 2ο μυστικό για εύπεπτο φαγητό

Συνεχίζω το άρθρο με τα δύο μαγικά υλικά που κάνουν εύπεπτα τα φαγητά. Αφορμή ήταν η αγωνία της Άννας να μην μυρίζουν τα φαγητά στο αεροπλάνο. Έτσι ετοίμασα μια κατσαρόλα με σωταρισμένο κρεμμύδι (το 1ο μυστικό) και ξεφλούδισα 5 κεφάλια σκόρδο για να τα κάνω κονφί.

Κονφί είναι μια τεχνική των Γάλλων μαγείρων για να σιγοψήνουν ένα λαχανικό ή κρεατικό σε λιπαρή ουσία, είτε είναι λάδι είτε ζωϊκό λίπος. Μην σταματήσετε να διαβάζετε γιατί η διαιτά σας απαιτεί αποχή από τις λιπαρές ουσίες. Έχω παραλλαγή της τεχνικής.

Η μέθοδος των Γάλλων σιγοψήνει τα ωμά σκόρδα σε λάδι. Αν ανησυχείτε για το πόσο λάδι θα ρουφήξει το σκόρδο, μπορείτε να σιγοβράσετε πρώτα τις σκελίδες σε νερό και μετά να τις σιγοβράσετε στο λάδι. Εναλλακτικά, μπορείτε να ψήσετε τα κεφάλια του σκόρδου στο φούρνο.

Στις πρώτες δύο επιλογές, θα έχετε ένα όμορφο βαζάκι με τρυφερές σκελίδες σκόρδου έτοιμες να μπούν αντί για βούτυρο πάνω σε μια ψημένη φέτα ψωμί,  στην προετοιμασία του φαγητού ή σε πικάντικες σάλτσες ή vinaigrettes για σαλάτες. Αν τα ψήσετε στο φούρνο, θα βγούν σαν κρέμα σκόρδου αντί για ατόφιες σκελίδες. Το λάδι, φυσικά, αρωματίζεται και είναι κι αυτό ένα προϊόν προς αξιοποίηση.

Αν μέχρι σήμερα αποφεύγετε να τρώτε σκόρδο για την δυσάρεστη αναπνοή, τη δυσάρεστη γεύση και τη δυσπεψία, δοκιμάστε μία από τις παρακάτω μεθόδους και πείτε μου πως νοιώσατε μετά.

Έκανα τα σουτζουκάκια, που θέλουν πολύ μα πολύ σκόρδο και κίμινο, με σκόρδο κονφί και πιστέψτε με ήταν τα πιο ελαφριά σουτζουκάκια που έφαγα ποτέ – παρότι τα τηγάνισα. Κι αν όταν τρώτε τα αγαπημένα καλοκαιρινά γεμιστά έχετε μετά την άσχημη γεύση του σκόρδου, με σκόρδο κονφί ποτέ ξανά!

Σκόρδο κονφί – το 2ο μυστικό για εύπεπτο φαγητό

0 from 0 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Κονσέρβες
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 5 κεφάλια σκόρδο

  • ελαιόλαδο

Μέθοδος

  • Σκορπίστε τα κεφάλια σε σκελίδες.
    Υπάρχουν 3 τρόποι ξεφλουδίσματος:
    ο παραδοσιακός, μια μια με το μαχαίρι
    με το ρολάκι σιλικόνης, μια μια
    μουλιάζοντας τις σκελίδες σε μπόλικο βραστό νερό (όπως και τα κρεμμύδια, όταν κάνουμε στιφάδο)
  • Όταν έχετε έτοιμες καθαρισμένες τις σκελίδες, διαλέξτε μια από τις δύο μεθόδους :

    τις βάζετε κατευθείαν σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο να τις σκεπάζει.
    Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται φυσαλίδες, χαμηλώστε στο ελάχιστο και αφήστε να σιγοψηθούν μέχρι να μαλακώσει πολύ το σκόρδο. Θέλει περίπου 40-45 λεπτά.

    τις βάζετε σε κατσαρόλα με νερό να τις σκεπάζει.
    Βάζετε την κατσαρόλα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, η σκελίδα θα είναι μαλακή στη μύτη του μαχαιριού. Σουρώνετε (στο νερό μούσκεψα τα παξιμάδια για τα σουτζουκάκια).
    Ξαναρίχνετε τις σκελίδες στην ίδια κατσαρόλα. Τις σκεπάζετε με λάδι. Μην ανησυχείτε μήπως αρχίσει να πιτσιλάει το νερό γιατί το λάδι δεν ζεσταίνεται σε τόσο υψηλή θερμοκρασία.
    Βάλτε τη φωτιά στο μέτριο και μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται φυσαλίδες χαμηλώστε στο ελάχιστο.
    Αφήστε να σιγοψηθεί για 15-20 λεπτά.
  • Αφήστε να κρυώσουν εντελώς στο λάδι και μεταφέρετε με ένα κουτάλι πρώτα τα σκόρδα σε αποστειρωμένο βαζάκι (προσεκτικά γιατί είναι μαλακά) και μετά γεμίστε με το λάδι της κατσαρόλας.

    Φυλάξτε το βαζάκι στον πάγκο της κουζίνας για μία εβδομάδα και αν δεν το έχετε καταναλώσει βάλτε το στο ψυγείο για άλλες δύο εβδομάδες.

    Ποτέ δεν έχω κρατήσει βαζάκι πάνω από δύο εβδομάδες, γι’αυτό δεν ξέρω μέχρι πόσο διατηρείται.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

2 Comments

  1. Γιάννης Δημητρακόπουλος

    Βίκυ, νά’ σαι καλά με τις συμβουλές σου, λύνονται οι σιελογόνοι μας!
    Στά σκόρδα κονφί, όμως, πώς βγαίνει η λυσίνη του σκόρδου – απαραίτητο αμινοξύ – αν δεν συμπιέσουμε τη σκελίδα με το πλατύ του μαχαιριού και δεν το αφήσουμε μερικά λεπτά στον ατμοσφαιρικό αέρα; Στα βραστά ή ψητά σκόρδα μάλλον δεν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
    Καλή δύναμη και καλή συνέχεια.
    Γιάννης Δημητρακόπουλος

    • Δεν ήξερα καν πως έπρεπε να πατάω τη σκελίδα του σκόρδου γι αυτό το λόγο! 🙂
      Λίγο που έψαξα για την περιεκτικότητητα σε λυσίνη των λαχανικών είδα (στα κρεμμύδια για να είμαι ακριβής) πως η λυσίνη μειώνεται λίγο αλλά παραμένει και στα μαγειρεμμένα λαχανικά. Επομένως μαλλον επιζεί η λυσίνη και στα μαγειρεμένα σκόρδα.
      Το κονφί σκόρδο είναι εξαιρετική λύση για τα στομάχια που υποφέρουν και για όσους ενδιαφέρονται για την καλή τους πέψη και αναπνοή.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.