Τα τυριά είναι μεγάλη αδυναμία πολλών και ο λόγος είναι πως στα λιπαρά κρύβεται η γεύση. Η δίαιτα του καθενός επιτρέπει συγκεκριμμένες ποσότητες και ποικιλίες τυριών. Σας έχω πει πως προτιμώ να σερβίρω το τυρί στο ξεκίνημα ενός γεύματος, παρά στο τέλος. Το απολαμβάνω καλύτερα, σαν γεύση και σαν πέψη.
Αντί να βγάλετε ένα δίσκο τυριού, που έχει σημαντικό κόστος, φτιάξτε το δικό σας τυρί, βάζοντας τα συνοδευτικά υλικά μέσα. Ξερά φρούτα και ξηροί καρποί. Φορμάρετέ το σε μακρόστενη φόρμα και έτσι απλά δημιουργείτε μια τερίν, η οποία ενθουσιάζει με τα χρώματα της και την εξαιρετική γεύση.
Το μπλε τυρί είναι ο πρωταγωνιστής. Δίνει την σπιρτάδα που ξυπνά όλο το σύνολο και ζωγραφίζει με μπλε φλεβίτσες την τερίν. Ο ανθότυρος είναι απλά συντροφικός, απαλύνει και δίνει όγκο. Τα ξερά φρούτα, αφράτα και ζουμερά, ψιλοκόβονται, σκορπίζονται μέσα στο τυρί και δίνουν τη γλύκα που χρειάζεται η αλμύρα του μπλε τυριού. Οι ξηροί καρποί -καρύδια και φυστίκια αιγίνης- δίνουν ενδιαφέρον στην υφή, το χρώμα και φυσικά προσθέτουν σε γεύση.
Αυτή η τερίν είναι ένα γεύμα μόνη της. Μπορείτε να την σερβίρετε για τσιμπολόγημα στο τραπεζάκι του σαλονιού, παρέα με το ποτό και τους φίλους σας. Ταιριάζει τέλεια με το αρωματικό λευκό κρασί πορτοκαλιού και τα σπιτικά κρακεράκια βρώμης. Τρεις σπιτικές δημιουργίες, που θα δώσουν μεγάλη χαρά σε όσους τις μοιραστούν.
Τρία σημεία προσοχής:
- να μην ενώσετε “άκομψα” το μπλε τυρί με τον ανθότυρο γιατί θα εξαφανίσετε τις φλεβίτσες και θα χρωματίσετε τον ανθότυρο με μουντό πράσινο χρώμα
- να φρεσκάρετε τα ξερά φρούτα ώστε να είναι τρυφερά : αφήστε τα βουτηγμένα σε νερό για λίγες ώρες, βγάλτε τα, στεγνώστε τα και ψιλοκόψτε
- να σωτάρετε τους ξηρούς καρπούς (30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά σε στεγνό τηγάνι, ανακατεύοντας) για να ξυπνήσετε τα αρώματά τους και να γίνουν τραγανοί
Αν δεν έχετε κάνει το κρασί πορτοκαλιού, σερβίρετέ την με ένα δροσερό μοσχάτο Λήμνου.
Ενα κομμάτι που μου είχε περισσέψει το άφησα ξεσκέπαστο μερικές μέρες στο ψυγείο. Έπιασε την άσπρη μούχλα, σαν πέτσα, που έχουν τα γαλλικά κατσικίσια τυριά. Και φυσικά τρωγόταν και ήταν νοστιμότατο και τότε.
Αν θέλετε το τρίπτυχο μιας χειμωνιάτικης βραδιάς φίλων που θα ενθουσιάσει, ετοιμάστε:
- Τερίν μπλε τυριού με φερά φρούτα και ξηρούς καρπούς
- Αρωματικό λευκό κρασί πορτοκαλιού
- Σπιτικά κρακεράκια βρώμης
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης