Συνήθιζα να γεμίζω με τον παραδοσιακό τρόπο την γαλοπούλα, όπως έκανε και η μαμά μου. Την ώρα του τραπεζιού, έπρεπε να χειρίζομαι ένα καυτό πουλερικό για να αδειάσω τη γέμιση και να κάνω και άλλη μια λεπτομερή δουλειά, όταν ήδη ήμουν πολύ κουρασμένη από όλα τα άλλα.
Η τερίν είναι ευτυχής ανακάλυψη
Μέχρι που πριν μερικά χρόνια, διάβασα σε ένα αγγλικό περιοδικό, το Good Food, μια συνταγή που άλλαξε την οπτική μου.
Αντί να γεμίζουμε τη γαλοπούλα, φορμάρουμε το μίγμα της γέμισης σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ. Όταν ψηθεί κόβεται σε τέλειες φέτες και σερβίρεται χωρίς να σκορπίζει στο πιάτο, όπως κάνει η γέμιση. Το μίγμα φτιάχνεται με όποια γεύση θέλετε, όπως ακριβώς και η γέμιση. Κιμά (όποιου είδους θέλετε), λουκάνικο και τα μυρωδικά του. Δεν είναι απαραίτητο να βάλετε αυγό, ψήνεται σε φόρμα και κρατάει το σχήμα του.
Μια τερίν χριστουγεννιάτικης γέμισης γεμάτη γεύση
Η δική μου γέμιση έχει τα υλικά της αφθονίας μέσα της. Η γλύκα των ξηρών καρπών και φρούτων ισορροπεί την ένταση του μπεϊκον και αρωματίζεται με τα γλυκά κρασιά (Μονή Τοπλού, Brandy). Μην φοβηθείτε το bacon. Όση ώρα ψήνεται στο φούρνο, λιώνουν τα παχάκια του, ένα μέρος απορροφάται από το κρέας αλλά το περισσότερο το βγάζουμε – γυρνώντας τη φόρμα στο πλάϊ, χύνουμε σε μπολ όλο το υγρό που έχει βγεί.
Αυτό θα γίνει μια σάλτσα, to die for! Αν έχετε διαχωριστή λίπους, πολύ εύκολα μπορείτε να πάρετε τους χυμούς αφήνοντας πίσω το λίπος που επιπλέει (το οποίο το πετάτε ή ψήνετε πατάτες με αυτό – δεν θα βγεί πολύ, περίπου 2 κουταλιές σούπας).
Βάζετε τους χυμούς να βράσουν σε κατσαρολάκι για να συμπυκνωθούν και να γίνουν γυαλιστερή σαλτσούλα.
Σημείο προσοχής για όλα τα gravy
Όσο περισσότερο βράζετε τη σάλτσα, τόσο η γεύση συμπυκνώνεται αλλά και η ποσότητα μειώνεται! Δοκιμάστε. Αν σας ικανοποιεί η ένταση της γεύσης αλλά η σάλτσα δείχνει νερουλή, η λύση είναι να τη δέσετε με λίγο κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό.
Τα πλεονεκτήματά της αυτόνομης τερίν
Επίσης, η γέμιση με αυτό τον τρόπο δεν περιορίζεται σε ποσότητα από την κοιλιά της γαλοπούλας. Μπορείτε να ετοιμάσετε όση ποσότητα θέλετε. Προετοιμάζεται από τώρα και μπαίνει στον καταψύκτη. Έτσι γλιτώνετε από όλα τα υλικά προετοιμασίας -που είναι πολλά- σκορπισμένα τελευταία στιγμή στον πάγκο. Ψήνεται την προηγούμενη ημέρα, ετοιμάζετε με την ησυχία σας τη σάλτσα και απλά ζεσταίνετε την ημέρα του σερβιρίσματος.
Σε όλες τις γιορτές θα σας βγάλει ασπροπρόσωπη. Είναι ελαφρύ φαγητό με σαλάτα στο πλάϊ. Τρώγεται τέλεια σε θερμοκρασία δωματίου. Αν καλέσετε φίλους για βραδιά τυριών, μπορείτε να έχετε μια τέτοια terrine για κύριο πιάτο τσιμπολογήματος. Μπορείτε να την πάτε σε σπίτι φίλων, δώρο! Οι δικοί σας θα την λατρέψουν.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης