1η δοκιμή: Τα τσουρέκια της Βέφας Αλεξιάδου. Η συνταγή, όπως παρουσιάστηκε στις 26 Μαρτίου 2007, στην τηλεοπτική εκπομπή της κυρίας Αλεξιάδου.
το τσουρέκι μεταφέρει αξίες
Είναι κάποιες συνταγές που σημαίνουν πολλά περισσότερα από τη γεύση τους μόνο. Είναι συνταγές συνυφασμένες με την παράδοση, με τη θρησκεία, με την οικογένεια, με τις προσωπικές μας μνήμες.
Ένα τσουρέκι δεν είναι μόνο ένα γλυκό ψωμί. Είναι η προσδοκία να στο δώσει η μαμά σου να το φας μαζί με μια κούπα γάλα στο πρωϊνό του Πάσχα ή να σου επιτρέψει να το φας ζεστό -μόλις βγει από το φούρνο- το πρωϊ του Μεγάλου Σαββάτου, τραβώντας με τα χέρια τις κλωστές και μπουκώνοντας το στόμα με την τρυφερή γεύση από το βούτυρο, το γάλα, το μαχλέπι.
Τα τσουρέκια είναι στη καλύτερη τους στιγμή όταν βγουν από το φούρνο. Η μαμά μου τα έκανε Μεγάλο Σάββατο, παρά τις υπόλοιπες δουλειές που ζητούσαν τα γιορτινά της τραπέζια. Κι εγώ ζητούσα πάντα χάρη, να φάω το δικό μου μόλις βγει από το φούρνο. Πειθαρχούσα στα υπόλοιπα, που στέγνωναν σχετικά, γιατί τα βουτούσα στο γάλα και δεν μ’ένοιαζε.
Απαντώ τις ερωτήσεις σας σε ζωντανή σύνδεση στη σελίδα Facebook (κλικ στην φωτογραφία).
Το τσουρέκι είναι διαλογισμός
Τα τσουρέκια, στο χέρι, δεν θέλουν ιδιαίτερο ζύμωμα. Θέλουν μόνο μια ιεροτελεστία προετοιμασίας και ανάμιξης των υλικών. Θέλουν καλή ενέργεια, προσήλωση και υπομονή για να πετύχεις το στόχο. Και, όπως όλες οι χρονοβόρες εργασίες στην κουζίνα, θέλουν καλή παρέα για να κυλήσει η ώρα παραγωγικά και ευχάριστα!
Φέτος, είχα κοντά μου την καλύτερη παρέα, την κόρη μου, η οποία, για πρώτη φορά, ανέλαβε το ζύμωμα εξ’ολοκλήρου. Έφερα την πανέμορφη πήλινη λεκάνη μου, από τα χέρια του Κωνσταντίνου στις Μαργαρίτες της Κρήτης, έφερα τη φωτογραφία της μαμάς μου, έψησα καφέ και ξεκινήσαμε το ανακάτεμα και το ζύμωμα των υλικών.
Το ζύμωμα ενός τσουρεκιού είναι περισυλλογή. Είναι τόσο χαλαρωτική η διαδικασία, τόσο ήρεμα ενώνονται τα υλικά, τόσο μαγικά η ζύμη ρουφάει το βούτυρο όσο την τραβάς και τη διπλώνεις, τόσο απλά έχεις ήδη φτιάξει το ζυμάρι! Όσο απλά ανακατεύεται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον για να δώσει συνέχεια στη ζωή.
Το πλάσιμο των τσουρεκιών είναι διασκέδαση. Κοτσίδες με 2 κορδόνια (βίντεο), με 3, με 4 κορδόνια (βίντεο), με 5 κορδόνια (βίντεο), με 6 κορδόνια (βίντεο), πλεκτές κουλούρες, απλά σχήματα, ζωάκια, γεμίσματα με σοκολάτα. Η ζύμη υποτάσσεται στα χέρια, πειθήνια ακολουθεί το σχήμα. Μα είναι ζωντανή και φουσκώνει ξανά. Μικρές φυσαλίδες αέρα ψάχνουν μάταια διέξοδο από το μεταξένιο, ανθεκτικό ζυμάρι. Το άλειμμα με το αυγό (βίντεο) θέλει νεραϊδένιο χέρι και το πασπάλισμα αφήνει χώρο στη φαντασία και στην παρουσίαση: αμύγδαλα, παπαρουνόσπορο, σουσάμι…
Το ψήσιμο των τσουρεκιών είναι μαστοριά. Σε δυνατό ή μέτριο φούρνο κάνει κρούστα και μέσα μένει τρυφερό, αν πετύχεις το χρόνο. Αν όχι, στεγνώνει. Σε χαμηλό φούρνο παίρνει πιο αργά χρώμα, κάνει μαλακό περίβλημα και αν μείνει περισσότερο για να είσαι σίγουρη ότι ψήθηκε, στέγνωσε.
Το ξαναλέω όμως. Όπως και να το ψήσετε, το τσουρέκι σας θα είναι τέλειο την πρώτη μέρα. Η μαστοριά της συνταγής κρίνεται στις επόμενες μέρες.
Η ζύμη στεγνώνει γιατί έχει μαγιά, αυγά και βούτυρο. Γι’αυτό λένε να τυλίγουμε σφικτά με μεμβράνη τα τσουρέκια μόλις γίνουν χλιαρά, προσπαθώντας να φυλακίσουμε λίγη υγρασία μέσα στο ζυμάρι. Και αν δεν τα φάμε αυθημερόν, μας συμβουλεύουν να τα φυλάξουμε στον καταψύκτη.
Τα τσουρέκια της Βέφας – όμορφη κληρονομιά
Η συνταγή για τα τσουρέκια της Βέφας Αλεξιάδου, παρουσιάστηκε στην τηλεοπτική της εκπομπή στις 26 Μαρτίου 2007, και είχα ευλαβικά καταγράψει όλα τα μυστικά για τα τσουρέκια της. Το δικό μου πείραγμα ήταν:
- να μειώσω λίγο τη μαγιά (90 αντί 100γρ)
- να μειώσω τη ζάχαρη (280 αντί 350γρ)
- να αφαιρέσω το σπορέλαιο (1 κουταλιά σούπας), που δεν κατάλαβα ποιό σκοπό υπηρετεί (ΥΓ: Το σπορέλαιο κρατά μαλακό το τσουρέκι).
Προσθέστε τα για να ακολουθήσετε πιστά την συνταγή.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης