HOME > Συνταγές > Γλυκά > Μπισκότα/Μαρέγκες > Χριστουγεννιάτικα δεντράκια μπισκότα

Χριστουγεννιάτικα δεντράκια μπισκότα

Σ’αυτό το άρθρο δεν θα δώσω συνταγή αλλά τεχνική. Πως θα φτιάξετε με τα μπισκότα, χριστουγεννιάτικα δεντράκια με ύψος.

Αυτά τα δεντράκια μπορείτε να στολίσετε με σοκολατένιες σταγόνες ή γλάσο ζάχαρης ή royal icing (με ασπράδι και ζάχαρη).Το royal icing είναι πιο σταθερό και στην ενδιάμεση ένωση των μπισκότων αλλά και στέκεται στο στολισμό, ώστε οι σταγόνες παίρνουν ύψος και μοιάζουν με κεράκια.

Πάνω στη σοκολάτα ή στο γλάσο, μπορείτε να ακουμπήσετε κομματάκια πορτοκάλι γλυκό ή πολύχρωμα mini smarties ή χρωματιστή ζάχαρη ή κουφετάκια ή ό,τι άλλο μικρό και χρωματιστό βρείτε!

Αχνίστε τα στο τέλος με άχνη και θα είναι και στολισμένα και χιονισμένα! Τι θα τα κάνουμε τώρα;

 • τα χρησιμοποιούμε στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού – 3 ή 4 στη σειρά φτιάχνουν ένα δασάκι!
 • τα τυλίγουμε σε σελοφάν και τα κάνουμε δώρο σε φίλους – μικρό αλλά πολύ εντυπωσιακό!
 • ή τα δίνουμε give away δωράκι στους καλεσμένους μας στα parties – το επόμενο πρωϊ θα τα φάνε με τον καφέ τους και θα σας σκεφτούν!
 • ή στους συνδαιτημόνες των επισήμων δείπνων μας – αφού πρώτα στολίσουν με την παρουσία τους το τραπέζι!

Μπορείτε να κάνετε όλη τη δουλειά εσείς και να φέρετε τα ψημένα μπισκότα, έτοιμα, για να παίξουν τα παιδιά τους Μηχανικούς και να κτίσουν τα δικά τους δεντράκια. Μετά δώστε τα διάφορα υλικά στολίσματος σε πιατάκια και μπόλικη σοκολάτα λιωμένη και γλάσο ζάχαρης (ζάχαρη άχνη και όσο γάλα χρειαστεί να γίνει ρευστό).

Συμβουλέψτε για το σχέδιο κτισίματος αλλά αφήστε τα ελεύθερα να κάνουν ό,τι θέλουν! Η χαρά είναι η διαδικασία όχι τόσο το τελικό αποτέλεσμα.

Θυμάμαι τις αντίστοιχες στιγμές με τα δικά μου παιδιά, στο τραπέζι του σαλονιού, έστρωνα ένα μουσαμαδένιο τραπεζομάντηλο, το οποίο άντεχε όλα τα “ατυχήματα” και είχε γίνει το σήμα της δημιουργικής απασχόλησης. Όταν έπαιρνε θέση στο τραπέζι ο μουσαμάς, τα παιδιά φορούσαν τις ποδιές τους, τα μαντηλάκια στα μαλλιά τους -αν μαγείρευαν-, έπαιρναν το ύφος του δημιουργού και γέμιζαν το τραπέζι κουτάκια, μπογιές, πινέλα, πλαστελίνες.

Γέμιζε φως το πρόσωπό τους και η καρδιά μου ευτυχία.

Σκεφτείτε να καλέσετε τις φίλες της κόρης σας να φτιάξουν μπισκότα στο σπίτι σας, υπό την επίβλεψή σας. Θα σας δείξω σχετική δική μας φωτογραφία μόλις την ανασύρω από το αρχείο.

Τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής για να φτιάξετε τα μπισκότα θα την βρείτε στα χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια.

Αυτό που χρειάζεστε είναι το απαραίτητο σετ με κουπ πατ σε σχήμα αστεριού. Είναι κουπ πατ, σε 6 διαδοχικά μικρότερα μεγέθη. Χρησιμοποιώ τα 5 από αυτά γιατί το μεγαλύτερο είναι πολύ μεγάλο για βάση.

Αν δεν βρείτε/έχετε τα κουπ πατ, η χρονοβόρα λύση καλεί να κάνετε 5 πατρόν σε χαρτόνι και να κόβετε τη ζύμη με μαχαίρι σύμφωνα με το σχήμα.

Κάθε δεντράκι έχει 5 διαδοχικά μικρότερα μεγέθη αστεριών, τα οποία ενώνονται με αστεράκι του πιο μικρού μεγέθους ενδιάμεσα – για να αποκτήσει ύψος -, δηλαδή θέλετε άλλα 4 μικρά αστεράκια. Επομένως, κάθε δέντρο χρειάζεται 4 διαδοχικά μικρότερα αστέρια και 5 από τα πιο μικρά αστέρια.

Όταν κόβετε σχήματα από τη ζύμη πρέπει να υπολογίσετε πόσα δέντρα θέλετε να φτιάξετε για να κόψετε τα κατάλληλα μπισκότα.

Ενώστε με λυωμένη σοκολάτα:

 • 1.Πιο μεγάλο αστέρι βάσης – σοκολάτα στο κέντρο
 • μικρό αστεράκι  – σοκολάτα στο κέντρο
 • 2.Λίγο πιο μικρό αστέρι – σοκολάτα στο κέντρο
 • μικρό αστεράκι  – σοκολάτα στο κέντρο
 • 3.Λίγο πιο μικρό αστέρι – σοκολάτα στο κέντρο
 • μικρό αστεράκι  – σοκολάτα στο κέντρο
 • 4.Λίγο πιο μικρό αστέρι – σοκολάτα στο κέντρο
 • 5. Μικρό αστεράκι κορυφής

Το στόλισμα με τη λιωμένη σοκολάτα γίνεται και με πινέλο, σαν να ζωγραφίζετε.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*