HOME > Συνταγές > Γλυκά > Κρέμες/Χαλβάδες > Σοκολατένιο ριζότο φούρνου – σαν αγγλική πουτίγκα
σοκολατένιο ριζότο φούρνου

Σοκολατένιο ριζότο φούρνου – σαν αγγλική πουτίγκα

Για ριζότο φούρνου έχουμε ξαναμιλήσει σαν εναλλακτική διαδικασία στο ριζότο με μανιτάρια. Το σοκολατένιο ριζότο φούρνου πως σας φαίνεται; σκεφτείτε το σαν ρυζόγαλο σοκολατένιο. Μόνο που στο φούρνο μοιάζει περισσότερο με μαστιχωτό, κρεμώδες, με ένσταση στο δάγκωμα, ριζότο.

Αυτή είναι αγαπημένη συνταγή των παιδιών μου και ενθουσιάζονται όταν -βροχερά απογεύματα- βγάζω τη μικρή μπλέ πήλινη γάστρα από το φούρνο και την ακουμπάω μπροστά τους. Ρίχνουν κρέμα γάλακτος ανάμεσα στις λιωμένες λιμνούλες σοκολάτας και σερβίρουν γενναίες μερίδες στα μπολάκια τους.

Αυτά τα φαγητά δικαιολογούν απόλυτα τον όρο comfort food! Σε κάνουν να γεμίζεις ηρεμία και ασφάλεια, συνδέονται με καλές αναμνήσεις και ζεστά συναισθήματα.

Φτιάξτε το για τους δικούς σας ανθρώπους. Οι μέρες των γιορτών μπορούν να γίνουν πολύ κουραστικές, αν δεν φροντίζουμε να τις ισορροπούμε με μικρά διαλείμματα. Στοπ καρέ, ο χρόνος! Αυτή η στιγμή ανήκει σε σας και στα παιδιά σας, σε σας και τον αγαπημένο σας, σε σας και σε όποιον επιλέγετε.

Η συνταγή είναι της Delia Smith, διάσημης chef στη Βρετανία, με τις δικές μου παραλλαγές λόγω επαναλήψεων.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Σοκολατένιο ριζότο φούρνου – σαν αγγλική πουτίγκα

0 from 0 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Κρέμες u0026amp; Χαλβάδες
Servings

6

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

35

minutes
Total time

40

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 40γρ + 40γρ σοκολάτα κουβερτούρα, σπασμένα σε μικρά κομμάτια

  • 200ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά ή crème fraîche

  • 600ml γάλα πλήρες

  • 175γρ ρύζι καρολίνα

  • 40 γρ ζάχαρη

Μέθοδος

  • Για ένα πυρίμαχο δοχείο χωρητικότητας 1,5 λίτρου, με ή χωρίς καπάκι
    Βάζουμε το πυρέξ στο φούρνο και προθερμαίνουμε στους 150 βαθμούς Κελσίου, αντιστάσεις πάνω-κάτω (ή στους 130 βαθμούς στον αέρα).
  • Βάζουμε την κρέμα, το γάλα, το ρύζι, τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και αφήνουμε να πάρει βράση, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε τα 40 γρ. της σοκολάτας, σπασμένα σε κομμάτια και ανακατεύουμε να λιώσουν. Σβήνουμε τη φωτιά.
  • Ρίχνουμε το μίγμα στο πυρέξ που έχετε ζεστάνει στο φούρνο.
    Ανακατεύουμε, βάζουμε ξανά στον αναμμένο φούρνο και ορίζουμε σήμα ειδοποίησης σε 20 λεπτά.
    Ανακατεύουμε ξανά το ριζότο, σπρώχνοντας όποια κρούστα έχει δημιουργηθεί ξανά μέσα στην κρέμα και ορίζουμε πάλι σήμα ειδοποίησης σε 15 λεπτά.
  • Βγάζουμε το από το φούρνο, ανακατεύουμε ξανά.
    Αν φαίνεται πηχτό, προσθέτουμε λίγο ζεστό γάλα ή νερό. Θα πρέπει να έχει σύσταση πυκνής κρέμας, δεν ρέει από το κουτάλι.

    Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 40γρ σοκολάτας και αφήνουμε να λιώσουν στην επιφάνεια της κρέμας (σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να το διευκολύνουμε).
    Προσθέτουμε κατά τόπους έξτρα κρέμα γάλακτος και σερβίρουμε αμέσως.

    Τρώγεται πολύ καλά και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*