Το Pandoro είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι σκέτο, ψημένο σε φόρμα με σχήμα αστεριού. Δεν έχει σταφίδες και γλασέ φρούτα που έχει το Panettone, το οποίο είναι επίσης χριστουγεννιάτικο τσουρέκι σε μορφή στρογγυλής μπόμπας.
Είχα δει αυτήν την συνταγή στο περιοδικό Taste Italia. Όταν πήγα πέρσι στον ΑΒ, να αγοράσω το Pandoro, δεν υπήρχε ούτε ένα. Το απωθημένο μου με έκανε φέτος να έχω αγοράσει τρία κουτιά, να τα έχω στολισμένα, στο τραπεζάκι με τα γλυκά, για να είναι διαθέσιμα να κάνω ένα γρήγορο και πολύ εντυπωσιακό γλυκό, που μοιράζεσαι με παιδιά ή με φίλες, παρέα με ποτήρια γάλα, ζεστής σοκολάτας ή καφέ!
Αν αναρωτιέστε αν είναι νόστιμο, σας το επιβεβαιώνω. Το χρησιμοποίησα και στη συνταγή του Γιάννη Αποστολάκη “Βασιλόπιτα με μανταρίνι και σοκολάτα”, στο χριστουγεννιάτικο ΒΗΜΑ Gourmet, όπου κάνεις μια βάση με περισσεύματα βασιλόπιτας και τα ενώνεις με μια καταπληκτική σάλτσα σοκολάτας. Η υφή του τσουρεκιού ταίριαζε πάρα πολύ στο βελούδο της σοκολάτας. Να την φτιάξετε οπωσδήποτε!
Αγοράστε ένα Pandoro και φτιάξτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Θέλει μόνο να κόψετε ίσιες οριζόντιες φέτες με πριονωτό μαχαίρι, να αλείψετε κάθε φέτα με την επίστρωση που σας αρέσει και να τοποθετήσετε τη μια φέτα πάνω στην άλλη, προσέχοντας ώστε η μύτη της πάνω φέτας να βρίσκεται πάνω από το κενό της κάτω φέτας. Επίσης να μην μπλέξετε τη σωστή θέση κάθε φέτας, γιατί μόνο έτσι θα δείχνει σωστό το δέντρο σας. Αυτό είναι το δύσκολο μέρος. Το εύκολο είναι το στόλισμα.
Για να μπορέσετε να κόψετε τις φέτες από το τρυφερό τσουρέκι, χωρίς να σας διαλυθεί, θα πρέπει να το αφήσετε μια ολόκληρη ημέρα στο ψυγείο, να σφίξει όσο μπορεί.
Τι επιστρώσεις μπορείτε να βάλετε:
- την κρέμα που φτιάχνουμε για τιραμισού – κρέμα μασκαρπόνε, κρέμα σαμπαγιόν και μαρέγκα
- την κρέμα που βάζουμε στα προφιτερόλ λεμονιού – κρέμα γάλακτος και lemon curd
- κρέμα ζαχαροπλαστικής αφρατεμένη με σαντιγύ
- πουρέ κάστανου αφρατεμένο με σαντιγί και ενισχυμένο με ρούμι ή κονιάκ
- βελούδινη μαρμελάδα αχλάδι
- ganache σοκολάτας με κρέμα γάλακτος 15%
- μερέντα
- κρέμα τυριού με κρέμα γάλακτος ή crème fraîche
- μαρμελάδα πορτοκάλι ή μανταρίνι
Τι υλικά μπορείτε να προσθέσετε ανάμεσα στις στρώσεις: – υλικά που δεν έχουν υγρασία-
- λεπτοτριμμένους ξηρούς καρπούς, ψημένους ή σε πραλίνα
- ξερά φρούτα ψιλοκομμένα
- λουκούμια ψιλοκομμένα
- μαρέγκες θρυμματισμένες
- σταφίδες μουσκεμένες σε κονιάκ (χωρίς το κονιάκ)
Στόλισα με κράνα που είχα φέρει τον Σεπτέμβριο από τα Πορόϊα και τα είχα βάλει σε κονσέρβα. Τα άφησα να στεγνώσουν και τα στόλισα σαν κεράκια. Μην ξεχάσετε τα smarties, αν προορίζετε το δέντρο για μικρούς καλεσμένους.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης