Τεπανγιάκι γκριλ = ψήσιμο στο τραπέζι
Σας έχω εξαιρετικό δώρο γιατί είστε πολύ υποστηρικτικοί αναγνώστες, σε όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει στα 6 χρόνια λειτουργίας του TasteFULL. Γιατί μεγαλώνουμε παρέα και μοιραζόμαστε όσα ξέρω και όσα ξέρετε.
Αγαπώ πολύ τη δουλειά μου γιατί μου δίνει ευκαιρίες να δοκιμάζω νέες εμπειρίες. Γεύσεις, γνώσεις, σκεύη, τεχνικές, προϊόντα. Πολλά από αυτά έχουν κάνει τη ζωή μου ομορφότερη και τα τραπέζια μου συγκεντρώσεις χαράς.
Από τα καταστήματα Butlers, πέρσι διάλεξα για εσάς το μαντεμένιο wok με το ανοιξιάτικο σερβίτσιο και το εξοπλισμένο καλάθι για ρομαντικά πικνικ. Τώρα, θέλω να σας δείξω αυτό που θα ζωντανέψει τα τραπέζια σας και θα φέρει τους αγαπημένους σας κυριολεκτικά γύρω από την εστία!
Δώρο για εσάς από τα Butlers
Ηλεκτρικό τεπανγιάκι γκριλ & 5 γαλάζια μπολάκια για σάλτσες, για ένα τυχερό νικητή!
Τεπανγιάκι γκριλ, ηλεκτρικό, αντικολλητικό, με μήκος 70εκ και πλάτος 23εκ μπαίνει στη μέση ενός εξαθέσιου τραπεζιού και εξυπηρετεί και τους έξι συνδαιτημόνες, οι οποίοι ψήνουν επιτόπου και τρώνε το φαγητό τους.
Όχι γκρίνιες πως κρύωσε το πρώτο μέχρι να βγει το τελευταίο από τη φωτιά, όχι γκρίνιες πως ο μάγειρας ψήνει μόνος του και οι άλλοι περιμένουν στο τραπέζι! Όλοι παρέα, ψήνουν και τρώνε.
Γιαπωνέζικος τρόπος ψησίματος και πάει παρέα με τη φιλοσοφία τους. Σιγανά και ταπεινά. Με σεβασμό στην ύλη. Με εξαιρετικό αποτέλεσμα. Και λιτή αισθητική.
Teppan σημαίνει μεταλική πλάκα. Yaki σημαίνει ψητό.
Αρχαίος τρόπος ψησίματος σαν το δικό μας σάτσι. Μόνο που αντί να ζεσταίνεται στη πυροστιά του τζακιού ζεσταίνεται με αντιστάσεις ρεύματος.
Grill me tender
Η δύναμη του τεπανγιάκι γκριλ είναι 1800W και ζεσταίνει όσο είναι απαραίτητο την αντικολλητική πλάκα. Το ψήσιμο γίνεται με συνεχόμενο sizzling, τον ήχο που κάνει η υγρασία της τροφής όταν ακουμπά την καυτή πλάκα και εξατμίζεται. Δεν υπάρχουν έντονοι καπνοί ούτε φωτιές από τα λίπη του bbq.
Η τροφή είναι ελαφρά λαδωμένη όταν ακουμπά στην πλάκα. Αποκτά καραμελένια επιφάνεια και ψήνεται με τον ατμό στην ουσία. Φροντίζουμε να βάζουμε κομμάτια τροφής στεγνά από νερό και λεπτά κομμένα.
Αν έχετε ένα μεγάλο μπιφτέκι και θέλετε να το ψήσετε σωστά στο κέντρο του ή ένα αυγό μάτι, τότε σκεπάζουμε την τροφή με ένα μεταλλικό καπάκι κατάλληλου μεγέθους. Αυτό θα μετατρέψει σε μίνι φουρνάκι τοπικά την μεταλλική πλάκα.
Τι έψησα:
Έψησα όλα τα συστατικά για σπιτικές κεσαντίγιας (quesadillas) :
- κοτόπουλο παναρισμένο σε dry rub πάπρικας, garam masala και κύμινο
- πίτες πάπρικας με λευκό αλεύρι και πίτες ολικής ζέας
- μανιτάρια φέτες
- αχνισμένα κλαδάκια μπρόκολου
- φρέσκα κρεμμυδάκια
Τις γέμισα με επιλογές από κρύα υλικά:
- γουακαμόλε,
- πίκλες αγγούρι και ραπανάκια,
- τοματάκια ψιλοκομμένα με φρέσκια ρίγανη,
- μπαλάκια ανθότυρου με pul biber
και τις ξαναέψησα γεμισμένες σαν μισοφέγγαρα, μέχρι να τραγανίσουν. Κουκλάκια!
Και η μεγάλη μου ανησυχία εξαφανίστηκε όταν δεν είχε πέσει ούτε πιτσιλιά στο τραπεζομάντηλο!
Σημεία προσοχής:
- Δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικές σπάτουλες στην αντικολλητική πλάκα για να μην την χαράξουμε.
- Καθαρίζουμε την πλάκα, πολύ εύκολα -αφού κρυώσει τελείως. Απλώνουμε βρεγμένο χαρτί κουζίνας πάνω της να μαλακώσουν τα υπολείμματα και σκουπίζουμε.
Το καλώδιο έχει μήκος μόνο 1μέτρο, θα χρειαστείτε μπαλαντέζα, το πιο πιθανό.
25 Μαϊου 2015
Σας ευχαριστώ πολύ για την υπομονή και την κατανόηση που δείξατε στην καθυστέρηση της κλήρωσης, λόγω του ατυχήματός μου. Επίσης, σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή και τον ενθουσιασμό σας. Για μένα σημαντικοί είναι οι διαγωνισμοί όταν βγαίνουν όλοι κερδισμένοι από τη γνώση που αποκτούν. Ο νικητής είναι μόνο ένας, αλλά όλοι μάθατε πόσο όμορφο και χρήσιμο είναι αυτό το tepanyaki και πόσο απλό να το αποκτήσετε.
Η νικήτρια είναι η Eleni Kersenoglou και δεύτερη επιλαχούσα η Ειρήνη Τσαγκαράκη, σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί η νικήτρια.
Ευχαριστώ τα καταστήματα Butlers Greece γιατί δίνουν ιδέες για να γεμίσουμε τη ζωή μας γεύση.