Μην νομίζετε, κι εγώ μπλέκομαι. 6 άρθρα, 9 βίντεο, ζύμη με φρέσκια μαγιά ή με ξηρή μαγιά, εκτέλεση στο μίξερ ή στο χέρι, για λίγο αλεύρι ή για πολύ, για πλεξούδες ή για κουλούρα ή για μικρά τσουρεκάκια, με γλασάρισμα πριν, με στόλισμα μετά, κάποια στιγμή όλο το υλικό άρχισε να “ξεστρατίζει”.
Το συμμάζεψα πιστεύω. Έφτιαξα έναν οδηγό για τα τσουρέκια και έβαλα σε τάξη όλο το υλικό που έχω δημιουργήσει στο TasteFULL.
H συνταγή είναι μία
Το τσουρέκι της μαμάς μου – το πιο τρυφερό ♥.
Οι εκτελέσεις είναι τρεις:
- με φρέσκια μαγιά στο μίξερ (1 κιλό αλεύρι),
- με ξηρή μαγιά στο χέρι (για 1 ή 2 κιλά αλεύρι),
- με ξηρή μαγιά στο μίξερ (για 1/2 κιλό αλεύρι).
Οι μορφές είναι τρεις:
- σε πλεξούδες (με 2,3,4,5,6 κορδόνια),
- σε φόρμα
- σε μικρά σχήματα.
Το στόλισμα γίνεται πριν ή μετά το ψήσιμο.
Πρόσθεσα όσα γνωρίζω για τα υλικά που χρειάζεται το τσουρέκι και για πρώτη φορά, ίσως, να διαβάσετε πως μπορείτε να κάνετε τη μαργαρίνη κλαριφιέ. Για μένα η πιο ιδιαίτερη γεύση στο τσουρέκι αποκτιέται, φτιάχνοντας και προσθέτοντας beurre noisette.
Προσπάθησα από τα, περισσότερα από, 390 σχόλια να εντοπίσω τα πιο συχνά λάθη και τα κατέγραψα στη σελίδα 11.

Απαντώ τις ερωτήσεις σας σε ζωντανή σύνδεση στη σελίδα Facebook (κλικ στην φωτογραφία).
Θα επισημάνω ακόμα μια φορά πως αν δεν κάψετε τη μαγιά με καυτό νερό, η ζύμη του τσουρεκιού συγχωρεί πάρα πολλά λάθη.
Το σημαντικότερο στάδιο ζυμώματος δεν είναι το ανακάτεμα της ζύμης αλλά το πλάσιμο των κορδονιών. Εκεί η ζύμη είναι μικρή σε ποσότητα και είναι πιο εύκολο να έρθει στα μέτρα σας.
Η μαγιά ακολουθεί κύκλους φουσκώματος και ξεφουσκώματος, σαν τη σελήνη. Το πιο κρίσιμο σημείο είναι να εντοπίσετε και να βάλετε το τσουρέκι για ψήσιμο λίγο πριν την πανσέληνο, όχι λίγο μετά!
Με όλη μου την αγάπη, σας παραδίδω τις γνώσεις μου και τη νεραϊδούλα του TasteFULL, να είναι πλάϊ σας και να σας θυμίζει όσα μαθαίνουμε. Να θυμάστε να μαγειρεύετε συνειδητά.
Καλή επιτυχία στα πασχαλινά τσουρέκια σας!
“Το τσουρέκι αποκαλύπτει τα μυστικά του @ TasteFULL” (o οδηγός έχει αφαιρεθεί και θα αντικατασταθεί σύντομα)
Μην ξεκινάτε τα τσουρέκια τυχαία. Να διαβάσετε πρώτα τον οδηγό και να ξεκινήσετε συνειδητά τη δημιουργία.
Η σειρά των ενεργειών είναι
Ζυμώνουμε, φουσκώνει, διπλώνουμε ή ξαναζυμώνουμε, μοιράζουμε σε κορδόνια, πλάθουμε τα κορδόνια ώστε να είναι στητά, πλέκουμε σε πλεξούδες, αφήνουμε να φουσκώσει, αλείφουμε με αυγό, ψήνουμε.
Ψήνουμε σε φούρνο που έχει ζεσταθεί τουλάχιστον μισή ώρα, να έχει θερμοκρασία 200 βαθμών.
Σε αντιστάσεις : στη θέση της 2ης σχάρας από κάτω
Σε αέρα: στη θέση της 1ης σχάρας από κάτω με ανοιχτόχρωμη λαμαρίνα ή στη θέση της 3ης σχάρας από κάτω με σκουρόχρωμη λαμαρίνα