HOME > Συνταγές > Φαγητά > Κρεατικά > Αρνί/Κατσίκι > Τζιγεροσαρμάδες – οι βορειοελλαδίτικοι
τζιγεροσαρμάδες

Τζιγεροσαρμάδες – οι βορειοελλαδίτικοι

5 from 1 vote

Είχα τη χαρά να παρακολουθήσω τον Chef in love, Τόνυ Καβαλιέρο, να ετοιμάζει πασχαλινά φαγητά και μέσα στα δάχτυλά του να μεταμορφώνονται τα υλικά σε πιάτα που η γεύση τους σε κάνει να παραμιλάς.

Έχετε δοκιμάσει τζιγεροσαρμάδες;

Οι Βορειοελλαδίτες μη χαμογελάτε, παρακαλώ. Για σας αυτό το πιάτο είναι συνηθισμένη νοστιμιά. Νότια, όμως, δεν είναι πολύ συνηθισμένο φαγητό και κυρίως στις σπιτικές κουζίνες.

Μια γέμιση από τα βασικά υλικά της μαγειρίτσας (συκωταριά, φρέσκα κρεμμυδάκια, ρύζι), εμπλουτισμένη με σπανάκι, δυόσμο, κουκουνάρι και σταφίδες, τυλιγμένη σαν κεφτεδάκι μέσα σε αρνίσια μπόλια και ψημένη στο φούρνο. Φαντάζεστε τη γεύση της;

Στην Κρήτη τα λένε μποξαδάκια.

Τζιγεροσαρμάδες – οι βορειοελλαδίτικοι

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Αρνί u0026amp; Κατσίκι
Servings

4

servings
Prep time

1

hour 
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

40

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1/2 συκωταριά, περίπου 500γρ

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

  • 1 πράσο ψιλοκομμένο

  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

  • 1 κουτ.σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

  • 2 κουτ.σούπας κουκουνάρι

  • 1 κουτ. σούπας σταφίδες

  • 1 κουτ.σούπας δυόσμο

  • 300 γρ. σπανάκι κομμένο με μικρά κομμάτια αλάτι -πιπέρι

  • 1/2 φλυτζάνι ρύζι μισοβρασμένο

  • 700 γρ μπόλια αρνίσια

Μέθοδος

  • Πλένουμε τη μπόλια καλά και την αφήνουμε σε χλιαρό νερό να μαλακώσει.

    Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε την συκωταριά. Σε καυτό τηγάνι, βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τη συκωταριά.
  • Μόλις εξατμιστούν τα μισά υγρά που θα βγάλει, προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το πράσο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3 λεπτά.

    Προσθέτουμε το σπανάκι και λίγο νερό αφήνοντας τα υλικά να πάρουν μια μικρή βράση.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά που υπάρχουν στο τηγάνι. Το ρύζι πρέπει να κρατάει λίγο.

    Τέλος αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μυρωδικά, τις σταφίδες και το κουκουνάρι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Βγάζουμε τη μπόλια από το νερό, στεγνώνουμε και κόβουμε σε κομμάτια.

    Χρησιμοποιώντας μια κούπα του τσαγιού απλώνουμε μέσα ένα κομμάτι μπόλια, γεμίζουμε με τη γέμιση, διπλώνουμε τη μπόλια να κλείσει πάνω από τη γέμιση και αναποδογυρίζουμε το φλυτζάνι σε λαδωμένο ταψί.

    Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
  • Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό στο ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά περίπου.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*