HOME > Συνταγές > Φαγητά > Αυγά > Τα κόκκινα αυγά της Μεγάλης Πέμπτης

Τα κόκκινα αυγά της Μεγάλης Πέμπτης

5 from 1 vote

Κάθε χρόνο διάβαζα νέες συμβουλές για το πως να πετύχουν τα κόκκινα αυγά του Πάσχα και τις έγραφα στο σημειωματάριό μου. Δοκιμές επί δοκιμών με έχουν φέρει στην τελική λίστα που ακολουθώ για να βάψω τα αυγά κόκκινα.

Μην βάψετε πολύ φρέσκα αυγά

Ο πρώτος, καθοριστικός, κανόνας είναι να μην βάψετε πολύ φρέσκα αυγά. Πολύ καλά διαβάσατε!

Τα πολύ φρέσκα αυγά δεν ξεφλουδίζονται καλά. Γιατί το ασπράδι είναι κολλημένο πάνω στο τσόφλι και όταν βράσουν, ξεκολλάει μαζί με αυτό. Αγοράστε αυγά μιας εβδομάδας έως 10 ημερών. Αυτό το διάστημα επιτρέπει στα αυγά να «εισπνεύσουν» αέρα, ο οποίος θα ξεκολλήσει τη μεμβράνη που περιβάλλει το αυγό από το τσόφλι.

Για να βάψετε κόκκινα αυγά, αγοράστε αυγά 7-10 ημέρες πριν, για να ξεφλουδίζονται σωστά.

Τα συσκευασμένα αυγά έχουν σφραγιδούλα ημερομηνία γέννησης πάνω τους. Όλα τα αυγά κότας δεν είναι ίδια.

Βράστε τα με προσοχή

Ο δεύτερος κανόνας είναι να αφήσετε τα αυγά να βράσουν σε καυτό νερό αλλά σε σβηστή πλέον εστία. Αυτό είναι το μυστικό για να γίνει το ασπράδι τρυφερό και όχι λαστιχωτό και ο κρόκος να μην αποκτήσει το πράσινο στεφανάκι του θείου και του σιδήρου. Τα αυγά βράζουν ήρεμα και μειώνεται η πιθανότητα σπασίματος.
Τα αυγά είναι πιο πιθανό να σπάσουν όταν:

  1. μπαίνουν κρύα σε καυτό νερό
  2. βράζουν για πολλή ώρα
  3. βράζουν σε πολύ υψηλή θερμοκρασία
  4. βράζουν περισσότερα αυγά από ένα μόνο στρώμα, μέσα στην κατσαρόλα.

Τα κόκκινα αυγά είναι ένα δώρο από την κουζίνα μας για όσους φίλους δεν μπορούν να βάψουν τα δικά τους, μαζί με τα πασχαλινά κουλουράκια, είτε διαλέξετε τα αχνισμένα Γιαννιώτικα κουλούρια είτε τα Σμυρνέϊκα κουλουράκια.

Στο δικό σας πασχαλινό τραπέζι θα κάνουν το πιο τρυφερό στόλισμα μαζί με τα ψωμάκια-πουλάκια της Ανάστασης.

Τα αυγά της Μεγάλης Πέμπτης – τα κόκκινα

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: ΟρεκτικάCuisine: ΕλληνικήDifficulty: Εύκολη
Servings

40

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

30

minutes
Total time

1

hour 
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 40 40 αυγά

  • 1 φακελάκι 1 βαφή κόκκινη

  • 4 κουτ.σούπας 4 ξύδι

Μέθοδος

  • Προετοιμάζουμε τα αυγά
  • Αγοράζουμε αυγά 7-10 ημερών και τα φυλάμε στο ψυγείο.
  • Την ημέρα βαφής των αυγών, πλένουμε τα αυγά με καινούργιο μαλακό σφουγγαράκι (η σκληρή πλευρά θα κάνει γρατζουνιές στα αυγά) ή με τα χέρια κάτω από τρεχούμενο νερό. Τα χέρια μας πρέπει να είναι πλυμμένα με σαπούνι, γιατί αν έχουν λίπος φράζουν τους πόρους των αυγών και δεν θα απορροφήσουν ομοιόμορφα την μπογιά.
    Αφήνουμε τα αυγά, εκτός ψυγείου, για δύο ώρες.
  • Βράζουμε τα αυγά
  • Στρώνουμε καθαρό μαλακό βαμβακερό πανάκι σε κατσαρόλα με πλατύ πάτο.
    Βάζουμε μόνο μια στρώση αυγά και τα σκεπάζουμε με νερό βρύσης κατά 2 εκ.
  • Σκεπάζουμε με καπάκι και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, να έρθει το νερό λίγο πριν το σημείο βρασμού, δηλαδή πριν αρχίσει να κοχλάζει και κτυπιούνται τα αυγά Σβήστε την εστία και αν χρειαστεί, βγάλτε την κατσαρόλα από την εστία.
  • Αφήνουμε τα αυγά να μείνουν στο καυτό νερό σκεπασμένα για 13 λεπτά αν είναι μετρίου μεγέθους, 15 λεπτά αν είναι μεγάλου μεγέθους ή 18 λεπτά αν είναι extra large.
    Βγάζουμε τα αυγά από το νερό προσεκτικά πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν και να κρυώσουν εντελώς. Οι οδηγίες αυτές εφαρμόζονται με επιτυχία, με τις παραμέτρους που αναφέρω: αυγά 7-10ημερών, σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όσα αυγά θέλουμε να βράσουμε. Μπορούμε να ολοκληρώσουμε το βράσιμο των αυγών πριν τη Μεγάλη Πέμπτη και εκείνη την ημέρα να κάνουμε μόνο το βάψιμο. Αφαιρούμε όποια αυγά έχουν ραγίσει και τα κάνουμε ορεκτικό για το Πάσχα.
  • Βάφουμε τα αυγά
  • Ακολουθούμε τις οδηγίες βαφής που έχουμε επιλέξει. Για βαφή 40 αυγών, διαλύουμε τη βαφή με το ξύδι σε 1,5 λίτρο νερό. Βυθίζουμε τα αυγά και τα αφήνουμε 3 λεπτά.
  • Όταν βγάλουμε τα κόκκινα πλέον αυγά από τη βαφή, τα ακουμπάμε σε αρκετά στρώματα χαρτιού κουζίνας και τα κυλάμε απαλά (φορώντας γάντια) να αφήσουν το παραπανίσιο χρώμα. Αν τα αφήσετε ακίνητα να στεγνώσουν, θα κάνουν μια αποχρωματισμένη κηλίδα στο μέρος που ακουμπούν στο χαρτί.
    Μετακινήστε τα σε καθαρό στρώμα χαρτιού κουζίνας και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως.
  • Μην χρησιμοποιείτε τα έτοιμα γυαλιστικά. Βάλτε απλό λαδάκι ελιάς σε χαρτί κουζίνας και αλείψτε τα αφειδώς. Αφήστε να το ρουφήξουν και μετά σκουπίστε τα προσεκτικά. Προσοχή, γλιστράνε!

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*