Κάθε χρόνο διάβαζα νέες συμβουλές για το πως να πετύχουν τα κόκκινα αυγά του Πάσχα και τις έγραφα στο σημειωματάριό μου. Δοκιμές επί δοκιμών με έχουν φέρει στην τελική λίστα που ακολουθώ για να βάψω τα αυγά κόκκινα.
Μην βάψετε πολύ φρέσκα αυγά
Ο πρώτος, καθοριστικός, κανόνας είναι να μην βάψετε πολύ φρέσκα αυγά. Πολύ καλά διαβάσατε!
Τα πολύ φρέσκα αυγά δεν ξεφλουδίζονται καλά. Γιατί το ασπράδι είναι κολλημένο πάνω στο τσόφλι και όταν βράσουν, ξεκολλάει μαζί με αυτό. Αγοράστε αυγά μιας εβδομάδας έως 10 ημερών. Αυτό το διάστημα επιτρέπει στα αυγά να «εισπνεύσουν» αέρα, ο οποίος θα ξεκολλήσει τη μεμβράνη που περιβάλλει το αυγό από το τσόφλι.
Για να βάψετε κόκκινα αυγά, αγοράστε αυγά 7-10 ημέρες πριν, για να ξεφλουδίζονται σωστά.
Τα συσκευασμένα αυγά έχουν σφραγιδούλα ημερομηνία γέννησης πάνω τους. Όλα τα αυγά κότας δεν είναι ίδια.
Βράστε τα με προσοχή
Ο δεύτερος κανόνας είναι να αφήσετε τα αυγά να βράσουν σε καυτό νερό αλλά σε σβηστή πλέον εστία. Αυτό είναι το μυστικό για να γίνει το ασπράδι τρυφερό και όχι λαστιχωτό και ο κρόκος να μην αποκτήσει το πράσινο στεφανάκι του θείου και του σιδήρου. Τα αυγά βράζουν ήρεμα και μειώνεται η πιθανότητα σπασίματος.
Τα αυγά είναι πιο πιθανό να σπάσουν όταν:
- μπαίνουν κρύα σε καυτό νερό
- βράζουν για πολλή ώρα
- βράζουν σε πολύ υψηλή θερμοκρασία
- βράζουν περισσότερα αυγά από ένα μόνο στρώμα, μέσα στην κατσαρόλα.
Τα κόκκινα αυγά είναι ένα δώρο από την κουζίνα μας για όσους φίλους δεν μπορούν να βάψουν τα δικά τους, μαζί με τα πασχαλινά κουλουράκια, είτε διαλέξετε τα αχνισμένα Γιαννιώτικα κουλούρια είτε τα Σμυρνέϊκα κουλουράκια.
Στο δικό σας πασχαλινό τραπέζι θα κάνουν το πιο τρυφερό στόλισμα μαζί με τα ψωμάκια-πουλάκια της Ανάστασης.