Χριστός Ανέστη και έκανε τους Έλληνες να μαζευτούν στα οικογενειακά τραπέζια, απλώνοντας πάνω τους την αφθονία κάθε σπιτικού. Δεν πιστεύω πως υπάρχει σπίτι που δεν φτιάχνει ή αγοράζει τσουρέκι το Πάσχα.
Αυτό το νόστιμο, γλυκό, τρυφερό ψωμί μεταφέρει ιστορία αιώνων και ενώνει με τα αρώματά του τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου.
Η δική μου προσπάθεια, τα τελευταία χρόνια, ήταν να ανακαλύψω ένα τσουρέκι που να μένει τρυφερό μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, όταν το ψήνουμε την Μ.Δευτέρα ή Τρίτη. Διάβασα πολύ, δοκίμασα πολλές συνταγές και αποφάσισα πως η μία από τις τρεις συνταγές της μαμάς μου είχε σοβαρό λόγο να τα καταφέρει. Δίνει ένα τσουρέκι νόστιμο, αφράτο, διαιτητικό που παραμένει τρυφερό μέρες μετά.
Κάθε τσουρέκι, βάρους μισού κιλού, περιέχει 1 αυγό, 75 γρ ζάχαρη (4 κουταλιές σούπας), 35 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη, 125 μλ γάλα (μισή κούπα).
Το βασικό υλικό για να πετύχεις την εκτέλεση αυτού του τσουρεκιού είναι το αλεύρι. Θέλει λευκό αλεύρι, με περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες 14% – 16%. Εχω δοκιμάσει σχεδόν όλα τα ενισχυμένα σε γλουτένη αλεύρια, όμως νομίζω πως το καλύτερο αποτέλεσμα έχω πετύχει με το Robin Hood, όπως πωλείται σήμερα.
Oι εναλλακτικές των υλικών είναι πολλές, που επηρεάζουν τη γεύση. Θα τα βρείτε όλα στη σελίδα 9 του οδηγού “Τα τσουρέκια αποκαλύπτουν τα μυστικά τους“.
Είμαι στην Πόλη αυτές τις μέρες και ετοιμάζουμε παρέα με τη Σταυριανή Ζερβακάκου, φίλη μου chef που ζει δέκα χρόνια εδώ, ένα οδηγό φαγητού για τις γεύσεις της Πόλης, έξω από τα συνηθισμένα και τα διαφημιζόμενα στέκια. Δοκιμάζω παραλλαγές ψωμιών που μοιάζουν ή λέγονται τσουρέκια, για να βρω κοινά και διαφορές. Είμαι σίγουρη γι’αυτό που σας έχω πει.
Το τσουρέκι είναι μια απλή ιστορία. Κλικ για tweetΗ εκτέλεση που έχω δώσει, με απλό ανακάτεμα υλικών στο χέρι και μετά διπλώματα της ζύμης είναι η πιο εύκολη. Η ζύμη δεν κολλά στα λαδωμένα χέρια.
Αν στη δική σας περίπτωση κολλάει υπερβολικά, σημαίνει πως το αλεύρι δεν είναι αρκετά δυνατό. Κάντε το εξής:
Πάρτε μια φόρμα με τρύπα στη μέση, στρώστε με χαρτί αντικολλητικό τον πάτο, γεμίστε με τη ζύμη μέχρι τη μέση της φόρμας. Φυλάξτε την υπόλοιπη ζύμη στο ψυγείο, μέχρι να είναι διαθέσιμη ξανά η φόρμα. Αλείψτε με λάδι την επιφάνεια και αφήστε να διπλασιαστεί. Γλασάρετε με το χτυπημένο αυγό. Ψήστε στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Διαβάστε τα σημεία που λεπτομερώς αναφέρω στο άρθρο της Βασιλόπιτας τσουρέκι .
Μην ψήνετε τσουρέκια σε ανοξείδωτα ταψιά, δεν μεταφέρουν σωστά τη θερμότητα.
Το World Baking Day 2013 έχει στόχο να παρακινήσει τον κόσμο να γίνουν πιο τολμηροί στην κουζίνα, δοκιμάζοντας πιο απαιτητικές συνταγές. “Bake brave” είναι το φετινό motto. Επέλεξαν 100 συνταγές από όλο τον κόσμο και κατέταξαν το τσουρέκι της μαμάς μου στη θέση 97 σε επίπεδο τολμηρότητας.
Η συνταγή του τσουρεκιού, μαζί με μονταρισμένο βίντεο από όλα τα στάδια με υποτίτλους στα αγγλικά δημοσιεύτηκε στο World Baking Day. 47 άτομα έχουν παρακινηθεί να το φτιάξουν την Κυριακή 19 Μαϊου 2013.
Χαίρομαι πολύ όταν οι συνταγές καταφέρνουν να σπάνε το φράγμα της γλώσσας και του τοπικισμού και προσελκύουν τον κόσμο με τη μαγεία τους.
Μοιραστείτε το τσουρέκι μας, λοιπόν. Σε φίλους και συγγενείς που μιλούν ελληνικά ή αγγλικά, που θέλουν να δοκιμάσουν μια εξαιρετικά πετυχημένη σπιτική συνταγή.
Ας μάθουμε τον κόσμο να φτιάχνει τσουρέκι! Κλικ για tweetΕνημέρωση
Τελικά 124 άτομα έφτιαξαν τσουρέκι! Ένας Άγγλος, ο Signor Biscotti, έκανε και δεύτερη φορά, δοκιμάζοντας νέο πλέξιμο και έγραψε πολύ καλά λόγια για το τρόπο που μετέφερα τη γνώση.
Οκ, χαμογελάω πλατιά!
ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΒΙΚΥ….
ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΣΟΥ ΓΡΑΨΩ
ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΤΟΥ ΑΛΕΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ TIPS ΤΟΥ ΤΣΟΥΡΕΚΙΟΥ
ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ Η ΠΙΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
ΣΕ ΕΚΤΙΜΩ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟ ΠΡΟΦΙΛ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΕΙΣ
ΣΟΥΛΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ
Αν έχω βοηθήσει ώστε να βρείτε τσουρέκια που αγκαλιάζουν εσάς και τους αγαπημένους σας – μιλώ σε πληθυντικό για όλες τις γυναίκες που έχουν εκφράσει τη χαρά τους για το τσουρέκι – αξίζουν όλα τα χρόνια που μιλώ γι’αυτό! Σ’ευχαριστώ για τα καλά λόγια.