Το τσίλι κον κάρνε, δηλαδή οι πιπεριές με κρέας είναι ιδιαίτερα αγαπητό tex-mex φαγητό. Το κρέας είναι συνήθως μοσχάρι, σε μικρά κομμάτια ή κιμά, αλλά γίνεται και με κοτόπουλο ή γαλοπούλα ή ελάφι και -γιατί όχι- χοιρινό.
Στη χώρα του, έχει κόκκινο χρώμα από ντομάτα και αλεσμένες κόκκινες πιπεριές αλλά γίνεται και πράσινο (με πράσινες πιπεριές : poblano, jalapeño, serrano, habanero) ή λευκό (λευκό κρέας, χωρίς τομάτα). Μερικές φορές προσθέτουν κακάο ή σοκολάτα και το κόκκινο τσίλι γίνεται βαθύ καφετί με πυκνή σάλτσα.
Είναι ιδανικό φαγητό, φθηνό και χορταστικό, για πολλούς φίλους στο σπίτι, σε χειμωνιάτικα καλέσματα. Σερβίρεται με τορτίγιας, crème fraîche, αβοκάντο και κρεμμύδι ή απλά με λευκό ρύζι.
Στο σπίτι μας είναι αγαπημένο φαγητό, γίνεται όσο καυτερό θέλουμε κατά περίπτωση και συνοδεύει παγωμένες μαργαρίτες όταν σερβίρεται σε βραδιά φίλων. Είναι φαγητό οικονομίας γιατί με λίγο κρέας νοστιμίζουν τα φασόλια και βγαίνει γενναία ποσότητα φαγητού. Οι καυτερές πιπεριές βοηθούν το ανώτερο αναπνευστικό να παραμένει ετοιμοπόλεμο. Γι αυτούς τους λόγους, το τσίλι κον κάρνε παίρνει θέση στο εβδομαδιαίο χειμωνιάτικο μενού της οικογένειάς μας.
Το μοσχαρίσιο παραφίλετο
Το παραφίλετο, όπως λέει η λέξη, βρίσκεται δίπλα στο φιλέτο του μοσχαριού. Είναι πολύ μαλακό κομμάτι, κατώτερης ποιότητας από το φιλέτο, αλλά με εξαιρετικές ιδιότητες. Έχει μεγάλη ποσότητα αίματος και θεωρείται θρεπτικό. Αυτό του δίνει και το μειονέκτημά του, που είναι η βαριά γεύση και το κάνει να το πουλούν σαν κανονικό κομμάτι κρέατος μοσχαρίσιου αντί για προνομιούχο.
Για μένα, το παραφίλετο είναι ιδανικό κομμάτι για τηγανιές και γρήγορα μαγειρέματα. Η βαριά γεύση εξαφανίζεται με μαρινάρισμα σε χυμό πορτοκαλιού. Είναι άπαχο, νόστιμο, μαλακό και δίνει τη γεύση που χρειάζεται μια ολόκληρη κατσαρόλα με φασόλια, πιπεριές και σάλτσα τομάτας για να νοστιμίσει.
Με κιμά γίνεται εξίσου νόστιμο και πιο γρήγορα.
Τα φασόλια
Στο μεξικάνικο τσίλι κον κάρνε χρησιμοποιούν τα σκούρα κόκκινα φασόλια ή άλλες ποικιλίες γηγενείς. Στην Ελλάδα, δεν βλέπω το λόγο να αγοράζω φασόλια σε κονσέρβα για να είναι τα ίδια, όπως έκανα παλιότερα.
Τώρα, βάζω φασόλια μαυρομάτικα ή λευκά φασόλια βανίλια (τα μικρά λευκά φασόλια), που δεν χρειάζονται φούσκωμα και βράζουν σε 30 λεπτά.
Οι πιπεριές
Ανάλογα με τις πιπεριές που θα βάλουμε μπορούμε να κάνουμε το τσίλι κον κάρνε περισσότερο ή λιγότερο καυτερό.
Οι καυτερές πιπεριές μπαίνουν στο ξεκίνημα του φαγητού, όταν σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, για να δώσουν βάση στη σάλτσα. Οι γλυκές πιπεριές, κόκκινες φλωρίνης και πράσινες, όποιου είδους, μπαίνουν 10 λεπτά πριν το τέλος για να κρατήσουν το τραγανό τους και να δώσουν φρεσκάδα στο φαγητό.
Μπορούμε να κάνουμε αυτό το φαγητό στην κατσαρόλα, αλλά αγαπώ το μαντεμένιο wok και παίζω κάθε φορά που το χρησιμοποιώ.
Με το τσιλι κον κάρνε που θα περισσέψει
A. Κοχύλες με τσίλι κον κάρνε
Βράζουμε κοχύλες 1 λεπτό λιγότερο από το χρόνο βρασμού, σουρώνουμε και ρίχνουμε σε πυρέξ. Σκορπίζουμε πάνω τους 1 κούπα τσίλι κον κάρνε, πασπαλίζουμε μαϊντανό ψιλοκομμένο και πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο και ψήνουμε στο γκριλ να χρυσίσει.
B. Πιτάκια με τσίλι κον κάρνε
Για να κάνουμε πιο χορταστική γέμιση και να αυγατίσουμε το φαγητό φτιάχνουμε έτοιμο πουρέ πατάτας.
Σε έτοιμα κομμένα φύλλα εμπορίου, στρογγυλά ή τετράγωνα, βάζουμε μια κουταλιά γλυκού πουρέ και μισή κουταλιά γλυκού τσίλι κον κάρνε. Βρέχουμε τις άκρες με νερό και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο ή φάκελο. Αλείφουμε με αυγό χτυπημένο την επιφάνεια, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς αέρα μέχρι να ροδίσουν.