Μεγάλο Σάββατο σήμερα και με το ζόρι κατάφερα να συγκροτηθώ μετά την μαραθώνιο εκπομπή ζωντανού μαγειρέματος τσουρεκιών & κόκκινων αυγών της Μ.Πέμπτης.
Από τις 9πμ μέχρι τις 3μμ, φτάσατε γρήγορα τους 150 και ανεβήκατε μέχρι τους 490, μέχρι το τέλος της 6ωρης εκπομπής! Σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη σας. Σήμερα, με πιέζω να γράψω τη συνταγή για παϊδάκια στη γάστρα, που είναι η δικιά μου αγαπημένη προτίμηση για το μενού του αναστάσιμου δείπνου του Μ.Σαββάτου.
Στρώνω το τραπέζι, πριν φύγω για την εκκλησία, γιατί επιστρέφουμε για φαγητό στη 1.30πμ, όταν τελειώσει η λειτουργία.
Συνοδευτικά με τα κόκκινα αυγά, βγάζω ανηθοσαλάτα που γίνεται με φέτα, γιαούρτι και μπόλικο άνηθο. Παρέα βάζω τραγανά ραπανάκια και μικρά τοματάκια και λύνω έτσι το θέμα ορεκτικού και σαλάτας ταυτόχρονα. Μέχρι να ζεστάνω τη μαγειρίτσα η οικογένεια είναι απασχολημένη με τα πρώτα.
Μετά τη μαγειρίτσα, ο καθένας σερβίρεται δύο παϊδάκια, ψητά στη γάστρα. Τα έχω σιγοψήσει από νωρίς, έχω διαχωρίσει το λίπος από τη σάλτσα τους και έχουν όλη τη γλύκα από τα μελωμένα παχάκια χωρίς να είναι βαριά στην πέψη. Είναι ο μεζές που περιμένω να γευτώ και με κάνει να χαμογελώ για τις τραγανές πετσούλες του αρνιού σούβλας που έρχονται αύριο!
Την σάλτσα τη δένω και την σερβίρω με το κρέας. Αν δεν θέλετε να διαχωρίσετε τη σάλτσα από το λίπος, μπορείτε να ψήσετε μέσα στη γάστρα τα παϊδάκια πάνω σε κληματόβεργες ή πάνω σε φρύγανα από θυμάρι (ξερά κλαδάκια) ή πάνω σε κλαδιά δενδρολίβανου (έχοντας αφαιρέσει τα πολλά φύλλα για να μην γίνει έντονο) ή ακόμα πάνω σε κλαδιά από τσάϊ του βουνού. Ναι, ξέρω, δεν το έχετε ξανακούσει. Όμως όλα τα αρωματικά φυτά δίνουν μυρωδιά και γεύση στο κρέας.
Στις Μαργαρίτες της Κρήτης, η Αναστασία που έχει τον ξενώνα Κουρήτες, μαζεύει κλαδιά μυρτιάς για να ακουμπήσει πάνω σ’αυτά το ψητό αρνί (αντικρυστό γίνεται στην Κρήτη όχι σουβλιστό). Δοκιμάστε το και θα δείτε το άρωμα που μεταφέρεται από το λίπος μέσα στο κρέας.
Τα παϊδάκια στη γάστρα γίνονται ζουμερά και τρυφερά, καμία σχέση με τα σκληρά παϊδάκια της σχάρας. Ιδανικά για παιδάκια και ηλικιωμένους και για όσους προσέχουν τη δίαιτα και τη διατροφή τους.
Για περισσότερες συνταγές δείτε αυτή τη σελίδα Αρνί-Κατσίκι.
Για γλυκό, σερβίρω μια πιατέλα για να πάρει ο καθένας μια μπουκιά. Μαριναρισμένες φράουλες με βαλσάμικο, με λίγη κρέμα μασκαρπόνε και παξιμαδάκια αμυγδάλου Δροσιά, φρεσκάδα, γλύκα, για να κλείσουμε με χαμόγελο το αναστάσιμο δείπνο του Μ.Σαββάτου.
Καλή Ανάσταση! Με όσους αγαπάτε κοντά σας. Με γεμάτη αγκαλιά και στρωμένο τραπέζι.
Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα