Η Εύη, μια φίλη του TasteFULL, όταν είχα ανεβάσει τη συνταγή για τη Γλυκειά πηλειορίτικη ρυζόπιτα με κόκκινη κολοκύθα είχε επισημάνει πως στην Κύπρο κάνουν με τα ίδια υλικά και πληγούρι αντί για ρύζι, τις κολοκοτές, παραδοσιακές νηστίσιμες πίτες με σπιτική ζύμη και μας είχε δώσει τη συνταγή της γιαγιάς της.
Τη δοκίμασα και την συστήνω. Νόστιμη γέμιση, κρυμμένη μέσα σε τραγανή ζύμη, καταπληκτικές κολοκοτές! Η Κύπρος στολίζει πολύ τα ψωμιά και τις ζύμες της και αυτές οι πίτες είναι ιδανικός καμβάς για να μάθετε τρόπους στολίσματος.
Κορδονάκια πλεκτά
Είχα την ευκαιρία να κάνω πρακτική σε καλλιτεχνικά κλεισίματα και χάρηκα πολύ όταν βρήκα τρόπο να κάνω μακριά κορδονάκια, να τα στρίψω και να τα κολλήσω πάνω στο κλείσιμο. Η ζύμη έσπαγε και δεν με άφηνε να ανοίξω αρκετά μακρύ κορδόνι. Όπως είχα ανοιγμένο το φύλλο, έκοψα με τη ρόδα δύο μακριές και στενές λωρίδες, στρογγύλεψα την κάθε μια για να γίνει κορδόνι και τις έπλεξα μεταξύ τους. Χάρηκα που το σκέφτηκα!
Τσιμπητά
Το δεύτερο κλείσιμο είναι το τσιμπητό, όπως κάνουμε στις τάρτες και τα κρητικά λυχναράκια και γίνεται εύκολα τσιμπώντας με τον αντίχειρα και τον δείκτη τη ζύμη.
Στριφτό κλείσιμο
Το τρίτο, το πιο δύσκολο για μένα γιατί δεν το έχω κατανοήσει απόλυτα, είναι το κλείσιμο που κάνουν όσοι ξέρουν από πίτες- το ίδιο κάνουν και στις καλτσόνε πίτσες. Πέρασαν κάποια χρόνια και ήρθε η στιγμή που το έμαθα καλά. Δείτε το άρθρο και το βίντεο στο Στριφτό κλείσιμο πίτας σαν ντελικάτος κόθρος.
Έκανα ζύμη με 300γρ αλεύρι και έβγαλε 12 κομμάτια. Μου περίσσεψε γέμιση που την έκανα νοστιμότατο ρυζόγαλο. Ευχαριστούμε Εύη 🙂
