Πέρσι τα Χριστούγεννα, μαγείρεψα για πρώτη φορά καραμελωμένα κρεμμυδάκια και τα σερβίρισα δίπλα σε ένα χοιρινό ρολό στο φούρνο.
Παρότι είχα παρέα τις κλασσικές πατάτες, αυτά τα κρεμμυδάκια έκλεψαν τις εντυπώσεις και την προτίμηση των “παιδιών” του τραπεζιού (γύρω στα 20 όλα τα παιδιά). Από τότε έχουν πάρει μόνιμη υποψηφιότητα στα πιάτα που συνοδεύουν ένα ψητό κρέας φούρνου ή σχάρας. Ταιριάζει και με ψάρι σχάρας, αλλά δεν το λέω 🙂
Εχουν γλυκόξινη γεύση, από τη ζάχαρη και το ξύδι γι’αυτό ταιριάζουν πολύ με κρέατα που έχουν το λιπάκι τους. Δεν θυμίζουν κρεμμυδάκια στιφάδου, παρά μόνο στο ό,τι προσφέρονται ολόκληρα. Η γεύση τους είναι πολύ ολοκληρωμένη. Είναι τα γλασαρισμένα κρεμμυδάκια, που κάρφωσα με οδοντογλυφίδες πάνω στο στεφανάκι χριστουγεννιάτικης γέμισης, που ετοίμασα φέτος.
Ακόμα κι αν στήσετε τραπέζι με τα περισσεύματα του ψυγείου, λίγο τυρί, ψωμί, σαλάμι, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα ζεστό πιάτο με καραμελωμένα κρεμμυδάκια στη μέση.
Ανάλογα με το αν βάλετε βούτυρο ή λάδι, μπορεί να αλλάξει γευστική κατηγορία. Αν σας αρέσουν τα φρέσκα μυρωδικά και έχετε στο μπαλκόνι σας, το δενδρολίβανο, η ματζουράνα, η ρίγανη απογειώνουν τη γεύση τους.
Δύο τρόποι μαγειρέματος
- να βράσουμε πρώτα τα κρεμμυδάκια, σε νερό ή ζωμό, τόσο όσο να τρυπιώνται με τη μύτη του μαχαιριού και μετά να τα βάλουμε σε τηγάνι, όπου έχουμε ενώσει λάδι-ζάχαρη-βαλσαμικό ξύδι, να τα σκεπάσουμε με καπάκι και να τα αφήσουμε σε χαμηλή φωτιά, να βγάλουν τα νερά τους και να ρουφήξουν την σάλτσα γλασαρίσματος. Με αυτόν τον τρόπο έχουν μαγειρευτεί τα κρεμμυδάκια της φωτογραφίας. Το αρνητικό είναι πως το χρώμα δεν μπαίνει μέχρι την καρδιά του κρεμμυδιού αλλά βάφει τα 4-5 στρώματα φύλλου. Τα θετικά είναι πως κρατούν το σχήμα τους (δεν καταρρέουν) και μπορούμε να έχουμε έτοιμα βρασμένα κρεμμυδάκια στο ψυγείο για 2-3 μέρες και μέσα σε 20λεπτά να σερβίρουμε το πιάτο.
- να τα βάλουμε στο τηγάνι, όπου έχουμε ενώσει λάδι-ζάχαρη-βαλσαμικό ξύδι, ωμά, να τα σκεπάσουμε με καπάκι και να τα αφήσουμε σε χαμηλή φωτιά, να βγάλουν τα νερά τους και να ρουφήξουν την σάλτσα γλασαρίσματος. Σε 20 λεπτά θα πρέπει να αρχίσουμε να προσθέτουμε νερό (ή ζωμό) λίγο λίγο, μέχρι να βράσουν τα κρεμμύδια. Με αυτόν τον τρόπο το χρώμα (και η γεύση) μπαίνει στην καρδιά του κρεμμυδιού. Το αρνητικό είναι πως χάνουν το σχήμα τους, γιατί μαλακώνουν πολύ και θέλει αρκετό χρόνο από το ξεκίνημα μέχρι το σερβίρισμα (μια ώρα με το καθάρισμα).
Εξτρα γεύση:
Στο τελείωμα του πιάτου, στο τηγάνι, ένα σφηνάκι μαυροδάφνη ή μοσχάτο κρασί ή όποιο λικέρ σας αρέσει θα δώσει κι άλλα φτερά!