Τα παξιμάδια Κυθήρων πιστεύω πως είναι τα αγαπημένα παξιμάδια των παιδιών. Γιατί είναι τρυφερά και πολύ νόστιμα. Για τα δικά μου παιδιά, ήταν το αγαπημένο δεκατιανό του σχολείου, όσο πήγαιναν δημοτικό. Μετά συνέχιζαν να τα τρώνε, αλλά όχι στο σχολείο. Τα έτρωγαν για απογευματινό στο σπίτι.
Τα παξιμάδια αυτά φτιάχνονται με κίτρινο σταρένιο αλεύρι, γι’αυτό έχουν έντονο χρώμα και με ελαιόλαδο, γι’αυτό είναι τόσο τρυφερά. Δύο είναι οι λόγοι που με κάνουν να φτιάχνω μόνη μου αυτά τα παξιμάδια:
α. Επειδή περιέχουν μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου, ταγγίζουν πολύ γρήγορα, γιατί εκτίθενται στο φως και τη ζέστη, μέσα στη διάφανη συσκευασία τους, στα ράφια των σουπερ μάρκετ.
β. Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούν δεν είναι απαραίτητα πρώτης ποιότητας. Αν διαβάσετε στα συστατικά μπορεί να πετύχετε τη λέξη “πυρηνέλαιο”
Είχα δει στην τηλεόραση να φτιάχνουν παξιμάδια και είχα κρατήσει την συνταγή. Όταν τη δοκίμασα, το αλάτι ήταν υπερβολικά πολύ (7γρ, δηλαδή 1 κουταλάκι γλυκού στα 500γρ αλεύρι). Έψαξα και βρήκα την Foodjunkie να έχει την ίδια συνταγή, με σωστή ποσότητα αλατιού (1 κουταλάκι γλυκού στο 1 κιλό αλεύρι).
Η αναλογία της μαγιάς, στη δική μου συνταγή, είναι ελάχιστα μεγαλύτερη, 1%, δηλαδή 10γρ στα 1000γρ αλεύρι. Φουσκώνουν αρκετά και είναι τραγανά στο δάγκωμα.
Τα μυστικά για να σας πετύχουν τα παξιμάδια είναι:
- να ζυμώσετε πολύ καλά! Αυτή είναι δουλειά για το μίξερ σας, όχι για τα χέρια σας. Αν η ζύμη είναι βαρειά για το μίξερ, μοιράστε την στη μέση και ζυμώστε εναλλάξ τα δύο κομμάτια.
- να είστε υπομονετικές στη διαδικασία! μετά το ζύμωμα, αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει, μοιράστε σε 4 κομμάτια και πλάστε 4 φρατζόλες, χαράξτε σε φέτες χωρίς να κόψετε και αφήστε να φουσκώσουν ξανά. Ψήστε, κόψτε και ξαναψήστε.
- χαράξτε σε φέτες για να αποκτήσουν τα παξιμάδια το καμπυλωτό σχήμα στο πάνω μέρος, αλλά να μην κόψετε μέχρι κάτω γιατί η ζύμη είναι μαλακή και θα χάσουν το σχήμα τους
- κόψτε τις φέτες μόνο όταν οι φρατζόλες έχουν τελείως κρυώσει! Tο ψωμί είναι πολύ αφράτο και τρίβεται όταν είναι ζεστό. Διαλέξτε ένα πριονωτό μαχαίρι με μικρά κενά.
Υπέροχα. Από τότε που ανακάλυψα αυτή τη συνταγή πάντα υπάρχουν στο ντουλάπι μου. Όλη η οικογένεια τα προτιμά ακόμη και οι φίλοι μας. Ευχαριστούμε Βίκυ