Σ’αυτήν την πολύχρωμη και εντυπωσιακή διαδρομή των γεύσεων που ακολουθώ στη ζωή μου, υπάρχουν στιγμές που κάνουν τα χέρια μου να τρέμουν από χαρά, όταν ανακαλύπτω μια μπουκιά που είναι τόσο μοναδική, που σου ξυπνά αμέσως συναισθήματα ευγνωμοσύνης για την ομορφιά της ζωής.
Έτσι έτρεμαν τα χέρια μου, όταν κέρασα τους αγαπημένους μου αυτά τα cupcakes, στα γενέθλιά μου. Κοίταζα με προσμονή τα πρόσωπά τους να δω αν κοινωνούσαν τη χαρά μου. Τα πρόσωπά τους φωτιζόντουσαν και μου έλεγαν “Αυτό είναι πολύ καλό!!!”
Δοκιμάστε τα οπωσδήποτε! Αν θέλετε ντελικάτα γλυκά για ανοιξιάτικη γιορτή, αυτά τα πάβλοβα cupcakes είναι κουκλίτσες!
Κατάλευκες, χιονισμένες με την άχνη τους, ροδαλές από τις φράουλες, περιμένουν στο χαρτάκι τους μέχρι να θρυμματιστούν σε μια έκρηξη γεύσεων στο στόμα των τυχερών!
Τρυφερή μαρέγκα απέξω, μαστιχωτή στην καρδιά της, γεμισμένη με σαντιγύ αρωματισμένη με κρέμα λεμονιού και φρέσκιες φράουλες.
Αν δοκιμάσετε να το φάτε με τα χέρια θα παιδευτείτε λίγο, αλλά θα το ευχαριστηθείτε πολύ! Σερβίρεται όμως κόσμια σε πιάτο και τρώγεται με κουταλάκι, γιατί είναι μαλακό μέσα.
Βρήκα την συνταγή σε τεύχος της Donna Hay και έμεινα άφωνη όταν διάβασα πως χρησιμοποιεί το κουτάλι του παγωτού για να φορμάρει τη μαρέγκα στις χάρτινες θήκες και να τις ψήσει στη μεταλλική φόρμα των cupcakes. Η πρότασή της, επίσης, να αναμείξει την χτυπημένη κρέμα γάλακτος με κρέμα λεμονιού, την έκανε ανάλαφρη και απέκτησε άρωμα και γεύση λεμονιού.
Στην Αυστραλία, χρησιμοποιούν single pouring cream, η οποία έχει περισσότερα προφανώς λιπαρά από τη δική μας light και στέκεται σε soft peaks. Μην παιδευτείτε με την light, δεν στέκεται με τίποτα. Χρησιμοποιείστε κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά.
Κρέμα λεμονιού δεν έχω φτιάξει μέχρι σήμερα. Αγοράζω την lemon curd Tiptree από τον ΑΒ και είναι στις σταθερές επιλογές για να κάνω τα Προφιτερόλ λεμονιού.
Και τα δύο μίγματα μπορούν να πάρουν όποιο σχήμα τους δώσετε. Μια μαρέγκα μπορεί να πάρει σχήμα φούστας μπαλαρίνας, να στολιστεί με σαντιγύ και φρούτα και να παρουσιαστεί σαν Πάβλοβα. Το έχω κάνει κι εγώ στη συνταγή Πάβλοβα με ρόδι – γιορτινή και ανάλαφρη. Και το κέντρο της είναι τρυφερό και όχι στεγνό, γιατί το ψήσιμο το κάνει έτσι. Όμως δεν είναι δόκιμος όρος. Θα έπρεπε να λέγεται Τούρτα μαρέγκας με ρόδι ή Δίσκος μαρέγκας. Η Πάβλοβα έχει πάντα ξύδι και κορν φλάουρ.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης
