Το βίντεο για να κάνεις ψωμάκια πουλάκια, το έστειλε μια φίλη και με έστειλε κατευθείαν στην κουζίνα. Βγήκα με ένα σμήνος χαρμόσυνα πουλάκια που πήραν θέση στο τραπέζι της Ανάστασης.
Στάθηκαν χαριτωμένα μέσα στα βαθιά πιάτα με σκοπό να συνοδέψουν τη μαγειρίτσα και να στολίσουν το τραπέζι μαζί με τα κόκκινα αυγά και τις πασχαλιές. Ήταν τόσο χαριτωμένα που -περιττό να το πω- κανείς δεν ήθελε να τα φάει. Ζήτησαν κανονικό ψωμί του φούρνου και αφού φάγαμε χαρούμενα το φαγητό μας, πήρε ο καθένας το δικό του χαρμόσυνο πουλάκι μαζί με ένα κόκκινο αυγό και το πασχαλινό τσουρέκι του κι έφυγε.

Τα ψωμάκια αυτά έφεραν στο τραπέζι μας μια νότα χαράς που στάθηκε πιο ψηλά από όλες τις άλλες και έκανε τη βραδιά πιο ζωντανή και τρυφερή. Ήταν πολύ χαριτωμένα για να τα “αποκεφαλίσεις”. Να πάρετε ψωμί φούρνου και να τα κάνετε αυτά τα ψωμάκια πουλάκια σαν χαρμόσυνο στολίδι της Ανάστασης και της άνοιξης.

Τα ψωμάκια πουλάκια
Μπορούν να γίνουν με όποια ζύμη ψωμιού θέλετε αρκεί να είναι σφικτή για να κρατήσουν το σχήμα. Ας πούμε με ζύμη τσουρεκιού δεν θα αποκτήσουν σωστό σχήμα. Σας δίνω συνταγή για μια απλή ζύμη λευκού ψωμιού.
Αν θέλετε μπορείτε να βράσετε γλυκάνισο και να βάρετε αυτό το ρόφημα στο ζύμωμα αντί για σκέτο νερό. Ή να κοπανίσετε δυό μέτρια δάκρυα μαστίχας με τη ζάχαρη.
Μην φοβάστε πως είναι δύσκολο το πλάσιμο και το σχήμα τους. Δείτε το βίντεο και τολμήστε. Το κεφαλάκι τους θέλει περισσότερη λεπτομέρεια για σχηματιστεί η καμπύλη και το ράμφος. Όταν κόψετε το ράμφος με το ψαλίδι, ανοίξτε το ελαφρά για να γίνουν “λαλίστατα” τα πουλάκια.
Χρησιμοποίησα πετιμέζι χαρουπιού για να κάνω το γλασάρισμα και έδωσε αποχρώσεις του καφέ πάνω στο λευκό ζυμάρι. Το λέω πετιμέζι χαρουπιού αντί για χαρουπόμελο που το λέει το εμπόριο, γιατί πετιμέζι λέγεται κάθε συμπύκνωση χυμού χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Χαρουπόμελο εννοείται το μέλι που κάνουν οι μέλισσες παίρνοντας γύρη από ανθισμένες χαρουπιές.