Την πρώτη φορά που είδα στριφτά τσουρέκια με ταχίνι ήταν στη βιτρίνα ενός φούρνου στο Beşiktaş, στην Κωνσταντινούπολη. Πάνω στο μάρμαρο, έστεκε καμαρωτό, περίτεχνα στριμμένο σαν σαρικόπιτα, ξεχείλιζε από τη ζύμη το ταχίνι και τα κομμένα αμύγδαλα.
Δεν ήταν αφράτο και φουσκωτό σαν τσουρέκι, τριφτό ήταν. Όσο πλησίαζα προς τη μέση, γινόταν μια ιδέα πιο αφράτο. Το κράτησα στη σκέψη μου και ήρθε η ώρα της δοκιμής. Πήρα τη ζύμη από Το τσουρέκι της μαμάς μου – το πιο τρυφερό ♥ και την προσάρμοσα για να δεχτεί μια υγρή γέμιση.

Ταχίνι και πετιμέζι σταφυλιού
Αυτά τα δύο υλικά έχουν μια αρμονία εκπληκτική στο πάντρεμά τους. Το ταχίνι, η πάστα του καλά αλεσμένου σπόρου σουσαμιού, είναι μια πηχτή κρέμα όπως πωλείται στην Ελλάδα. Συνήθως στην επιφάνεια διαχωρίζεται το σησαμέλαιο όταν μείνει ακίνητο και πρέπει να το ανακατέψουμε για να ενσωματωθεί.
Στις χώρες της Ανατολής το ταχίνι είναι ρευστό, χύνεται από κάνουλα. Απο τη μια κάνουλα βάζεις ταχίνι στο μπολάκι σου και από τη διπλανή βάζεις πετιμέζι σταφυλιού. Το διευκρινίζω γιατί πετιμέζι – δηλαδή συμπύκνωση χυμού φρούτων – γίνεται και από ρόδι, κορόμηλα, χαρούπι, χουρμάδες, μούρα, σύκα.
Σ’αυτό το μίγμα, που κάνει μια καραμελένια πάστα όταν ανακατευτεί, βουτάς το φουσκωτό και ξεροψημένο σιμίτι και έχεις πάρει όλη την ενέργεια του πρωϊνού ξεκινήματος.
Στη συνταγή χρησιμοποίησα το πετιμέζι για να δώσω ρευστότητα στο ταχίνι αλλά και ζάχαρη για να έχει γλύκα και να κρατήσει μια συνοχή. Το ίδιο προσφέρουν και τα καρύδια. Η κανέλα είναι το βασικό αρωματικό σ’αυτό το τσουρέκι, που έχει γεύση κι αφρατοσύνη Ανατολής.

Το σχήμα του γεμιστού τσουρεκιού
Ενα ρολό γεμιστής ζύμης κομμένο στο μήκος, μπορεί να πάρει δύο μορφές:
- Σαν σαρικόπιτα -σαρίκι είναι το στριφτό μαντήλι που φορούν στο κεφάλι οι Άραβες – ή
- σαν πλεκτό δίκλωνο τσουρέκι με στριφτά κορδόνια, που μοιάζει πολύ με τα coffee ring cakes.

Το λέω τσουρέκι με ταχίνι
Το λέω τσουρέκι και όχι ταχινόπιτα, γιατί του συμπεριφέρομαι σαν τσουρέκι με διπλό φούσκωμα. Αν βάλετε αλεύρι σκληρό ή για ψωμί θα γίνει πιο ρουστίκ, σαν ψωμί. Με το αλεύρι τσουρεκιού έχει αυτή την πολυτέλεια στη λεπτομέρεια, στις πτυχές που κάνει η ζύμη στο στρίψιμο.