HOME > Συνταγές > Γλυκά > Το τσουρέκι > Στριφτά τσουρέκια με ταχίνι και πετιμέζι
τσουρέκι με ταχίνι

Στριφτά τσουρέκια με ταχίνι και πετιμέζι

Την πρώτη φορά που είδα στριφτά τσουρέκια με ταχίνι ήταν στη βιτρίνα ενός φούρνου στο Beşiktaş, στην Κωνσταντινούπολη. Πάνω στο μάρμαρο, έστεκε καμαρωτό, περίτεχνα στριμμένο σαν σαρικόπιτα, ξεχείλιζε από τη ζύμη το ταχίνι και τα κομμένα αμύγδαλα.

Δεν ήταν αφράτο και φουσκωτό σαν τσουρέκι, τριφτό ήταν. Όσο πλησίαζα προς τη μέση, γινόταν μια ιδέα πιο αφράτο. Το κράτησα στη σκέψη μου και ήρθε η ώρα της δοκιμής. Πήρα τη ζύμη από Το τσουρέκι της μαμάς μου – το πιο τρυφερό   και την προσάρμοσα για να δεχτεί μια υγρή γέμιση.

Ταχίνι και πετιμέζι σταφυλιού

Αυτά τα δύο υλικά έχουν μια αρμονία εκπληκτική στο πάντρεμά τους. Το ταχίνι, η πάστα του καλά αλεσμένου σπόρου σουσαμιού, είναι μια πηχτή κρέμα όπως πωλείται στην Ελλάδα. Συνήθως στην επιφάνεια διαχωρίζεται το σησαμέλαιο όταν μείνει ακίνητο και πρέπει να το ανακατέψουμε για να ενσωματωθεί.

Στις χώρες της Ανατολής το ταχίνι είναι ρευστό, χύνεται από κάνουλα. Απο τη μια κάνουλα βάζεις ταχίνι στο μπολάκι σου και από τη διπλανή βάζεις πετιμέζι σταφυλιού. Το διευκρινίζω γιατί πετιμέζι – δηλαδή συμπύκνωση χυμού φρούτων – γίνεται και από ρόδι, κορόμηλα, χαρούπι, χουρμάδες, μούρα, σύκα.

Σ’αυτό το μίγμα, που κάνει μια καραμελένια πάστα όταν ανακατευτεί, βουτάς το φουσκωτό και ξεροψημένο σιμίτι και έχεις πάρει όλη την ενέργεια του πρωϊνού ξεκινήματος.

Στη συνταγή χρησιμοποίησα το πετιμέζι για να δώσω ρευστότητα στο ταχίνι αλλά και ζάχαρη για να έχει γλύκα και να κρατήσει μια συνοχή. Το ίδιο προσφέρουν και τα καρύδια. Η κανέλα είναι το βασικό αρωματικό σ’αυτό το τσουρέκι, που έχει γεύση κι αφρατοσύνη Ανατολής.

τσουρέκια με ταχίνι
Σαν coffee ring cake ή σαν σαρικόπιτα μπορεί να γινει το σχήμα

Το σχήμα του γεμιστού τσουρεκιού

Ενα ρολό γεμιστής ζύμης κομμένο στο μήκος, μπορεί να πάρει δύο μορφές:

  • Σαν σαρικόπιτα -σαρίκι είναι το στριφτό μαντήλι που φορούν στο κεφάλι οι Άραβες – ή
  • σαν πλεκτό δίκλωνο τσουρέκι με στριφτά κορδόνια, που μοιάζει πολύ με τα coffee ring cakes.
τσουρέκια με ταχίνι

Το λέω τσουρέκι με ταχίνι

Το λέω τσουρέκι και όχι ταχινόπιτα, γιατί του συμπεριφέρομαι σαν τσουρέκι με διπλό φούσκωμα. Αν βάλετε αλεύρι σκληρό ή για ψωμί θα γίνει πιο ρουστίκ, σαν ψωμί. Με το αλεύρι τσουρεκιού έχει αυτή την πολυτέλεια στη λεπτομέρεια, στις πτυχές που κάνει η ζύμη στο στρίψιμο.

Στριφτά τσουρέκια με ταχίνι και πετιμέζι

5 from 4 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Το τσουρέκιCuisine: ΕλληνικήDifficulty: Μέτρια
Servings

3

τσουρέκια
Prep time

3

hours 
Cooking time

25

minutes
Total time

3

hours 

25

minutes

Αφράτη ζύμη τσουρεκιού που τραγανίζει από το ταχίνι και το πετιμέζι!

Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για τη ζύμη
  • 500 γρ αλεύρι για τσουρέκια

  • 50 γρ ζάχαρη

  • 25 γρ νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά

  • 1 αυγό (ή 1 σφηνάκι λικέρ)

  • 60 γρ βούτυρο (ή σησαμέλαιο)

  • 250 ml γάλα χλιαρό (ή νερό)

  • 1 κουταλιά γλυκού κανέλα

  • 1/4 κουταλιά γλυκού αλάτι

  • Για τη γέμιση
  • 3/4 κούπας ταχίνι

  • 1/4 κούπας πετιμέζι

  • 70γρ ζάχαρη καστανή

  • 3 κουταλιές σούπας καρύδια, λεπτοτριμμένα

  • 1 κουταλιά σούπας κανέλα

  • Για επικάλυψη
  • σουσάμι

Μέθοδος

  • Ετοιμάζουμε τη ζύμη
    Στο χλιαρό γάλα (ή νερό) ρίχνουμε τη μαγιά (νωπή ή ξηρή), τη ζάχαρη, 2 κουταλιές από το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ή το σύρμα να ενωθούν. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσει και να κάνει αφρό στην επιφάνεια, όπως η μπύρα.
    Στο μίξερ, βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το μίγμα της μαγιάς, το αυγό χτυπημένο ελαφρά (ή το σφηνάκι λικέρ), το αλάτι, την κανέλα και το βούτυρο λιωμένο (ή το σησαμέλαιο).
    Χτυπάμε με τον γάντζο για 10 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να δέσει η ζύμη. Αφήνουμε να σταθεί μία ώρα στον κάδο του μίξερ.
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση
    Ενώνουμε όλα τα υλικά σε μπολ και ανακατεύουμε ώστε να γίνει μια ομοιογενής πάστα. Αν το ταχίνι που έχετε διαθέσιμο είναι πολύ πηχτό, αραιώστε το με σησαμέλαιο ή σπορέλαιο. Δοκιμάστε τη γεύση και προσθέστε περισσότερο ζάχαρη αν θέλετε κι άλλη γλύκα. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Ετοιμάζουμε τα ρολά
    Μοιράζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο μακρόστενο. Απλώνουμε το 1/3 της γέμισης πάνω στο φύλλο, αφήνοντας περιθώρια γύρω γύρω. Τυλίγουμε σε ρολό από την μακριά πλευρά. Κάνουμε το ίδιο για τα 3 κομμάτια ζύμης.
    Τα πλεκτά τσουρέκια
    Για να κάνουμε τα πλεκτά τσουρέκια που μοιάζουν με coffee ring cake, κόβουμε το ρολό κατά μήκος χωρίς να το χωρίσουμε τελείως. Πλέκουμε τα δύο κορδόνια είτε κρατώντας την κομμένη πλευρά προς τα πάνω είτε στρίβοντας κάθε κορδόνι. Θα λερωθούν τα χέρια σας αλλά είναι για καλό σκοπό. Το μίγμα της γέμισης θα γλασάρει τη ζύμη και θα τη νοστιμίσει. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
    Τα στριφτά τσουρέκια
    Για να κάνουμε τα στριφτά τσουρέκια που μοιάζουν με σαρικόπιτες, κόβουμε το ρολό κατά μήκος χωρίζοντας το τελείως σε δύο κομμάτια. Κάθε κομμάτι το στρίβουμε αρκετά κι αυτό μακραίνει γιατί είναι ελαστική η ζύμη. Τυλίγουμε σε σαλίγκαρο. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Φουσκώνουμε
    Βάζουμε τα τσουρέκια σε αντικολλητικό χαρτί. Συνηθίζω να βάζω σε μικρό κομμάτι αντικολλητικό χαρτί κάθε τσουρέκι για να έχω έλεγχο στο φούσκωμα και το ψήσιμο. Αφήνουμε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Ψήνουμε
    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών είτε αντιστάσεις είτε αέρα στη 2η σχάρα από κάτω, για 15-20 λεπτά τα στριφτά τσουρέκια και για 25-30 λεπτά τα πλεκτά, να πάρουν ωραίο χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*