Δύο πιάτα σε μία συνταγή. Με ένα απλό στήθος κοτόπουλο φτιάχνουμε ένα περίτεχνο ρολό κοτόπουλο, με όποια γέμιση θέλουμε. Το ποσάρουμε για να μείνει ζουμερό και μένει, έτσι τυλιγμένο στο χαρτί του, για τις επόμενες δύο μέρες στο ψυγείο.
Το σερβίρουμε σκέτο σαν μεζέ ή σαν συνοδευτικό σε ένα γιορτινό πιλάφι ή σαλάτα. Ή φτιάχνουμε πλήρες πιάτο που λατρεύουν τα δικά μου παιδιά, σαν αυτό, με μανιτάρια αλα κρεμ. Η φωτογραφία είναι όπως τους σερβίρισα την πιατέλα αγνοώντας τους κανόνες του food styling. Απόλαυσα τη χαρά στα πρόσωπά τους!
Αυτό το πιάτο το κάνει η Βίκυ στα Ιωάννινα και το δοκίμασα με τη δική της γέμιση: ξερά βερύκοκα και κάστανα, τυλιγμένο σε μπέϊκον.
Γιορτινή συνταγή για όσους μαγειρεύουν και για λίγα άτομα, ευέλικτη γιατί φτιάχνεις όσα κομμάτια θέλεις με όποια υλικά γέμισης θέλεις και τα έχεις διαθέσιμα να καλύψουν τις ανάγκες που παρουσιάζονται στην όρεξη ή στα άτομα που κάθονται στο τραπέζι.
Εναλλακτικά υλικά για τη γέμιση
- ψητή κόκκινη πιπεριά με σκόρδο και καρύδια
- σπανάκι με μανούρι και μυρωδικά
- φέτες ψητής μελιτζάνας και καραμελλωμένα κρεμμύδια
- λιαστή τομάτα σε λάδι με ελιές και κάπαρη
Αν θέλετε τυρί στη γέμιση, θα σας πρότεινα ναξιώτικη κοπανιστή. Είναι αρκετά σπυρωτή για να απλωθεί, αρκετά στητή για να μην διαλυθεί, όσο πρέπει έντονη για να δώσει γεύση στα αμυλούχα ή ήπια υλικά της γέμισης. Η ναξιώτικη κοπανιστή είναι προϊόν ωρίμανσης της ξινομυζήθρας και είναι κοκκώδης και πιο ήπια από την μυκονιάτικη κοπανιστή.
Ο ζωμός του ποσαρίσματος μπορεί να αρωματισθεί με ό,τι θέλετε. Από κύβο λαχανικών έως το συνδυασμό μπαχαρικών που θέλετε: δάφνη, εστραγκόν, τζίντζερ, σκόρδο.
Σερβίρισμα σκέτο
Αν θέλετε να σερβίρουμε το ρολό κοτόπουλου σκέτο σε φέτες, σαν μεζέ σε μπουφέ ή δίπλα σε ζυμαρικό-ρύζι-λαχανικά, φέρνουμε το πακετάκι σε θερμοκρασία δωματίου, ξετυλίγουμε και αλείφουμε με μίγμα λάδι-μέλι-λεμόνι και το βάζετε στο γκριλ να πάρει χρώμα και να γλασάρει.
Αν θέλουμε πιο πικάντικη γεύση προσθέτουμε μουστάρδα dijon στο μίγμα. Αν έχετε φτιάξει πικάντικη μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς, ζεστάνετέ την, απλώστε την πάνω στο ρολό και ψήστε στο γκριλ.
Σερβίρισμα αλα κρεμ
Αν θέλουμε πλήρες φαγητό να χορτάσουν και να χαρούν μικρά και μεγάλα παιδιά, φέρνουμε το πακετάκι σε θερμοκρασία δωματίου, κόβουμε σε φέτες και το βάζουμε στο τηγάνι, μετά το σωτάρισμα των μανιταριών και την κρέμα γάλακτος. Τυλίγονται στη σάλτσα, ρουφάνε ζουμάκια και βγαίνουν λουκούμι στο πιάτο.
Ναι, ξέρω πως τα λιπαρά, τα προσέχουμε στη διατροφή. Όμως οι μέρες γιορτής είναι ξεχωριστές, επειδή περιλαμβάνουν ξεχωριστά εδέσματα!
