Μια κουκλίτσα είναι αυτό το γλυκό! Salami di noci. Ένα σαλάμι σοκολάτας διαφορετικό, με προέλευση τη Νότια Ιταλία. Το αποκάλυψε ο Antonio Carluccio, σε ένα βιβλίο που διάβαζα το καλοκαίρι στο Πήλιο.
Κράτησα τη συνταγή για την εποχή της και τη δοκίμασα. Κάντε το και θα ενθουσιαστείτε όπως κι εγώ. Όχι μόνο για τη γεύση της αρχικής συνταγής, όσο για τις ατελείωτες παραλλαγές του. Αυτή η συνταγή είναι τεχνική.
Ένα ξεχωριστό σαλάμι σοκολάτας
Τα φρούτα ενώνονται με μπαχαρικά, μπόλικα καρύδια και σοκολάτα σε ένα μίγμα που φορμάρεται σε σχήμα σαλαμιού, πολύ σφικτά να μην μείνει κενό ανάμεσα. Βάζει δε και λιωμένη ζάχαρη σαν καραμέλα στο μίγμα, που σπάει πολύ εύκολα στο δόντι και είναι τραγανό όπου το πετυχαίνεις.
Η γεύση των μπαχαρικών είναι έντονη αλλά τόσο ταιριαστή και εθιστική! Ξέρετε είναι σαν αυτές τις μπουκιές που λες “λίγο ακόμα και σταματάω” και σταματάς μόνο όταν τελειώσει. Σερβίρετε το μετά το φαγητό, με τον καφέ ή μια γκράπα ή ένα γλυκό κρασί.
Το σαλάμι σοκολάτας παγώνει στο ψυγείο. Όταν θέλετε να το σερβίρετε το φέρνετε σε θερμοκρασία δωματίου και κόβετε φετούλες. Πολύ βολικό γλυκό για τις μέρες των γιορτών, κάνεις μερικά και τα έχεις διαθέσιμα. Συσκευάζονται σε ζελατίνα και κάνουν τους φίλους σας πολύ χαρούμενους για το δώρο τους.
Δοκιμάστε διαφορετικά υλικά
Πειραματισθείτε με τα υλικά, δοκιμάζοντας άλλους συνδυασμούς. Οι δικές μου σκέψεις είναι :
- Αντί για καρύδια, βάλτε αμύγδαλα ή φουντούκια ή φυστίκια Αιγίνης
- Αντί για σύκα και χουρμάδες, βάλτε δαμάσκηνα και βερύκοκα
- Αντί για φλούδες πορτοκαλιού/λεμονιού, βάλτε κουκουναρόσπορους (είναι μαλακοί) ή άλλα φρούτα από γλυκά κουταλιού ή καραμελωμένο ginger ή κυδωνόπαστο ή βρασμένα κάστανα!
- Θα δοκίμαζα να μουσκέψω τα φρούτα σε ένα λικέρ (Grand Marnier)
- Θα δοκίμαζα να προσθέσω ξύσμα πορτοκαλιού, λεμονιού ή μανταρινιού
- Αντί για μαύρο πιπέρι, βάλτε μαραθόσπορο ή ροζ πιπέρι ή σποράκια αληθινής βανίλιας
- Μην πειράξετε την κανέλα και το γαρύφαλο, αν δεν δοκιμάσετε μια φορά την αρχική συνταγή!
Οι λεπτομέρειες κάνουν διαφορά
Προσέξτε τα φρούτα να είναι μαλακά όταν τα χρησιμοποιήσετε (διαφορετικά μουσκέψτε τα σε λίγο νερό και στεγνώστε τα σε τηγάνι) και οι φλούδες πορτοκαλιού-λεμονιού να μην είναι ζαχαρωμένες (αν είναι, ζεστάνετε λίγο νερό, ρίξτε τις μέσα και αφήστε να βράσουν λίγο για να λιώσει η συσσωρευμένη ζάχαρη. Βγάλτε και στεγνώστε σε χαρτί κουζίνας).
Η αρχική συνταγή έλεγε 100γρ σοκολάτα αλλά όταν τη δοκίμασα δεν υπήρχε αρκετή συνδετική ουσία για να ενώσει όλα τα φρούτα. Γι’αυτό τη διπλασίασα. Επίσης η συνταγή έλεγε να σπάσουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια και προέβλεπε μάλλον η ένωση να γίνει με το σιρόπι. Σε μένα δεν δούλεψε αυτό. Γι’αυτό έλιωσα τη σοκολάτα και την έριξα στο μίγμα που κρατούσα ζεστό -για να μην κρυώσει απότομα η σοκολάτα και να έχω χρόνο να τη φορμάρω σε σαλάμι.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης