Αν δεν έχετε ακόμα ανοίξει τα ημερολόγια και δεν έχετε ξεκινήσει τον προγραμματισμό σας, να σας θυμίσω πως σε 21 μέρες έχουμε Χριστούγεννα; κι αν δεν σας παρακινούν ακόμα τα παιδιά σας να ξεκινήσετε το στολισμό του σπιτιού, τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα σ’εμάς λειτουργούσαν πάντα καταλυτικά. Τα ψήναμε, για το καλό, όταν στολίζαμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο στο σπίτι μας παίρνει θέση στο σαλόνι του Αγ.Ανδρέα, 30 Νοεμβρίου.
Αυτή η ζύμη είναι ίδια με τα μπισκοτάκια με μαρμελάδα που σας έχω δώσει. Έχει επιπλέον 1 κουταλιά baking powder, η οποία δεν είναι ικανή για να φουσκώσει τα μπισκότα για να χάσουν το σχήμα τους, απλά αποκτούν λίγο περισσότερο όγκο. Περιγράφω, επίσης, διαφορετικό τρόπο ανοίγματος της ζύμης σε φύλλο.
Δίνω τη μισή δόση για να μπορείτε να κάνετε παραλλαγές στη γεύση. Η συνταγή βάσης έχει γεύση βανίλιας. Μπορείτε να την αντικαταστήσετε με μαστίχα ή με κανέλλα και γαρύφαλλο ή με κακάο/σοκολάτα ή με καφέ στιγμής για να κάνετε σκούρα μπισκοτάκια. Επίσης, μπορείτε να τα αρωματίσετε με ξύσμα πορτοκαλιού, λεμονιού, μανταρινιού πολύ λεπτά τριμμένο, για να μην φαίνεται πολύ στη ζύμη.
Αν θέλετε να ετοιμάσετε στολίδια για το δένδρο – τα οποία είναι μια πολύ όμορφη και οικονομική ιδέα – πριν βάλετε για ψήσιμο τα μπισκοτάκια ανοίξτε μια τρύπα με ένα χοντρό πλαστικό καλαμάκι (της γρανίτας) για να περάσετε την κορδέλα μετά. Δείτε και τον τρόπο να φτιάχνετε γυάλινα μπισκοτάκια με καραμέλα .
Χρειάζεστε οπωσδήποτε κουπ πατ για να κόψετε μπισκότα σε διάφορα σχήματα και μετά να τα στολίσετε όπως σας αρέσει. Το στόλισμα μπορεί να γίνει πριν ή μετά το ψήσιμο.
Στόλισμα πριν το ψήσιμο (όταν έχετε ήδη τοποθετήσει τα μπισκότα στη λαμαρίνα στολίζετε και κάνετε την τρύπα, όχι πριν)
- με ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα κομμένα σε κομμάτια, τα οποία πιέζουμε ελαφρά πάνω στο μπισκότο. Για περισσότερη σιγουριά να μην ξεκολλήσουν, αλείψτε τοπικά την επιφάνεια με λίγο αχτύπητο ασπράδι και μετά ακουμπήστε τον καρπό.
- με χρωματιστή ζάχαρη. Απλώστε ασπράδι αχτύπητο με πινέλο και απλώστε τη ζάχαρη.
Στόλισμα μετά το ψήσιμο (όταν έχουν ήδη κρυώσει τα μπισκότα)
- με ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα κομμένα σε κομμάτια, τα οποία ακουμπάμε πάνω σε στάλες λιωμένης σοκολάτας (δείτε φωτογραφία στο τέλος). Βγάλτε τα γλυκά κουταλιού, στραγγίξτε τα από το σιρόπι, κόψτε κομματάκια και κολλήστε τα με σοκολάτα πάνω στα μπισκότα.
- με γλάσο (royal icing, ασπράδια και άχνη) αν έχουμε πολλή όρεξη να παίξουμε. Το απλό γλάσο (ζάχαρη άχνη και νερό ή γάλα) έχει διαφάνεια, δεν είναι κατάλευκο. Τα ματάκια στα ανθρωπάκια της κεντρικής φωτογραφίας είναι με απλό γλάσο.
Δύο βασικά μυστικά:
- Τα μπισκότα βουτύρου και όλες οι ζύμες που η συνταγή λέει να μπουν στο ψυγείο να παγώσουν, απαιτούν ένα βούτυρο ή μια μαργαρίνη, που να παγώνει στο ψυγείο. Μια μαργαρίνη τύπου soft δεν είναι κατάλληλη. Η ζύμη θα κολλάει στα χέρια σας και όσο περισσότερο αλεύρι ρίχνετε τόσο πιο σκληρά θα γίνουν τα μπισκότα.
- Η ζύμη ανοίγει σε φύλλο και κόβεται σε σχήματα μόνο όταν είναι παγωμένη. Μοιράστε τη σε 3 δόσεις και δουλεύετε κάθε μια, ενώ οι υπόλοιπες παραμένουν στο ψυγείο.
Για τις πιο πρόσφατες δοκιμές σε χριστουγεννάτικα μπισκότα δείτε το άρθρο “Τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα στο TasteFULL“
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης