HOME > Συνταγές > Γλυκά > Μπισκότα/Μαρέγκες > Χριστουγεννιάτικα μπισκότα στολίδια

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα στολίδια

5.0 from 1 vote

Αν δεν έχετε ακόμα ανοίξει τα ημερολόγια και δεν έχετε ξεκινήσει τον προγραμματισμό σας, να σας θυμίσω πως σε 21 μέρες έχουμε Χριστούγεννα; κι αν δεν σας παρακινούν ακόμα τα παιδιά σας να ξεκινήσετε το στολισμό του σπιτιού, τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα σ’εμάς λειτουργούσαν πάντα καταλυτικά. Τα ψήναμε, για το καλό, όταν στολίζαμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο στο σπίτι μας παίρνει θέση στο σαλόνι του Αγ.Ανδρέα, 30 Νοεμβρίου.

Αυτή η ζύμη είναι ίδια με τα μπισκοτάκια με μαρμελάδα που σας έχω δώσει. Έχει επιπλέον 1 κουταλιά baking powder, η οποία δεν είναι ικανή για να φουσκώσει τα μπισκότα για να χάσουν το σχήμα τους, απλά αποκτούν λίγο περισσότερο όγκο. Περιγράφω, επίσης, διαφορετικό τρόπο ανοίγματος της ζύμης σε φύλλο.

Δίνω τη μισή δόση για να μπορείτε να κάνετε παραλλαγές στη γεύση. Η συνταγή βάσης έχει γεύση βανίλιας. Μπορείτε να την αντικαταστήσετε με μαστίχα ή με κανέλλα και γαρύφαλλο ή με κακάο/σοκολάτα ή με καφέ στιγμής για να κάνετε σκούρα μπισκοτάκια. Επίσης, μπορείτε να τα αρωματίσετε με ξύσμα πορτοκαλιού, λεμονιού, μανταρινιού πολύ λεπτά τριμμένο, για να μην φαίνεται πολύ στη ζύμη.

Αν θέλετε να ετοιμάσετε στολίδια για το δένδρο – τα οποία είναι μια πολύ όμορφη και οικονομική ιδέα – πριν βάλετε για ψήσιμο τα μπισκοτάκια ανοίξτε μια τρύπα με ένα χοντρό πλαστικό καλαμάκι (της γρανίτας) για να περάσετε την κορδέλα μετά. Δείτε και τον τρόπο να φτιάχνετε γυάλινα μπισκοτάκια  με καραμέλα .

Χρειάζεστε οπωσδήποτε κουπ πατ για να κόψετε μπισκότα σε διάφορα σχήματα και μετά να τα στολίσετε όπως σας αρέσει. Το στόλισμα μπορεί να γίνει πριν ή μετά το ψήσιμο.

Στόλισμα πριν το ψήσιμο (όταν έχετε ήδη τοποθετήσει τα μπισκότα στη λαμαρίνα στολίζετε και κάνετε την τρύπα, όχι πριν)

  • με ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα κομμένα σε κομμάτια, τα οποία πιέζουμε ελαφρά πάνω στο μπισκότο. Για περισσότερη σιγουριά να μην ξεκολλήσουν, αλείψτε τοπικά την επιφάνεια με λίγο αχτύπητο ασπράδι και μετά ακουμπήστε τον καρπό.
  • με χρωματιστή ζάχαρη. Απλώστε ασπράδι αχτύπητο με πινέλο και απλώστε τη ζάχαρη.

Στόλισμα μετά το ψήσιμο (όταν έχουν ήδη κρυώσει τα μπισκότα)

  • με ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα κομμένα σε κομμάτια, τα οποία ακουμπάμε πάνω σε στάλες λιωμένης σοκολάτας (δείτε φωτογραφία στο τέλος). Βγάλτε τα γλυκά κουταλιού, στραγγίξτε τα από το σιρόπι, κόψτε κομματάκια και κολλήστε τα με σοκολάτα πάνω στα μπισκότα.
  • με γλάσο (royal icing, ασπράδια και άχνη) αν έχουμε πολλή όρεξη να παίξουμε. Το απλό γλάσο (ζάχαρη άχνη και νερό ή γάλα) έχει διαφάνεια, δεν είναι κατάλευκο. Τα ματάκια στα ανθρωπάκια της κεντρικής φωτογραφίας είναι με απλό γλάσο.

Δύο βασικά μυστικά:

  • Τα μπισκότα βουτύρου και όλες οι ζύμες που η συνταγή λέει να μπουν στο ψυγείο να παγώσουν, απαιτούν ένα βούτυρο ή μια μαργαρίνη, που να παγώνει στο ψυγείο. Μια μαργαρίνη τύπου soft δεν είναι κατάλληλη. Η ζύμη θα κολλάει στα χέρια σας και όσο περισσότερο αλεύρι ρίχνετε τόσο πιο σκληρά θα γίνουν τα μπισκότα.
  • Η ζύμη ανοίγει σε φύλλο και κόβεται σε σχήματα μόνο όταν είναι παγωμένη. Μοιράστε τη σε 3 δόσεις και δουλεύετε κάθε μια, ενώ οι υπόλοιπες παραμένουν στο ψυγείο.

Για τις πιο πρόσφατες δοκιμές σε χριστουγεννάτικα μπισκότα δείτε το άρθρο “Τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα στο TasteFULL

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα στολίδια

Recipe by Βασιλική Κουμάντου
5.0 from 1 vote
Course: ΜπισκόταCuisine: ΕλλάδαDifficulty: Εύκολη
Servings

40

servings
Prep time

2

hours 
Cooking time

10

minutes
Total time

2

hours 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για 40 μπισκότα μετρίου μεγέθους
  • Ζύμη βάσης
  • 125γρ βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

  • 100γρ ζάχαρη

  • 1 αυγό

  • 2 κούπες αλεύρι μαλακό (250γρ)

  • 1 κουταλιά γλυκού baking powder

  • 1 βανίλια (ή μαστίχα)

  • μια πρέζα αλάτι

  • Παραλλαγές γεύσης
  • 2 κουταλιές γλυκού καφέ στιγμής ή κακάο ή σοκολάτα

  • 2 κουταλιές γλυκού κανέλα και μια πρέζα γαρύφαλο σκόνη

  • 1 κουταλιά γλυκού πολύ λεπτοτριμμένο ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού

Μέθοδος

  • Στο μπολ του μίξερ, κτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει (περίπου 10 λεπτά). Προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι και τα αρωματικά. Χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι σιγά-σιγά. Δεν χτυπάμε πολύ. Μαζεύουμε τη ζύμη από τα τοιχώματα, την χωρίζουμε στα 3, τυλίγουμε κάθε κομμάτι σε μεμβράνη, το πλαταίνουμε σαν δίσκο και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει (1 ώρα). Μπορεί να περιμένει έτσι 24 ώρες.
  • Κόβουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Μαλακώνουμε λίγο το παγωμένο δισκάκι ζύμης στα χέρια μας και το ακουμπάμε στο χαρτί.
    Καλύπτουμε με ένα κομμάτι μεμβράνης για να αποφύγουμε την πιθανότητα να κολλήσει ο πλάστης πάνω στη ζύμη. Ανοίγουμε σε φύλλο, πάχους 1/2 εκ.
    Το μεταφέρουμε (χαρτί+φύλλο+μεμβράνη) σε ταψάκι και το βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε -με τον ίδιο τρόπο- τα υπόλοιπα δύο κομμάτια.
    Μετά βγάζουμε το πρώτο φύλλο και κόβουμε τα σχήματα που θέλουμε και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
    Να φροντίσετε σε κάθε λαμαρίνα να βάζετε σχήματα ιδίου μεγέθους για να ψηθούν στον ίδιο χρόνο, όχι άλλα μικρά και άλλα μεγαλύτερα.
    Τα περισσεύματα της ζύμης τα ενώνουμε σε μια μπάλα και με τον ίδιο τρόπο τα ανοίγουμε φύλλο (όσες φορές χρειαστεί).
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, αέρα στους 160 βαθμούς Κελσίου, στην κάτω σχάρα, για 8-10λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά οι άκρες του μπισκότου. Να θυμάστε ότι οι σκουρόχρωμες λαμαρίνες /ταψιά κρατούν και αντανακλούν περισσότερο τη θερμοκρασία, προσέχετε περισσότερο τα μπισκότα σας να μην παραψηθούν.
  • Γλιστράμε όλο το χαρτί με τα μπισκότα σε επίπεδη επιφάνεια να κρυώσουν εντελώς και μετά τα πιάνουμε για να τα μεταφέρουμε. Δουλεύουμε με δύο λαμαρίνες ή φροντίζουμε να έχει κρυώσει το ταψί πριν βάλουμε μέσα ξανά μπισκοτάκια.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow TasteFULL.gr on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*