Μόλις έβγαλα τη λαγάνα από το φούρνο. Μοσχοβολά σουσάμι. Λεπτή, με τραγανή κρούστα, καλοφουσκωμένη, ροδοψημένη. Την τύλιξα απαλά σε λευκή πετσέτα και την άφησα να μαλακώσει και να κρυώσει, πριν την κόψω.
Η λαγάνα είναι ένα ψωμί, που εχει μικρή ποσότητα μαγιάς σε σχέση με το κανονικό ψωμί, γι’αυτό είναι λεπτή. Ο χρόνος που αφήνουμε τη ζύμη να ωριμάσει, πριν την οδηγήσουμε στο φούρνο, είναι σημαντικός για να αποκτήσει νοστιμιά. Και όσο λιγότερη μαγιά έχει μια ζύμη, τόσο περισσότερο χρόνο θέλει για να ωριμάσει και να ανέβει.
Ετοιμάστε τη ζύμη την παραμονή της Καθαρής Δευτέρας. Μοιράστε τη στα δύο και φυλάξτε κάθε μια σε σακούλα τροφίμων, στο ψυγείο. Την Καθαρά Δευτέρα θα κάνετε μόνο το ψήσιμο.
Διαφορετικά αλεύρια δίνουν διαφορετικές λαγάνες
Αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι για τσουρέκια, με την ίδια συνταγή, θα πάρετε την πιο τρυφερή λαγάνα που μπορείτε να φτιάξετε! Δείτε το βίντεο που ακολουθεί.
Την πάτησα με τα ακροδάχτυλα και φυλάκισα φυσαλίδες αέρα σε καπιτονέ μαξιλαράκια, όπως ακριβώς κάνουν στην Τουρκία το Tırnaklı pide. Έψησα σε αναποδογυρισμένη λαμαρίνα.
Την επόμενη φορά, άλειψα την επιφάνεια με αραιωμένο πετιμέζι σταφυλιού για να πάρει πιο φωτεινό χρώμα και να κολλήσει καλύτερα το σουσάμι. Την άπλωσα και έψησα στο χάλκινο σινί, σαν πίτα.
Η παραδοσιακή ζύμη λαγάνας ζητά σταρένιο αλεύρι για ψωμί και δίνει σφικτό ψωμί. Αν αντικαταστήσουμε ένα μέρος του με μαλακό αλεύρι, το ψωμί θα γίνει πιο μαλακό. Το ίδιο αποτέλεσμα θα πάρουμε αν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Λάδι δεν έβαλα, ούτε μέσα στη ζύμη, ούτε στο ψήσιμο. Έψησα το ψωμί στην πέτρινη πλάκα ψησίματος, πασπαλίζοντάς την με ψιλό σιμιγδάλι.
Ακολουθώντας την πρόταση της chef Σοφίας Γεωργακάκη πρόσθεσα ταχίνι στην παραδοσιακή ζύμη κι έγινε πεντανόστιμη. Η ζύμη απόκτησε εντονότερη γεύση και το ψωμί μοσχοβολούσε. Έβαλα 2 κουταλιές σούπας ταχίνι σε 1200γρ αλεύρι, θα μπορούσα να βάλω και 3 κουταλιές σούπας.
Μια φίλη, η Νίκη, έφτιαξε την συνταγή με 900γρ μαλακό αλεύρι και 300γρ καλαμποκάλευρο και έγιναν τέλειες.
Όπως βλέπετε, έχετε πολλές επιλογές. Διαλέξτε τη λαγάνα που θέλετε και φτιάξτε την μόνη σας.
Σερβίρετε τη λαγάνα με την πιο εύπεπτη και βελούδινη ταραμοσαλάτα.


