HOME > Συνταγές > Φαγητά > Ζύμες > Λαγάνα – το ψωμί της Καθαρής Δευτέρας
λαγάνα

Λαγάνα – το ψωμί της Καθαρής Δευτέρας

5 from 1 vote

Μόλις έβγαλα τη λαγάνα από το φούρνο. Μοσχοβολά σουσάμι. Λεπτή, με τραγανή κρούστα, καλοφουσκωμένη, ροδοψημένη. Την τύλιξα απαλά σε λευκή πετσέτα και την άφησα να μαλακώσει και να κρυώσει, πριν την κόψω. Αυτή είναι η τελετουργία του πρωϊνού της Καθαρής Δευτέρας.

Τι είναι η λαγάνα

Η λαγάνα είναι ένα ψωμί, που έχει μικρή ποσότητα μαγιάς σε σχέση με το κανονικό ψωμί, γι’αυτό είναι λεπτή. Ο χρόνος που αφήνουμε τη ζύμη να ωριμάσει, πριν την οδηγήσουμε στο φούρνο, είναι σημαντικός για να αποκτήσει νοστιμιά. Και όσο λιγότερη μαγιά έχει μια ζύμη, τόσο περισσότερο χρόνο θέλει για να ωριμάσει και να ανέβει.

Ετοιμάστε τη ζύμη την παραμονή της Καθαρής Δευτέρας. Μοιράστε τη στα δύο και φυλάξτε κάθε μια σε σακούλα τροφίμων, στο ψυγείο. Την Καθαρά Δευτέρα θα κάνετε μόνο το ψήσιμο.

Διαφορετικά αλεύρια δίνουν διαφορετικές λαγάνες

Η παραδοσιακή ζύμη λαγάνας ζητά σταρένιο αλεύρι για ψωμί και δίνει σφικτό ψωμί. Αν αντικαταστήσουμε ένα μέρος του με μαλακό αλεύρι, το ψωμί θα γίνει πιο μαλακό. Το ίδιο αποτέλεσμα θα πάρουμε αν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Λάδι δεν έβαλα, ούτε μέσα στη ζύμη, ούτε στο ψήσιμο. Έψησα τη λαγάνα στην πέτρινη πλάκα ψησίματος, πασπαλίζοντάς την με ψιλό σιμιγδάλι ή στην αναποδογυρισμένη λαμαρίνα του φούρνου. Εξαιρετικά ψήνεται και σε χάλκινο σινί.

Λαγάνα μόνο με αλεύρι για τσουρέκια

λαγάνα  με αλεύρι για τσουρέκια
Λαγάνα, με αλεύρι για τσουρέκια

Αν χρησιμοποιήσετε μόνο αλεύρι για τσουρέκια θα πάρετε την πιο τρυφερή λαγάνα που μπορείτε να φτιάξετε, ιδανική για τους αγαπημένους σας που δυσκολεύονται να μασήσουν σκληρά ψωμιά.
Δείτε το βίντεο που ακολουθεί.

Πάτησα τη ζύμη με τα ακροδάχτυλα και φυλάκισα φυσαλίδες αέρα σε καπιτονέ μαξιλαράκια, όπως ακριβώς κάνουν στην Τουρκία το Tırnaklı pide (τιρνακλί πιντέ), ψωμί με τούρκικη συνταγή σαν λαγάνα σημαδεμένο με τα δάχτυλα. Έψησα σε αναποδογυρισμένη λαμαρίνα.

Λαγάνα με αλεύρι για τσουρέκια και για όλες τις χρήσεις

Λαγάνα, με αλεύρι για τσουρέκια για όλες τις χρήσεις, με επάλειψη πετιμέζι και σουσάμι
Λαγάνα, με αλεύρι για τσουρέκια για όλες τις χρήσεις, με επάλειψη πετιμέζι και σουσάμι

Αυτή η λαγάνα φτιάχτηκε με 300γρ αλεύρι για τσουρέκια και 700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, με 500ml νερό. Παρατηρείστε την εικόνα για να καταλάβετε πως το μίγμα αλευριού οδηγεί σε διαφορετική σύσταση ψωμιού, λιγότερο αφράτο από τη λαγάνα μόνο με αλεύρι για τσουρέκι και περισσότερο αφράτο από τη λαγάνα με αλεύρι για ψωμί ή για όλες τις χρήσεις.

Άλειψα την επιφάνεια με αραιωμένο πετιμέζι σταφυλιού για να πάρει πιο φωτεινό χρώμα και να κολλήσει καλύτερα το σουσάμι. Άπλωσα και έψησα στο χάλκινο σινί, σαν πίτα.

Λαγάνα με ταχίνι και αλεύρι για ψωμί

Λαγάνα με ταχίνι, με αλεύρι για ψωμί
Λαγάνα με ταχίνι, με αλεύρι για ψωμί

Ακολουθώντας την πρόταση της chef Σοφίας Γεωργακάκη πρόσθεσα ταχίνι στην παραδοσιακή ζύμη κι έγινε πεντανόστιμη. Η ζύμη απόκτησε εντονότερη γεύση και το ψωμί μοσχοβολούσε. Έβαλα 3 κουταλιές σούπας ταχίνι σε 1200γρ αλεύρι.

Μια φίλη, η Νίκη, έφτιαξε την συνταγή με 900γρ μαλακό αλεύρι και 300γρ καλαμποκάλευρο και έγιναν τέλειες. Όπως βλέπετε, έχετε πολλές επιλογές. Διαλέξτε τη λαγάνα που θέλετε και φτιάξτε την μόνη σας.

Σερβίρετε τη λαγάνα με τη πιο βελούδινη ταραμοσαλάτα

Σερβίρετε τη λαγάνα με την πιο εύπεπτη και βελούδινη ταραμοσαλάτα, γιατί το κρεμμύδι αλέθεται με το χυμό λεμονιού και γίνεται ροδαλό και εύπεπτο. Η προθήκη του λαδιού σε σταθερή λεπτή ροή την μετατρέπει σε μαγιονέζα.

Ταραμοσαλάτα με μαριναρισμένο κρεμμύδι, βελούδινη σαν μαγιονέζα!
Ταραμοσαλάτα με μαριναρισμένο κρεμμύδι, βελούδινη σαν μαγιονέζα!

Σερβίρετε τη λαγάνα όπως οι Ιταλοί στο Salento!

Focaccia – a tale from the Salento peninsula

Μου κλεψε την καρδιά! Οι Ιταλοί κάνουν φοκάτσα αντί λαγάνας. Κι όπως είναι στρογγυλή, δείτε πως την στολίζουν και την προσφέρουν με συνδυασμό γεύσεων.
Αυτή είναι από το Salento, στο τακούνι της μπότας.

Κουκόφαβα στρώση, Capocollo αλλαντικό, τσιγαριαστά χόρτα, τοματάκια γλασαριστά, κρέμα ρικότας, τραγανό κρεμμύδι, ελαιόλαδο και το ζουμάκι από τα τσιγαριαστά!

Il maestro innamorato ❤

Κι εμείς! Λαγάνα σε κομμάτια, ταραμοσαλάτα, τσιγαριαστά χόρτα, τοματάκια, ελαιόλαδο, μπούκοβο.

Ομορφιά και Χαρά στη ζωή. Κάθε στιγμή.

Λαγάνα – το ψωμί της Καθαρής Δευτέρας

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: ΖύμεςCuisine: ΕλληνικήDifficulty: Εύκολη
Servings

2

τμχ
Prep time

30

minutes
Cooking time

30

minutes
Total time

1

hour 

Η λαγάνα γίνεται με λιγότερη μαγιά από το ψωμί και μπορεί να γίνει πολύ τρυφερή με αλεύρι για τσουρέκια ή με μίγμα αλευριών.

Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Λαγάνα, η πιο τρυφερή
  • 1000γρ αλεύρι για τσουρέκια ή 300γρ για τσουρέκια και 700γρ αλεύρι γοχ

  • 4γρ. ξερή μαγιά (μισό φακελάκι) ή 15γρ φρέσκια μαγιά

  • 1 κουτάλι γλυκού αλάτι

  • 1 κουτάλι γλυκού ζάχαρη

  • 500ml χλιαρό νερό

  • 1 κουταλιά σούπας πετιμέζι σταφυλιού

  • 1 κουταλιά σούπας νερό

  • σουσάμι αναποφλοίωτο για πασπάλισμα

  • Λαγάνα με ταχίνι
  • 900γρ σταρένιο αλεύρι για ψωμί

  • 300γρ μαλακό αλεύρι

  • 4γρ. ξερή μαγιά (μισό φακελάκι) ή 15γρ φρέσκια μαγιά

  • 3 κουταλιές σούπας ταχίνι

  • 1 και 1/2 κουτάλι γλυκού αλάτι

  • 1 κουτάλι γλυκού ζάχαρη

  • 600ml χλιαρό νερό

  • σουσάμι αναποφλοίωτο για πασπάλισμα

Μέθοδος

  • Ετοιμάζουμε τη ζύμη
    Ετοιμάζουμε τη ζύμη στο μίξερ. Η ζύμη του ψωμιού θέλει πολύ καλό ζύμωμα για να δώσει καλό αποτέλεσμα στο ψήσιμο. Όταν ζυμώσεις λίγο, μόνο για να ενώσεις τα υλικά, το ψωμί θα βγει ψιχουλιαστό και θα τρίβεται. Η ζύμη χρειάζεται αρκετή ώρα ζύμωμα, μέχρι να δείχνει τελείως λεία, καλοζυμωμένη, ενιαία.
    Βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, αλάτι, ζάχαρη, το ταχίνι (αν θέλουμε), ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό, μέχρι να μαζευτεί η ζύμη γύρω από τον γάντζο και να καθαρίσουν τα τοιχώματα του μίξερ. Αν το μίξερ ζορίζεται, μοιράστε τη ζύμη και ζυμώστε ξεχωριστά κάθε κομμάτι μέχρι να γίνει λείο. Θα καταλάβετε αυτό που σας λέω, όταν δείτε ένα καλοζυμωμένο κομμάτι ζύμης και ένα μέτρια ζυμωμένο, δίπλα δίπλα.
    Όταν ζυμώσουμε και τα κομμάτια, ενώνουμε σε μια μπάλα και μοιράζουμε στη μέση. Θα δώσει δύο κομμάτια ζύμης και με αυτά θα ψήσουμε δύο λαγάνες. Βάζουμε το κάθε κομμάτι σε σακούλα τροφίμων και αφήνουμε όλη νύχτα στο ψυγείο.
    Η αργή ωρίμανση της ζύμης σε ψυχρό περιβάλλον θα δώσει νοστιμότερο ψωμί.
    Το πρωϊ βγάζουμε τη ζύμη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Την πιέζουμε να ξεφουσκώσει.
  • Ψήνουμε τη λαγάνα
    Προθερμαίνουμε το φούρνο, με την πέτρα ψησίματος (ακολουθείστε τις οδηγίες) ή την αναποδογυρισμένη λαμαρίνα, στην πρώτη θέση από κάτω.

    Πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι το ξύλινο φτυάρι της πίτσας, ή όποια επίπεδη μετακινούμενη επιφάνεια διαθέσιμη (ακόμα και ένα σκληρό πλαστικό σουπλα). Με αυτό, θα μεταφέρουμε τη λαγάνα πάνω στην πέτρα ψησίματος ή την αναποδογυρισμένη λαμαρίνα.

    Σχίζουμε τη σακούλα της ζύμης σε μια από τις κάθετες πλαϊνές ραφές. Έτσι θα δημιουργήσουμε μια επιφάνεια για να ανοίξουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο σχήμα. Χρησιμοποιούμε ένα μικρό ρολό ζύμης, για να ανοίξει η ζύμη ομοιόμορφα (να μην είναι αλλού πιο παχιά, αλλού πιο λεπτή).

    Αναποδογυρίζουμε, με τη βοήθεια της σακούλας, τη λαγάνα πάνω στο πασπαλισμένο με σιμιγδάλι ξύλο (ή σουπλα). Κάνουμε δαχτυλιές ή τρυπάμε τη ζύμη με το εργαλείο που τρυπάμε τη σφολιάτα. Αυτό βοηθά ώστε να μείνει λεπτή η λαγάνα.
    Αν δεν έχουμε ξύλο, απλώνουμε κάθε λαγάνα σε αντικολλητικό χαρτί.

    Ψεκάζουμε με νερό ή με αραιωμένο πετιμέζι και πασπαλίζουμε με σουσάμι. 
    Αφήνουμε να φουσκώσει για 15 λεπτά. Μεταφέρουμε τη λαγάνα πάνω στην καυτή πέτρινη πλάκα ή λαμαρίνα είτε με τη βοήθεια του ξύλου είτε απλωμένη στο αντικολλητικό χαρτί.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεων 200 βαθμών Κελσίου, μέχρι να πάρει χρώμα, για 25-30 λεπτά.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*